Népszerű volt a bárány, de túróslepény és rengetegféle pörkölt is készült a Vásárhelyi Ízök Fesztivál Főzőversenyén (galériával)

Húsz csapat versengett szombaton délelőtt a 10. alkalommal megrendezett főzőfesztiválon. Voltak visszatérők is, sokan valamilyen pörkölttel szerették volna a zsűrit elvarázsolni, ugyanakkor a válság érezhető volt – kevesebb volt a résztvevő, mint korábban.

Bárány és birka, sokan választották ezt fő alapanyagul idén, ami újdonság az eddigiekhez képest, de nagyon örömteli, hiszen nagy hagyománya van ezen állat tartásának a régióban – nyilatkozta lapunknak Csáki Zsolt, az esemény szervezője, a zsűri elnöke, gasztro-szervező. Kiemelte, a résztvevők idén is kitettek magukért, a zsűri egyébként folyamatosan járkált a főzés alatt, hiszen az egyik nagyon fontos szempont az értékelésnél a csapat együttműködése, a közös munka.

Csáki Zsolt elégedett a jelentkezők számával és magas minőségi teljesítménynek értékelte a résztvevők sütését-főzését
„Ahhoz képest, milyen évek vannak mögöttünk, és ha összevetjük milyen hónapok vannak mögöttünk, áremelés, rezsiemelkedés tekintetében, úgy érzem ez mindent befolyásol, ezt a főzőversenyt is. Kevesebb volt idén a jelentkező, de nem sokkal, tavaly 25, idén 20 csapat nevezett a 4 meghirdetett kategória (leves, egytálételek, sütemények, nemzetközi ízek vásárhelyi módra) valamelyikébe. Több mint 30 étel készült. Nagyon kitetettek magukért, nagyon felkészültek, sok a pörköltféle, és a bárány-birka ételek. Az idén meghirdetett Ifjúsági kategóriában például éppen utóbbival indultak el a fiatalok, ragulevest és szabad tűzön készült báránycombot készítettek” -részletezte lapunknak Csáki Zsolt.

„Az én szívem csücske, ami már második alkalommal kategória, a nemzetközi ízek vásárhelyi módra. Ebben idén 3 csapat is vállalkozott, hogy megmutassa, hogy gondolja újra más országok, tájegységek ételeit, így készült felvidéki, orosz és hortobágyi ízvilágú finomság is. Itt nem az eredeti recept a lényeg, ebben a kategóriában, hanem hogy vásárhelyi módra mutassák meg, továbbgondolva, de ízvilágában bemutatva az adott nemzet ételét”
– mondta lelkesen a gasztro-szervező.
A pontozással kapcsolatban ismertette, a csapat közös munkáján túl a tálalást is nézik, miben, hogyan milyen arányban viszik ki az ételeket az ítészek elé. Természetesen az ízvilág, az állag is nagy szerephez jut az értékelés során, ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, ez már szubjektív a zsűri részéről is. Kinek mi és hogy ízlik.

Ottjártunkkor persze mi is kóstolgattunk és szagolgattunk, mennyei illatok terjengtek egyébként már messziről. Láttunk töltött káposztát, többféle túróslepényt, csülkös-körömpörköltet is többek között, a fent említett bárány és nemzetiségi ételeken túl.

Kosztolányi Ferencné Icuka már többedik alkalommal érkezett a megmérettetésre. Mindig a sütemény kategóriában indul, azok közül főként a sós félékkel kápráztatja el a zsűrit. Több alkalommal lett már aranyérmes. Idén is sós süteménnyel készült, a sütni-főzni imádó Icuka. Ez alkalommal szezámmagos kiflit és sonkás-sajtos tekercset készített.

Vajas-élesztős tészta volt mindkettő, a sonkás-sajtoshoz pedig főtt füstölt sonkát használt fel lepirítva, hagymával. Kérdésünkre elmondta, a jó élesztős tészta titka, hogy nincs sok élesztő benne. „Gyakran látom, hogy fél kiló liszthez egy egész csomag élesztőt tesznek, nem kell, nem szabad, elég egy negyed is” -osztotta meg a titkot velünk.

A zsűrizés egészen késő délutánig tart, az eredményekről egy következő cikkben számolunk be.
Addig is ne feledjük, a Vásárhelyi Ízök Fesztiválja vasárnap estig vár minket sok-sok programmal. Erről részletesen ITT olvashatnak.
GALÉRIA