Ezért együnk minél több gesztenyét!

Nemcsak finom, de nagyon-nagyon egészséges is és még diétázók is beilleszthetik az étrendjükbe. Le a chips-szel, süssünk gesztenyét!
Tele van E-, B-, C- vitaminnal és ásványi anyagokat is bőségesen tartalmaz. Emellett tiamin, folsav, riboflavin és a kálium is megtalálható benne. Utóbbi például a szívünk egészségéért is felel. Élelmirost hányada is jelentős, javítja az emésztést, vércukorszabályozó mivolta pedig mára már szinte köztudott. Viszonylag magas szénhidrát tartalma miatt pedig könnyen kiválhatjuk vele a burgonyát, vagy a búzát.
Érdemes tehát az őszi hónapokban rendszeresen bevinni az étrendünkbe. Egyébként isteni is, akár főzzük, akár sütjük.

Csak egy-két recept.
A gesztenyepürét bizonyára mindenki ismeri, mi most erre nem térünk ki, inkább kicsit különlegesebb recepteket ajánlunk, ugyanis a gesztenye rendkívül sokféleképpen variálható más zöldségekkel, vagy akár sajttal is, a gyümölcsökről nem is szólva.
A sütéshez egyébként rengeteg trükköt olvastunk és próbáltunk már ki, kezdve a „csak egy vágást ejtünk rajta”, a keresztbevágjukon keresztül az előfőzésen át a beáztatásig mindenfélét. Ezt mindenki maga döntse el, lehet bátran kíséretezni, ígyis – úgyis sült gesztenye a végeredmény, ami ideális nasi lehet TV-nézés közben is, önmagában.
Ínyenc Gesztenyesaláta
Süssünk meg 5 marék gesztenyét, pucoljuk meg, vágjuk apróbb darabokra. Tegyünk rá egy kis frissen őrölt borsot, apróra vágott lilahagymát, bármilyen, tetszőleges sajtot – szuper hozzá a Camambert vagy a trappista, – egy almát kis kockákra vágva és öntsük nyakon az egészet egy kis olívaolajjal. Máris kész a csemege!
Őszi gyümölcssaláta
A gesztenye kiválóan működik – tapasztalataink szerint – mindenféle őszi idény gyümölccsel. Kockázzunk körtét, negyedeljünk vagy felezzünk el szőlőszemeket, spékeljük meg egy kis szilvával, mehet rá egy kis alma is. Piríthatunk egy kis szezámmagot is, igazán megbolondítja az egészet. Ha mindez megvan, akkor 2-3 evőkanál mézet keverjünk hozzá és máris fogyaszthatjuk! Desszert helyett is remek, vagy egészséges tízórai, de akár reggeli is.
Tipp: a téli időszakban banánt és narancsot is tehetünk hozzá, remek triumvirátus lesz! De tényleg!

Gesztenye és sütőtök házassága
Aki szereti és ismeri a gesztenyét és a sütőtököt is ízvilágában, nem hagyhatja ki ezt a csemegét!
Süssük meg a gesztenyét, és a sütőtököt. Vágjuk apróbb darabokra, majd csorgassunk rá juharszirupot, vagy mézet. Diétázók ez utóbbit hagyják ki persze! Tuti, hogy a gyerek is imádni fogja uzsonnára!
Tipp: ha a mézzel összeforgatott „cuccot” betesszük a sütőbe karamellizálódásig, még brutálisabb az ízélmény! Garantáljuk!

Gesztenyemártás
A gesztenye rendkívül csodásan illik a sült szárnyas húsokhoz, különösen a pulykához! A pulykamellet tölthetjük is vele, de mi most egy mártást ajánlunk, ami egy roston pulykához vagy csirkemellhez igazán isteni különlegesség lehet egy szombati családi ebédnél.
40 dkg sült gesztenyét aprítóba teszünk, sózzuk, borsozzuk. (Nem kell sok só, csak hogy kiemelje az ízeket, ez a mártás édeskésen az igazi, utóbbit maga a gesztenye adja.) Teszünk hozzá egy kis kakukkfüvet és egy fél dl olívaolajat (nem extra szüzet, azt nem szabad hevíteni!). Összedolgozzuk a robotgéppel, mehet is egy serpenyőbe, hozzá egy gerezd fokhagyma és 4 dl főzőtejszín kerül. Mártás állagig redukáljuk – azaz kis lángon, és megvárjuk, míg besűrűsödik, ez gyorsan megtörténik majd, mert a gesztenyének eléggé magas a keményítőtartalma, hasonlóan a krumpliéhoz.
Tipp: egy picike rummal is megbolondíthatjuk a redukálás alatt, ennek alkoholtartalma elszáll a főzés során, viszont igazán furfangos lesz az íze!
A szárnyasra rácsorgatjuk a gesztenyemártást, mellé krokettet tálalhatunk.
Egyéb gesztenyés ételek, javaslat:
gesztenyekrémleves, gesztenyével töltött pulyka vagy csirkemell, gesztenyés ravioli, gesztenyés-tejszínes-fokhagymás spagetti, gesztenyés sütemény, rétes, gesztenyés-sütőtökös muffin.
Jó étvágyat, szuper falatozásokat és jó egészséget kívánunk olvasóinknak!