quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Makó

Vaddisznópörkölt, sült csülök és betyárpörkölt is készült a makói Hagymafesztivál főzőversenyén

2022. szeptember 10.

Isteni illatok töltötték meg a Hagymaház mögötti teret, finomságok rotyogtak a bográcsokban, sültek a kemencékben. Volt, aki először, más a kezdetek óta részt vett a Hagymafesztiválon.

Az egyik legjobb gasztroprogram mindig a Hagymafesztivál Főzőverseny. Jó látni a csapatok önfeledt beszélgetéseit, ahogyan gondosan kavargatják, mozgatják a bográcsokat. Szívesen adnak kóstolót is vagy egy kupica pálinkát is az ismerősöknek, barátoknak. A program lelke a makói hagyma és a közösen töltött idő.

Simon Zsolt a Dancsi és társa csapattal főzött marhapörköltet körömmel. Elmondta, természetesen makói hagyma került a bográcsba. Most először vettek részt a Hagymafesztivál főzőversenyén, máshol viszont már indultak főzőversenyen. Kiemelte: „A hangulat nagyon jó, jól érezzük magunkat!”

Gaudi Márton, Marci a Festő csapatával nevezett, délután Ferencszállásra mennek, közös kiállítás nyílik, előtte úgy döntöttek itt töltik az időt. Kifejtette:

Vaddisznópörkölt készül, vörös borosan. Először a csontot lepirítottam, majd a cukrot karamellizáltam, hagymát, paprikát, paradicsomot pirítottunk rajta, utána ment bele a többi. A vaddisznóhúst leforrázva, öblítve tesszük bele. Fűszerként a boróka, babérlevél, erős paprika került és a vörösbor. Nem egyszerű elkészíteni, de nem sokszor találkozunk már vaddisznópörkölttel. Köteles Sanyi barátommal készítjük.

Saját készítésű házi kolbász is kínált, külön vályogfalas, földes aljú kamrában érlelték.

Paku Zoltán és családi gazdaságának csapatánál 2 bogrács főtt, töltött káposzta és vegyes halfiléből készült harcsapaprikás. Korábban is mindig neveztek csapattal, amikor csak tudtak. Elárulták, nagyon szeretnek együtt lenni, főzni.

Pap Józsefné Mónika Somogyvárról, Somogy megyéből érkezett a csapatával, az egyik makói barátuk invitálta őket a városba. Elmondta:

Babgulyást készítünk nyugdíjas módra. Egy ifjúsági és nyugdíjas klubbal jöttünk, a fiatalok és a nyugdíjasok egymást segítve tanulnak főzni. Minden hagyományos alapanyaggal készül most. Makón most vagyunk először, és nagyon készültünk. Sütöttünk házi süteményeket, finomságokat. Az alapanyagot otthonról hoztuk, kivéve a hagymát, arra azt mondták a helyit használjuk! Nagyon szép a város.

Nagy-György Róbert a Dögös ötös nevű csapattal sült csülköt készített, Váll-Ker kemencében. Elmondta:

Másfél napig állt pácban a csülök, bízunk a legjobbakban. A fűszerezés titkos, de azt elmondhatom, hogy makói fokhagyma, vöröshagyma van benne, ehhez ragaszkodtunk. Némi fehér bor is került bele. A főzőversenyen most indultunk először. Nagyon tetszik, ez is egy olyan jó esemény, amin összegyűlhetünk, találkozhatunk az ismerősökkel.

Matuszka Andrea a Lepénylesők csapatának egyik tagja volt a versenyen. A név ebbe az esetben kötelez, lepényt is készítenek. Elmondta:

Betyárgulyást főzünk, aminek egyik különlegessége, hogy a saját konyhakertünkből került bele zöldség. Gyökér, répa, gomba, hagyma, paradicsom is van benne. Ezek nagy része saját termesztés. A baráti társaság kedvéért jöttünk.

Fekete János a makói veterán sportegyesületnek főzött, 2 bográcsban, több mint 70 főre. Ő már gyakorlott fesztiválozó, hiszen már szinte a kezdetek óta részt vesz a Hagymafesztiválon. Elárulta:

Csülkös babgulyást főzök, az alapanyag a makói hagyma, rátaláltam egy szép csongrádi piros paprikára, ez a két alapanyag a legfontosabb. Füstölt csülök és szalonna, gyönyörű tarkabab kerül a bográcsba. Van mellé lepirítva egy kis fürjtojásos tarhonya, csipetkével. Mi az első fesztiválokon is ott voltunk már sokan, többször értünk el nagyon jó helyezést is a főzőversenyeken. Nagyon jó együtt lenni ilyenkor.

A versenyzőket Farkas Éva Erzsébet polgármester is meglátogatta, aki pogácsával és házi pálinkával érkezett hozzájuk. A zsűri körbejárt a finomságok között, jó tanácsokat adtak a versenyzőknek.

A verseny eredménye:

  1. Makói Hagymakertész Vadásztársaság
  2. Dancsi és társai
  3. Sándorfalvi betyárok

Gratulálunk nekik!

Nézze meg galériánkat: