Olcsón finomat és laktatót? Igen! A vásárhelyi árakat felmérve adunk tippeket

Talán még sosem volt ekkora szükség a kreativitásra és a meggondolásra az elmúlt X évtizedben, mint manapság, hogy hogyan állítsunk össze a családnak finom, tápláló és talán most legelső sorban olcsó(bb) ebédeket, vacsorákat. Saját és régi remek családi recepteket teszek most közzé, remélve, hogy adok egy kis inspirációt.
Korábbi cikkünkben Csáki Zsolt gasztro-szervező és több vásárhelyi szakácskönyv szerzője adott tippeket, és konkrét recepteket is, hogyan varázsolhatunk szuper fogásokat kevesebb pénzből a család asztalára. Most én osztom meg a tippjeimet. Kikalkulálva 4 főre az árát egy-egy ételnek.
Jómagam – és ez itt NEM a reklám helye! – több mint 20 éve főzök rendszeresen. Mindig is érdekelt a konyha világa, már pár évesen „befogott” anyukám kis kukta feladatokra, de én mindig a folyamatot akartam emellett nézni. Folyton ott sündörögtem a fazék vagy serpenyő mellett, vagy kukucskáltam a sütő ablakánál.

Nagyon szeretek kísérletezni is, egyik kedvenc témám a finom, egészséges „részleg” egyébként. Több mint 10 éve pedig napi szinten főzök-sütök és nagyon sok interjút készítettem már szakácsokkal, gasztro-szervezővel, cukrászokkal, vagy tudósítottam és tudósítok a mai napig számos főzőversenyről – no meg persze folyamatosan főzős videókból is inspirálódok. Szerintem a jó és finom étel a léleknek balzsam, ha egészséges, a testnek is, maga a főzés-sütés nekem pedig olyan, mint másnak a meditáció. Teljesen kikapcsol és feltölt és minden percét élvezem.

A répa nemcsak levesbe jó!
Jelenleg a répa kilója Vásárhelyen 340 és 400 forint között mozog. Nagyon egészséges zöldség és finom is, és van élete bőven a levesbe főzésen és főzeléken túl.
Réparopogós
Hozzávalók 4 személyre
- háromnegyed kiló sárgarépa (360 forint kb)
- 2 fej vöröshagyma (70 forint kb)
- 3 krumpli (100 forint kb)
- só, bors, zöldfűszer ízlése szerint (70 forint kb)
- 1 tojás (70 forint kb)
- 4 dl natúr joghurt (150 forint kb)
- 2 gerezd fokhagyma (100 forint kb)
- 2 evőkanál bármilyen liszt (50 forint kb) – ha diétázunk akkor apró szemű zabpehely, költsége ugyanannyi
- zsiradék a sütéshez (300 forint)
Összköltség 4 főre körülbelül 1300 forint.
Elkészítés: a répát és a megpucolt krumplit nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a vöröshagymát szintén. Adjuk hozzá a sót, borsot, fűszereket, tojást és lisztet. Kézzel vagy fakanállal alaposan forgassuk össze, formázzunk lapos korongokat és már mehet is a forró zsiradékba, közepes lángon sütve, forgatva. (Ha nem akarjuk a tűzhelyen sütni, előmelegített, 180 fokos sütőbe is tehetjük, de kenjük meg mindkét oldalát valamilyen zsírral vagy olajjal!)
Közben a natúr joghurtban az összenyomott – vagy nagyon apróra vágott – fokhagymát elkeverjük, egy két csepp citromlé is mehet bele – elhagyható- , só és tetszőleges fűszer. Ez lesz a mártogatós és minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízek.
Tipp: sima krumpli helyett használhatunk batátát is (bár ennek ára magasabb mint sima társáé). Ekkor azonban egy kicsit édesebb ízvilágú vacsorát (vagy ebédet) kapunk.
Tipp 2: aki szereti a zeller markáns ízét, teheti fele fele arányban is a répával.
Ebből a mennyiségből egyébként 20-22 darab korongunk lesz -függően persze a mérettől.
Karalábé főzelék, ahogyan édesanyám készíti
Bár a legtöbb főzelékhez kell tej és vagy tejföl, aminek szintén igen magas az ára, nem kell teletunkolni ezekkel az alapanyagokkal a főzelékeket. Édesanyám gyakran készített régen karalábé főzeléket, ezt osztom most meg.
A karalábé átlag ára Vásárhelyen jelenleg darabonként 330 és 370 forint között mozog. Egy 4 tagú családnak két nagyobb karalábé bőven elegendő ehhez az ételhez. Rendkívül egészséges ez a zöldség is, diétába is beilleszthető. Kálium, réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas, klorofil, jód, fehérjék, E-vitamin, C vitamin is megtalálhatóak benne. Élelmi rost forrása sem figyelmen kívül hagyandó.
Ennek a receptnek 4 titka van. Az, hogy le van reszelve benne a karalábé – egészen más ízvilágot és állagot ad a főzeléknek, és még elő is pirítjuk, a sok petrezselyem, a hagyma és a jól fűszerezett darált hús.

Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab nagyobb karalábé (kb. 700 forint)
- 2 darab vöröshagyma (kb 100 forint)
- 2 gerezd fokhagyma (kb 100 forint
- 2 csokor petrezselyem (kb 100 forint)
- 2 tojás (kb 140 forint)
- 4 dl tejföl (kb 400 forint)
- bő fél kiló darálthús (sertésből, kb 700 forint)
- egy marék rizs (kb. 100 forint)
- egy evőkanál keményítő (kb 70 forint)
- bors, só (50 forint)
Összköltség 4 főre, (repetával) kb. 2500 forint.
Elkészítés: a karalábékat megpucoljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük! Felaprítunk finomra egy fej vöröshagymát, majd tetszőleges zsiradékon (kb gy evőkanál) üvegesre pároljuk. Ha ez megvan, hozzá adjuk a lereszelt karalábét, NE! adjunk hozzá sót, mert bár a hagyma hamarabb megpirulna tőle, a karalábéból csak kivonná a vizet és nem pirítanánk így, hanem párolnánk. Már pedig szerintem minden ízletes főzelék alapja az, hogy a zöldséget lepirítsuk előtte, rengeteg plusz ízanyagot ad az ételhez! Ha már aranybarnás a karalábé és a hagyma is, hozzáadunk egy gerezd finomra vágott fokhagymát, kevergetjük, de ahogy felcsapott a fokhagyma illata, máris felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje. Mehet bele az egyik csokor apróra vágott petrezselyem is. Majd sózzuk, borsozzuk. A darált húsba teszünk sót, a másik vöröshagymát finomra vágva, egy gerezd fokhagymát ugyanígy, borsot, és a másik csokor petrezselymet finomra vágva, meg a két tojást és a marék rizst, nem megfőzve! Ha szükséges egy evőkanál zsemlemorzsával szívassuk fel a felesleges nedvességet. Gombócokat formálunk, belehelyezzük a fazékba a karalábéra és alacsony lángon főzzük egy órán át. (Közbe lehet mosni, teregetni, vasalni, porszívózni, ablakot pucolni stb. El van az étel magában a tűzhelyen. Fontos a takarékláng, mert így igazán kioldódnak az ízek!)
Utána egy evőkanál keményítőt – hiányában lisztet – ha diétázunk zablisztet, vagy teljes kiőrlésű lisztet – elkeverünk egy tálkában a főzelék levéből vett lével, hozzátesszük a tejfölt. (ez az úgynevezett hőkiegyenlítés, így nem rántja össze a keményítőt vagy lisztet az étel, így nem lesz csomós). Elzárjuk a gázt, és akkor keverjük hozzá ezt a folyadékot. Vissza a lángra és besűrítjük pár perc alatt.
Ebből a mennyiségből nekünk 25 közepes, de inkább nagyobb méretű húsgombóc lett és bőven repetára elegendő főzelék, amit akár másnap is lehet még fogyasztani.
„Szögény embör vacsorája” – ez pedig a nagymamától van
Az én nagymamám bizony mélyszegénységet is megélt gyerek-és fiatalkorában, fiatal asszony korában pedig szegénységet is. Akkor megalkotott receptjei viszont máig közkedvelt ételek a családunkban és most ideje felidézni.

