Idén is tök-jó „tökölni”! – Vásárhelyen is kapható már az ősz egyik legjobb csemegéje, a sütőtök

A sütnivaló tök igazi őszi csemege, nem mellesleg brutálisan egészséges, babák is fogyaszthatják már a hozzátáplálás kezdetétől, és nagyon változatosan lehet elkészíteni. Vásárhelyen fajtától és beszerzési helytől függően 250 és 500 forint között juthatunk hozzá kilójához idén.
A sütnivaló tökök közül több fajtát is vásárolhatunk idén is Vásárhelyen. Akinek már van tapasztalata, jól tudja, hogy a „gitár” alakú, azaz a kaliforniai tök inkább kicsit vizesebb, szerkezete is másabb, mint a kerek társáé, ami inkább hasonlít a gesztenyepüré állagára, sütést követően. Kinek mi jön be, mindegy is, mert bármilyet is választunk, tuti egészséges és finom nassolni való, uzsonna vagy akár vacsora kerül az asztalra. Most is mutatunk pár felhasználási módot, néhány receptet, de előtte jöjjön a szokásos infórészleg, miért is érdemes rendszeresen fogyasztani, míg szezonja van.

A sütőtök A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, magnéziumban vasban, és egyéb tápanyagokban gazdag. Az A-vitamin javítja a látást, őrzi szemünk egészségét, a béta-karotin, a C-vitamin, az ásványi anyagok serkentik az immunrendszert, rostban gazdag, serkenti az emésztést. A sütőtök kalóriában szegény, rosttartalma révén segíti a fogyást.
Kiváló várandós anyukáknak, testedzés után is, és a baba-táplálásban is fontos szerepet tölt be a kezdetektől.
Na nézzünk pár receptet, mi most egy pikáns sütőtökös spagettit, délutáni nasit, salátát és vendégváró ropogós finomságot is ajánlunk.
Persze ezen kívül lekvár, sütemények, töltött tök és sok egyéb más is készíthető belőle. Keressünk a neten, rengeteg minden van. A fentebb említettek a mi saját receptjeink.

Bulguros-fetasajtos-sütőtök saláta
A sütőtök édeskés ízéhez remekül passzol a lágy, sósabb feta – figyelem! morzsolva tegyük bele, hogy ne legyen túl tömény – a bulgur telt íze pedig szuper egyveleget alkot ezekkel az alapanyagokkal.
Hozzávalók 4 személyre
- bő fél kiló sütni való tök: ennél a receptnél a kissé vizesebb kanadai tök is tökéletes, de a legjobb a „gesztenyés” állagú kisdobosi vagy nagydobosi tök.
- egy fél fej lilahagyma – elhagyható
- 4 marék bulgur
- 100 gramm feta sajt
- bors, kakukkfű
- 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír, vagy olívaolaj (nem extraszűz)
Megsütjük a tököt majd tetszőege méretű kockákra vágjuk. Szerintünk a kicsit nagyobb, mint egy kockacukor méret az ideális ehhez. Lepirítjuk bármilyen zsiradékon a bulgurt, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, egy picit megsózzuk. Puhára pároljuk, majd adunk hozzá egy evőkanál vajat vagy kókuszzsírt és összekeverjük. A lilahagymát nagyon apróra vágjuk, hozzáforgatjuk a bulgurhoz, majd mehet hozzá a kockára vágott megsütött tök is. Feta sajtot morzsolunk hozzá, borsozzuk, teszünk bele egy kis kakukkfüvet és az egészet óvatosan összeforgatjuk még langyosan. Így fogyasztva is nagyon finom, de hidegen is mennyei!
Tipp1: ez a saláta remekül megy szárnyas húsokhoz. Csirke, liba, kacsa, pulyka, mindhez tökéletes.
Tipp2: feta helyett használhatunk mozzarellat apróra vágva.
Tipp3: ha még tartalmasabb ételre vágyunk (és nem akarunk húst enni sem), pirítsunk kockára vágott marinált tofut (minden nagyobb szupermarketben kapható és nem drága).
Tipp4: bulgur helyett használhatunk gerslit is!

