quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Vásárhely

Sipos Gazda: fogyasszunk minél több egészséges, vegyszermaradék-mentes csemegeszőlőt, hogy mosolygós legyen életünk!

2022. október 01.

A csemegeszőlő jótékony hatásairól, a termőföldünk aranyáról osztott meg értékes gondolatokat a vásárhelyi növényorvos.

„Aki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának” – mondta Jókai Mór, aki pedig tudta, miről beszél, hiszen maga is gazdálkodott. Nagy írónk ebben a mondatában a csemegeszőlő jelentős kézimunka-igényére utalt. Míg ugyanis a borszőlőt tömegével szüreteljük és dolgozzuk fel, a csemegeszőlővel nem tehetjük meg ugyanezt. Utóbbi gyümölcs, aminek szépnek, kívánatosnak kell lennie, a fürtökben nem lehet sérült, beteg bogyó, csak egyforma, hamvas, üde kinézetű szőlőszemek. Ez pedig azt jelenti, hogy a tőkéket és a rajtuk lévő fürtöket is gondosan kell ápolni teljes élettartamuk alatt, amíg el nem érkezik a szüret – sok-sok kézi munkával – kezdi friss írását a honlapján Sipos József hódmezővásárhelyi növényorvos.

A szakember a csemegeszőlő jótékony hatásairól, a termőföldünk aranyáról fejti ki gondolatait. „Szeretitek a roppanós, édes szőlőszemeket? Itt a szüret ideje” – üzeni mindenkinek, hozzátéve: fogyasszunk minél több egészséges, vegyszermaradék-mentes csemegeszőlőt, hogy mosolygós legyen életünk!

A szőlő régi társunk

A szőlő (Vitis, neve a latin „élet” szóból származik) nagyon régen van velünk, megkövesült magjai azt tanúsítják, hogy ősi fajai már évmilliókkal ezelőtt megtalálhatók voltak az északi földtekén. A szőlő nemzetségnek azóta nagyon sok faja és alfaja alakult ki. Nálunk is komoly hagyománya van: honfoglaló őseink (bor)szőlőültetvényeket találtak a Dunántúlon. A szőlő a mérsékelt égövön ennek ellenére nem érzi a legjobban magát. A csemegeszőlő szinte mindenhol megterem ugyan nálunk, de ott hoz bőséges termést, ahol napsütötte, védett termőterület áll a rendelkezésére, és tápanyagot is bőven talál. A tőkék által kivont tápanyagot érett szarvasmarhatrágyával, szerves anyaggal, valamint nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmú műtrágyákkal kell pótolni.

A csemegeszőlő-fajták hosszú hajtásokkal nőnek, ezért tőkéiket 1,2-1,5 m tőtávolságra és magas formájú művelésmódokra érdemes kialakítani. Termesztéséhez az ún. „tendone”, a lugas és az ernyőművelés ajánlott. Ez stabil támberendezést igényel, hiszen ez lesz a tőkék teherhordozója.

A szőlőt oltványról vagy saját gyökerű dugványról szaporítjuk. A szaporítóanyagot mindkét esetben az ültetést megelőző évben kell megrendelni vagy előállítani, azaz begyűjteni az egészséges tőkékről lombhullás után, még a téli fagyok beállta előtt. A szaporításra alkalmas és érett vesszőket a tavaszi oltásig vagy gyökereztetésig fagymentes és nedves helyen kell tárolni.

A szőlő kártevői és a védekezés

A szőlő esetében oda kell figyelni a növényvédelemre is. Támadják az atkák, tripszek, szőlőmolyok, szőlőilonca, cserebogarak, szőlőgyökértetű, kendermagbogár, szivarsodró eszelények, kabócák, darazsak, méhek, stb. A mikroszervezetek közül a viroidok, a vírusok, a baktériumok és a kórokozó gombák (szőlőperonoszpóra, szőlőlisztharmat, szürkerothadás, feketerothadás, orbánc, stb.) kedvelik.

A megoldás, hogy a növény ellenálló, jó egészségi állapotban legyen. Az év folyamán, ha indokolt, alkalmazzunk okszerűen növényvédő szereket: a direkt termő szőlőfajták többnyire rezisztensek a gombás betegségekkel szemben. Mivel fogyasztásra szánt gyümölcsről beszélünk, a növényvédő szerek alkalmazásánál ügyelni kell arra, hogy az utolsó permetezés és a szüret között meglegyen az élelmezésügyi várakozási idő.

A szőlőt a tőkén is hagyhatjuk egy ideig, főként azoknál a késői érésű fajtáknál, amelyek bogyói nem hajlamosak a rothadásra. A leszüretelt szőlő hűtőben 8-10 napig tárolható. A késői érésű szőlőfajták fürtjei akár a jövő év márciusáig is frissen maradnak, ha száraz, fagymentes helyiségben a fürtöket raffiára kötözve felaggatjuk őket. A helyiséget érdemes két-három hetente kénrudak elégetésével fertőtleníteni.

A szőlő kedvező élettani hatása

A csemegeszőlő az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A bogyó 80 százaléka víz, energia- és szénhidráttartalma kiemelkedő. A szőlőtermés magas A-, B1- és B2-, C-, K-vitamin- továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést és a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását. Jó vízhajtó és méregtelenítő. Nagy mennyiségű foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, rezet és cinket tartalmaz, gazdag szerves savakban (borkősav, almasav, citromsav, borostyánkősav) és rostokban (pektin, cellulóz).

A szőlő fitovegyületeknek (másodlagos növényi anyagok) is remek tárháza. Elsősorban a vörös és bíbor színű fajtákban megtalálhatók többek között az antioxidáns hatású flavonoidok, a szívre és az érrendszerre kedvező hatást gyakorló, és egyben az allergiás tüneteket is csökkentő procianidin és a fertőzések és a rákos megbetegedések ellen is védő rezveratrol.

A szőlő a szépségápolásban is használatos, mert lassítja a bőr öregedését. A magjából préselt szőlőmagolaj kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően már kis mennyiségben fogyasztva jótékonyan hat az ideg- és az érrendszerre.

Fogyasszunk minél több egészséges, vegyszermaradék-mentes csemegeszőlőt, hogy mosolygós legyen életünk!

Forrás: Siposgazda.hu, illusztráció: Pixabay.com