„Alj” nélküli túrós lepény, „paprikás krumpli”
Ez egy tipikusan tápéi recept (nagymamám tápéi származású volt). Mivel rendkívül drága a túró jelenleg – fél kilót 700-800 forintos áron találunk és legyünk őszinték, egy 4 fős családnak egy tepsi lepényhez azért kellene két csomag – én most ezt az jóval olcsóbb, de egyébként rendkívül finom és ízletes túrós lepény receptet osztom meg. Mint vásárhelyi, biztosan nem vagyok egyedül azzal, hogy a túrós finomságot szeretem.
Hozzávalók 4 főre plusz repetázásra
- fél kiló túró (lehetőleg zsíros) – kb 700 forint
- 4 tojás (kb 280 forint)
- 70 dkg héjában főtt krumpli (kb 200 forint)
- só, bors (kb 50 forint)
- fél teáskanál sütőpor (kb 30 forint se)
- két csipet cukor
- 4 dl tejföl (kb 400 forint)
Összköltség kb. 1700 forint 4 főre (bőségesen repetával)
A krumplit sós vízben héjában megfőzzük! Nagyon fontos, hogy héjában, mert sokkal teltebb íze van így a burgonyának. Vághatjuk félbe is, de maradjon rajta a héja, persze mielőtt a főzővízbe tesszük, nagyon alaposan mossuk meg! Míg a krumpli fől, elkészítjük a túrót.Törjük át, ha lehet, sokkal krémesebb lesz így. Beletesszük a csipet cukrot, ízlés szerint, de minél több borsot, a sót, a sütőport, 2 tojást, majd alaposan elkeverjük. Ha megfőtt a krumpli meghámozzuk és pürésítjük. Nem kell agyon pürésíteni, maradhatnak benne darabkák is, még jót is tesz az ételnek. Ne turmixoljuk, kicsapja a keményítőt belőle és „tapétaragasztó” lesz belőle. Ha összetörtük, langyosan hozzáforgatjuk a túrós keverékhez, (ne melegen!) majd zsírral kikent és belisztezett tepsibe öntjük a masszát, a tetejére pedig a 4 dl tejföllel elkevert maradék tojás kerül. 180 fokon addig sütjük, míg a tejföl a tetején alaposan meg nem pirult.
Tipp: ha légiesebb ételre vágyunk, akkor a túróba csak a tojás sárgáját keverjük bele, a fehérjét verjük fel habnak és forgassuk óvatosan hozzá a túrós-krumplis töltelékhez.
Tipp2: bátrabbak adjanak hozzá a túrós keverékhez 2 gerezd fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát is. (m.j. ezt az eredeti tápéi recept nem tartalmazza, a fokhagymás már a saját tovább fejlesztett verzióm).
Hamis paprikás krumpli, szintén nagyi recept
A krumpli kilója 300 forint, és egyébként az egyik legjobban variálható alapanyag tapasztalataim szerint. Néhány zöldség, hagyma, zöldfűszerek, némi zsiradék és máris tolható be a sütőbe. Gyökérzöldségekkel különösen olcsó egytálétel lehet, de én most a hamis paprikás krumplit emelem ki a sok-sok krumplis étel közül.
Hozzávalók 4 személyre
- másfél kiló krumpli (kb 500 forint)
- 4 evőkanál őrölt fűszerpaprika (kb 200 forint)
- 1 vöröshagyma (elhagyható, kb 70 forint)
- zsír – sertés, kacsa, tyúk, 3-4 dl kb (400 forint)
Összköltség: 1200 forint 4 főre.
Főzzük meg a krumplit héjában, sós vízben. Nagyon fontos itt is, mint fentebb, hogy héjában! Sokkal teltebb íze lesz. A zsírt olvasszuk meg, menjen bele só, és a piros paprika. Kevergessük! Fontos, hogy ne égessük oda, ne pirítsuk agyon, másképp keserű lesz. Amint felillatozik a paprika már kész is. Belereszeljük a vöröshagymát (ezt le is piríthatjuk a felolvasztott zsírban, ha kevésbé „vad” ízre vágyunk, de a hagyma el is hagyható. Ha készen van a krumpli, leszűrjük, hagyjuk hűlni, meghámozzuk, majd tetszőleges méretűre vágjuk és már lehet is mártogatni (langyosan a legjobb). Garantáltan degeszre esszük magunkat.

