Vásárhelyi mestercukrász: luxuscikk lehet a sütemény – most a túlélésre kell játszani!

Harmincegy éve üzemel a közkedvelt Marcipán Cukrászda, eddig minden év elején mindössze 10-15 százalékos áremelést alkalmaztak, most azonban – január óta – már 40 százaléknál járnak és szeptemberben még tovább kényszerülnek emelni az árakon. Az alapanyagokat több mint kétszeres áron tudják beszerezni már jó ideje – az árstop ugyanis csak a lakossági fogyasztókra vonatkozott. És hol van még a rezsiemelkedés? Benczur Sándor mestercukrász januártól 4-5-szörös gázáremelkedéssel számol. Nem adja fel, vannak tervei, úgy látja minden szektornak nehéz és most a túlélésre kell játszani.
A háborús gazdasági környezet, az energiaválság, a rezsiköltségek növekedése, az alapanyagok folyamatos drágulása sújtja az édesipart országosan és Vásárhelyen is. Zsebbenyúlós lett a cukizás, az egekbe szöknek a sütemények árai; erről a Promenad24 keddi cikkében már beszámoltunk. Mégis a legnagyobb „veszélynek” a Marcipán Cukrászda mestercukrásza azt érzi, amikor az embereknek egyre kevesebb lesz a pénzük. Ugyanis ezt a jelenséget már most tapasztalják a vásárlói magatartásban helyben is – árulta el lapunknak.
„Az olcsóbb süteményeket keresik, és kevesebbet is vásárolnak. Különösen érzékelhető a vásárlói szokások megváltozása a torták terén. Míg régebben a bonyolultabb és egyben költségesebb tortákat rendelték, ma már javarészt a legegyszerűbbeket, olcsóbbakat kérik tőlünk. Az esküvői tortarendeléseknél is érezhető ez a tendencia, míg korábban elképzelésekkel kerestek meg minket, most mindenhonnan árajánlatokat kérnek a párok, és a legolcsóbbat választják. Ha így haladnak a dolgok, eljöhet az az idő, amikor a sütemény luxuscikknek fog számítani az emberek mindennapjaiban”
– vélekedett Benczur Sándor, aki úgy látja, minden szektorban baj van egyébként, nagyon kell küzdeni, tervezni, újragondolni a rendkívüli, háborús gazdasági helyzetben.

„Nem csak a cukrászdáknak nehéz, nehéz jelenleg mindenkinek. A túlélésre kell játszani most, és úgy gondolom, most a jó szakember és a gazdasági körülmények megfelelő átlátása egyszerre kell, hogy érvényesüljenek. És nem szabad azt megengedni, hogy valamiben mínuszosak legyünk, mert egy másik rész pluszos és majd az bepótolja. Tartani kell a szintet”
– részletezte, majd hozzátette, ilyenkor ha az embernek van akár egy kicsi lehetősége is, élni kell vele, technológiai és egyben gazdaságosabb fejlesztésekkel, nem szabad toporogni, tovább kell menni. Emellett a Marcipán Cukrászda továbbra is a minőségi alapanyagokat és összetevőket használja, ebből nem enged, de egyébként a kevésbé jó minőségű alapanyagok is akkora dráguláson mentek keresztül, hogy „utolérték” minőségi(bb) társaikat – tudtuk meg.

Ha már az alapanyag szóba került, Benczur Sándor azt is elmondta, csak a lakosságnak volt az árstop, nekik nem, régóta sokkal drágábban tudnak vásárolni, beszerezni, és mára ott tartanak, hogy több mint 2,5-szeres áron jutnak hozzá a cukorhoz, liszthez, tojáshoz. Ez természetesen áremelkedéssel járt a termékekben, 31 éven át csupán 10-15 százalékkal emeltek, mindig év elején, de jelenleg – január óta – már 40 százaléknál tartanak és szeptemberben kénytelenek megint emelni majd.

Ami a rezsit illeti, az áram díja a Marcipán Cukrászdának szerződésben le van kötve erre és a következő évre, így annak az emelkedése őket éppenséggel nem érinti még – elvileg -, a gázár viszont 4-5-szöröse lesz nekik jövő januártól, így tájékoztatták – felelte kérdésünkre. Kiemelte, az összes kemencéjük gázzal működik, komoly anyagi terhet jelenthet nekik az emelkedés majd. Benczur Sándor – mint mindig – most sem tétlenkedik, napelemeket akar majd felszereltetni (bár ezt csak hitelből engedheti meg magának), és a gázzal működő kemencéket is le akarja majd cserélni.
Önnek is változtak a süteményfogyasztási, vásárlási szokásai? Írja meg nekünk cikkünk megosztása alatt a Facebookon vagy a [email protected] címre!
Fotók archív, Promenad24