Ropogós vendégváró
Ennek van egy gyors és van egy picit pepecselősebb változata is, sok-sok kísérletezéssel jutottunk el a tökéletes verzióból, és ez is, mint minden más saját recept, amit rendszeresen megosztunk olvasóinkkal inspirálódásnak, ötletnek vagy konkrét megfőzni-sütnivalónak, csak úgy kipattant egyik este a fejünkből.
Szükségünk lesz kölesre – hiányában rizs -, burgonyára, fokhagymára, apró szemű zabpehelyre és persze sült tökre.
A gyors verzió:
Ehhez a recepthez most viszont külön azt ajánljuk, hogy a kisdobosi vagy a nagydobosi sütőtököt használjuk, ne a kalifornait. Leegyszerűsítve a kerek formájút, ne a gitáralakút.
Hozzávalók 4 személyre
- bő fél kiló sült tök
- 4 db burgonya
- só, bors, egy-két csipet szerecsendió
- 2 marék köles (vagy másfél maréknyi rizs)
- 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- apró szemű zabpehely
Süssük meg a tököt. Megint süssük, igen, sokkal teltebb az íze! Közben főzzük meg a 4 darab, felkockázott burgonyát sós vízben. Illetve a kölest (vagy rizst).
A tököt ezután pürésítsük, és a krumplit is. Borsozzuk, picit sózzuk, tegyük hozzá a két gerezd átnyomott fokhagymát, és a szerecsendiót. Majd forgassuk bele a kölest és gyúrjuk össze a masszát. Gombócokat formálunk. Olyasmi állag kell, mint egy húsgombócnál. Az apró szemű zabpelyhet száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Ebbe forgatjuk bele a golyókat. Langyosan is fogyaszthatjuk, de hidegen is tökéletes! Készíthetünk fokhagymás vagy bármilyen fűszeres mártogatóst hozzá egy kis mascarponéból, vagy tejfölből, de natúr joghurtból is – utóbbi esetben ajánljuk, hogy görög legyen, mert annak sűrűbb az állaga.

A hosszabb verzió majdnem ugyanez, annyi különbséggel hogy a golyókat bepanírozzuk.Tojás, zsemlemorzsa, vagy tojás, apró szemű zabpehely. Majd forró zsiradékban aranybarnára sütjük közepes lángon.
A zabpehely egyébként isteni pirítva, pirulva, mi a múltkor rántott húst paníroztunk benne, csodálatosan finom, bátran próbálják ki (nem mellesleg a zabpehely – most jelenleg legalábbis – fele annyiba se kerül, mint a zsemlemorzsa.
Pikáns különleges spagetti
Aki szereti a tésztát és a sütőtököt, annak tuti bejön majd a kettő együtt is!
Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm spagetti tészta – teljes kiőrlésűből még tartalmasabb az íz egyébként, szerintünk
- fél kiló sütőtök
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 dl habtejszín
- szerecsendió, borsikafű
- 150 gramm bacon
Megfőzzük a tésztát, mi al dente szeretjük, azaz nem főzzük agyon, de ez egyéni ízlés kérdése persze. A sütőtököt megsütjük, majd leturmixoljuk a háromnegyedét. A bacon apró kockára vágjuk, lepirítjuk, a végén pedig az finomra vágott fokhagymát is hozzádobjuk és amikor felillatozik a hagyma, már el is zárjuk, nem kell hogy túl süljön és kesernyés legyen.

A habtejszínbe belekeverjük a fűszereket, és a leturmixolt sütőtököt. Rádobjuk a leszűrt tésztára. Figyelem! A tészta levéből tegyünk félre, tökéletes sűrítő anyagként fog szolgálni, mert főzés alatt a tészta keményítő tartalmából átkerül a vízbe is. Összeforgatjuk az egészet alacsony lángon egy serpenyőben, míg jó sűrű nem lesz a krém, a szósz rajta. Majd tálaláskor rászórjuk a fokhagymás bacont és a félretett, majd pici kockára vágott sütőtököt.
Tipp1: az egész sütőtököt pürésíthetjük, ha nem szeretnénk tök darabkákat benne. Utóbbi esetben még inkább tuti, hogy a gyerekek is megeszik.
Tipp2: bacon helyett megszórhatjuk pirított tökmaggal is.
Tipp3: bacon helyett pirított csirkemell kocka is mehet bele!
Délutáni nasi
Nagy kedvence a zöldség és gyümölcskedvelőknek, és a gyerekek is különösen imádják.
Ehhez kell majd répa, batáta, sütőtök, méz és pirított magvak.
Pár darab répát hasábokra vágunk, ugyanígy járunk el a batátával is (édesburgonya). A sütőtököt nagyobb kockákra vágjuk, mint a répa mérete. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk tetszőleges fűszerekkel (kakukkfű, szerecsendió nagyon tuti hozzá), majd 150 fokon sütjük, amíg majdnem teljesen megpuhultak. Ekkor kivesszük és megkenjük, vagy locsoljuk mézzel. Visszatesszük a sütőbe karamellizálódásig.

Száraz serpenyőben tökmagot pirítunk vagy bármilyen nekünk szimpatikus olajos magvat, mi imádjuk ezt a nasit dióval!
Tipp1: a méz elhagyható de higgyük el remek ezekhez az alapanyagokhoz.
Tipp2: fokhagymát is tehetünk a sütőbe, és ha nem esznek belőle gyerekek, akkor megszórhatjuk chili pehellyel is.
Kellemes sütést főzést kívánunk, finom falatozásokat! Ha pedig még több Promenad24-es sütőtökös receptre vágynának, szeretettel ajánljuk a tavalyi cikkünket is! Abban többek között süteményt, krémlevest, rántott sütőtököt és tökös mártogatóst találunk 🙂

Itt a sütőtökszezon! Adunk pár tippet, mit készítsünk belőle
A sütni való tököt legtöbben beteszik a sütőbe, majd megeszik, pedig ezer arca van ennek az egyébként rendkívül egészséges alapanyagnak. Saját receptjeinket osztjuk most meg.