Hamis bolognai
Ezt a receptemet egy maradék ihlette a minap. Történt ugyanis, hogy grízes tésztát készítettem, de túl sok lett az ehhez lepirított gríz, én meg azon agyaltam, mit tegyek a maradékkal. Hát fűszerezzük, dúsítsuk, sósra hangoljuk. Így jött létre a hamis bolognai.
A hús drága, bármilyen fajta is – akár csirke, sertés vagy marha stb. – én magam is meglepődtem, mennyire kísérteties a maradék grízből a hasonlóság egy húsos bolognai raguhoz.
Hozzávalók 4 főre
- 6 marék búzadara (kb 200 forint)
- só, bors, tetszőleges fűszerek – például kakukkfű, borsikafű – , 1-2 gerezd fokhagyma és egy fej vöröshagyma (kb 200 forint)
- némi zsiradék, bármi, ami van otthon (kb 200 forint)
- 3 kis sűrített paradicsom (kb 200 forint)
- 40 dkg tészta (kb 300 forint)
Összköltség 4 főre 1100 forint.
A búzadarát kevés zsiradékon lepirítjuk majd felöntjük vízzel, éppen hogy csak ellepje. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele a fokhagyma, egyéb tetszőleges fűszerek. Lefedve, elzárva a lángot hagyjuk párolódni kb 10 percig. Ha kész, hozzátesszük a sűrített paradicsomot, pici vizet, összerotyogtatjuk. Főzünk hozzá 400 gramm tésztát, majd ha az kész, akkor összeforgatjuk a búzadarás hamis raguval. Egy két percig rotyogtatjuk.
Tipp: tehetünk bele konzerv kukoricát (plusz 300 forint). Vagy bármilyen fagyasztott majd megpárolt zöldséget (vegyes zöldségkeverék kilója multikban Vásárhelyen kb 600 forint, nekünk elég egy 20-30 dkg, azaz 120-180 forint plusz költség)
Olcsó és nagyon egészséges bundás kenyér vacsira
Magam sem gondoltam volna, hogy a csicseriborsó liszt felhasználva ennyire hasonlít a tojás ízére, de tényleg így van. A tojás darabja 70 forint jelenleg, egy kiló csicseriborsó liszt – amit a multikban biztos hogy beszerezhetünk – 560 forint. Míg egy 4 tagú családnak egy átlag bundás kenyeres vacsorához kb 7-8 tojás kell (560 ft.), addig csicseriborsó lisztből, amit vízzel és kis sóval keverünk el – elég 6-7 evőkanál, ami kb 100 forint.
Szóval íme a full egészséges és olcsó(bb) bundáskenyér receptje:
hozzávalók 4 főre:
- 16 szelet toast kenyér, vagy száraz kenyér -különösen jó maradék mentésre – , vagy bármilyen kenyér (kb 600 forint)
- zsiradék a sütéshez (kb 300 forint)
- csicseriborsó liszt, 6 evőkanál (kb 100 forint)
Összköltség 1000 forint, 4 főre.
A csicseriborsó lisztet elkeverjük vízzel és sóval és bármilyen fűszerrel, ami szeretünk. Olyan állagot kell kapni, mintha tojással dolgoznánk. Belemártjuk a kenyeret, majd forró zsiradékban aranybarnára sütjük.

