Bokron a birsalma a Kertvárosban

Olvasónk, Judit küldött nekünk képeket, és azt írta: „Itt élek a Kertvárosban már 16 éve, nagyon sokat sétálok is errefelé, gyakorlatilag minden nap többször is, de csak most fedeztem fel ezt a birsalmabokrot a Kertvárosi Iskolánál. Nekem különleges élményt nyújtott, tudom, hogy van ilyen, hogy nem fán terem, de még nem láttam sose sem itt, sem máshol” -írta Judit, aki fotókat is mellékelt, mi pedig „tovább gondoltuk” a történetet, és egy – két birsalmás receptet is ajánlunk, most szezonja van!
Na de először is – szokásunkhoz híven – egy picit a birsalma jótékony hatásairól.
Érdemes ezt a gyümölcsöt is rendszeresen fogyasztani, sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában. Ami meglepő, mert az alma az egyik legtöbbféle vitamint tartalmazó gyümölcs.

A birsalma bőségesen tartalmaz A-, B3-, B6-, B9, C- (és kísérője, a citrin, vagyis P) vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, és nátriumot is. Méregtelenítő és emésztést serkentő hatása is van. Kiváló hasmenésre ÉS székrekedésre is. Gyulladáscsökkentő, képes csökkenteni a vércukor-és a koleszterinszintet is. Erős vírus-és baktériumölő hatású. Egy darab pedig fedezi a napi C-vitamin mennyiséget – persze ha nem hőkezeljük.

Nagymamáink nagyon sokszor készítettek ebből a különleges gyümölcsből főként lekvárt, birsalmasajtot és kompótot, és most úgy tűnik, virágkorát éli újra.
Most van a szezonja, így viszonylag jó áron hozzájuthatunk, akár 250 forintért is beszerezhetjük kilóját Vásárhelyen, azaz olcsóbb, mint az alma.
Kompótról és lekvárról, no meg a birsalmasajtról rengeteg receptet találunk a neten, mi most más felhasználást mutatunk. Birsalmás chutneyt és birsalmás süteményt.

A birsalma – tapasztalataink szerint – pont ugyanazokat a fűszereket „szereti”, mint a sima alma. Így aztán bátran használhatunk hozzá fahéjat, őrölt szegfűszeget, akár ánizst is, no meg vaníliát és kombinálhatjuk további őszi gyümölcsökkel: szilvával, szőlővel, almával. Fontos azonban megjegyezni, a birsalma kötöttebb szerkezetű, mint alma társa, érdemes a sütemény tésztájába keverés előtt kicsit megpárolni fűszerekkel.

Kevert birsalmás-szőlős gyors sütemény
Ezt a sütit tényleg csak össze kell dobni és akár muffin formába is lehet tölteni.
Hozzávalók 4 személyre
-fél kiló finomliszt átszitálva
-3 tojás
-2 dl tej
-szűk egy 1 dl olaj
-1 csomag sütőpor
-egy csipet só
– 2 csomag vaníliás cukor, legjobb a Bourbon
-szegfűszeg, fahéj, ízlés szerint
-15 dkg barnacukor, vagy kristálycukor, vagy édesítőszer
-1 fürt szőlő, kimagozva
-3-4 db birsalma
Elkészítés: a száraz hozzávalókat és a nedveseket külön tálkákban összekeverjük. A birsalmát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, lábasban nagyon pici vízzel és a fűszerekkel pár percig pároljuk. A szőlőszemeket félbe vagy negyedekbe vágjuk, kimagozzuk. Összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat, beleforgatjuk a gyümölcsöt. Előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütjük.
Tipp: már nyakunkon a sütőtökszezon, és a birsalma remekül működik vele is! Tehetünk bele 20 dkg sütőtököt, amit előzőleg megsütöttünk és pürésítettünk. Ez esetben viszont 10 dekával kevesebb lisztet használjunk.
Tipp2: bátran használjunk ehhez a süteményhez diót is! Egy 10 dekát, akár apróra vágva, akár darálva, mennyeien passzol a birshez! (előtte picit pirítsuk meg a diót).

Birsalma chutney
A birsalma remekül passzol húsokhoz is! Akár birsalma szószt is készíthetünk sült hús vagy párolt hús mellé, de ennél rafináltabb a chutney.
Hozzávalók 4 személyre
-1 db lilahagyma
-2 db vöröshagyma
-3db TV paprika
-2 evőkanál méz, 15 dkg barnacukor (hiányában sima cukor)
-szűk fél kiló birs
-2 db sima alma
-só, bors
-1 t.k kakukkfű
-75 ml fehér balzsamecet
-olaj
A zöldségeket gyümölcsöket kis kockára vágjuk. (A gyümölcsöket is megpucoljuk). Olajon a hagymát és a paprikát megpároljuk, majd mehetnek rá az almák, a cukor és a balzsamecet. Pici vizet is teszünk hozzá. Az egészet folyamatosan kevergetve főzzük, míg a gyümölcsök puhák nem lesznek. Utólag ízesítjük sóval és borssal.
Fotók olvasói