quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Vásárhely

Kiderült, miért nincs elég cukor a vásárhelyi boltokban!

2022. augusztus 10.

Cukorhiányra panaszkodnak a vásárlók Hódmezővásárhelyen és szerte az országban. A boltokban vagy nem lehet kapni cukrot, vagy az üzletek limitálják a megvehető mennyiséget. Mi áll ennek a hátterében? Ezt vizsgálta az InfoRádió, illetve az Infostart.hu.

Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet – öszegzett az InfoRádiónak a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese.

Dorogi Árpád azt mondta, az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületet. Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát hazai feldolgozásra, addig idén pedig már csupán 8600 hektáron. A helyzetet pedig tovább súlyosbította az aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre. Dorogi Árpád szerint ezért kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron. Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor.

A szakember azt nyilatkozta, hogy már tavaly is „cukordeficites” év volt és jövőre sem lesz elég cukor az európai kontinensen. Ezt elvileg olcsón lehetne pótolni külföldi behozatallal, ám Európán kívül is csökkent a kínálat, nagyon megemelkedtek az árak, és nőttek a szállítási költségek is. Most még ellátási problémák is keletkeztek, a kereskedelem pedig mindezek miatt nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában, ami ellátási problémákat okozhat. A Cukor Terméktanács elnökhelyettese szerint tehát az az alapvető probléma, hogy több cukrot fogyasztunk, mint amennyit termelünk.

Az aszály még tovább rontotta a helyzetet. Nemcsak a termőterület lett kisebb, hanem még a cukorrépa várható hozama is jóval alacsonyabb lesz: még a hazai fogyasztás egy negyedét sem fogjuk tudni előállítani 2022-ben – figyelmeztetett.

Magyarországon évente háromszázezer tonna cukor fogy. Viszont idehaza tavaly csak nyolcvanezer tonnát tudtak megtermelni, az idén pedig talán csak hatvanezer tonna körül lesz ez a mennyiség. A boltokban tapasztalható hiányt azonban nem lehet csak azzal magyarázni, hogy itthon keveset gyártunk, és a világpiacon is csökkent a kínálat. Azonkívül, hogy nincs kínálati piac, még veszteségesek is a cukor kereskedelmével foglalkozó kereskedők, mert ők csak a beszerzési árnál olcsóbban árusíthatnak, mivel a cukor is az ársapka alá tartozik – summázott Dorogi Árpád, akinek egyelőre fogalma sincs, mikor változhat meg ez a helyzet.

Illusztráció: Pixabay.com