Végezetül jöjjön néhány saját tipp, spórolásra. Inspirációnak. Ezek a saját tapasztalataim mint gyakorlott háziasszony.
Rost rost és rost.
Rendkívül fontos tényező a rost tartalom figyelembevétele a spórolásban! A rost dús ételek ugyanis tovább eltelítenek! Mert egyébként hiába olcsó(bb) egy egy étel, tipikus eset a tészta tésztával hozzáállás – ha sok finomított szénhidrátot tartalmaz az étel, akkor egy órával később már éhesek leszünk.
Olcsó rost alapanyagok: a legtöbb zöldség – idényzöldségek ár miatt előnyben! – és a lencse például- főzelék, saláta, leves, ropogós stb , vagy a bab (gyöngy, tarka) – leves, főzelék, püré is készíthető belőle, de babos puffancs is. És bár kicsit drágább egy bulgur, vagy kuszkusz a rizsnél, sokkal kevesebb elég belőle mint például a fehér rizsből, jobban megduzzad és sokkal egészségesebb is. A kuszkusz és a bulgur is kiváló köret egyébként, de rakott ételekbe is tehető bátran.
Maradékmentés!
Ne dobjunk ki semmit! Talán fel sem mértük eddig, mennyi étel végzi a kukában, most itt az ideje ennek is talán. Kis újragondolással teljesen új ételt varázsolhatunk és még pénztárcabarát is!
A húslevesből kimaradt husit a húsos csontról – aminek kilója még most „csak” 690 forint átlagosan Vásárhelyen – bátran pirítsuk le forró serpenyőben és lehet belőle szuper tépett szendvics! Maradék rizsből készíthetünk aranchinit (ejtsd arancsini), fűszerek, egy-két tojás, tojásba és zsemlemorzsába forgatva aranybarnára sütve. Kis mártogatós hozzá, és meg van mentve a maradék, és egy ízletes vacsora kerekedik belőle.

Maradék zöldségeket pürésítsük, menjen hozzá pici tej és kész a zöldség krémleves!
Apropó leves!
A levesek rendkívül egészségesek, jót tesznek az emésztésnek is, alapvetően kalória szegények és nagyon laktatóak is! Különösen jól tud esni egy meleg leves egy hideg őszi estén… Ma már elfelejtettük talán kissé őket, de bátran szedjük elő, egy sima húslevesből például 3 félét is készíthetünk. Elég pici tejföl bele, kis citromlé, pici tárkony, és máris megvan egy „legényfogó” leves. Vagy teszünk bele fűszerpaprikát, köményt, pici tarhonyát és máris egy „hamis” gulyást” kapunk. Pakoljunk pici tejszínt bele, kicsi pirított kolbászt és megint egy teljesen új ízvilágú leves lesz a végeredmény. Suhantott paprikás leves pedig rendkívül finom lehet, csak jól kell fűszerezni.
Kísérletezzünk bátran!

Fagyasszunk!
Apróságnak tűnhet, de ha a zöldségeket lefagyasztjuk, akkor a primőr sokkal drágább zöldségeket elkerülhetjük. Egyik tipikus példa a tv paprika, benne zeller vagy petrezselyem zölddel eltéve a fagyra – és máris ízletes leveszöldség vagy bármilyen magyaros ételbe kiváló lehet.
Kenyér helyett „tortilla”
Nincs mit szépíteni ezen sem, a kenyér kilónkénti ára (fehér) lassan 800 forint lesz. A magyar híresen nagy kenyeres, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kenyér előtt is volt élet, laposkenyerek, lepénykenyerek, afféle tortillák formájában és imádták az emberek.
Senkit sem beszélünk le persze a kenyér vásárlásáról és fogyasztásáról természetesen, de ha már sajnos ez is gondot okoz valakinek, adunk ehhez is tippet.
Lepénykenyér, ami bármivel tölthető, vagy megkenhető, magában is kiváló, vagy leveshez, főzelékhez, pörkölthöz tunkolható.
Hozzávalók 4 személyre
- fél kiló finom liszt, átszitálva, egy fél teáskanál sütőpor, só, víz – amennyit felvesz – és 1 dl olaj.
Összköltség 500 forint, de kb 10 főre elegendő „kenyér” lesz belőle. Vagy többszöri étkezésre.
Gyúrjuk össze, pihentessük fél órát legalább, nyújtsuk vékonyra és forró (nem zsírozott vagy olajozott!) serpenyőben süssük ki a korongokat. Ha már hólyagos, kész is van! Ha puhán akarjuk tartani, takarjuk le konyharuhával. Bármivel tölthető, megkenhető, tunkolható!

A lekvárfőzés, savanyúság eltevés egy másik spórolási mód, erről mi most nem ejtünk szót, de ez is ott van a talonban! Nyúljunk vissza bátran eleink receptjeihez, nagy túlélők voltak nagymamáink, dédmamáink.
Remélem adtam pár tippet, jó étvágyat, sok kreativitást és kitartást kívánok minden Háziasszonynak!