quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 04. szerda
  -  Bulcsú
Vásárhely

Vásárhelyi mestercukrász: luxuscikk lehet a sütemény – most a túlélésre kell játszani!

2022. július 28.

Harmincegy éve üzemel a közkedvelt Marcipán Cukrászda, eddig minden év elején mindössze 10-15 százalékos áremelést alkalmaztak, most azonban – január óta – már 40 százaléknál járnak és szeptemberben még tovább kényszerülnek emelni az árakon. Az alapanyagokat több mint kétszeres áron tudják beszerezni már jó ideje – az árstop ugyanis csak a lakossági fogyasztókra vonatkozott. És hol van még a rezsiemelkedés? Benczur Sándor mestercukrász januártól 4-5-szörös gázáremelkedéssel számol. Nem adja fel, vannak tervei, úgy látja minden szektornak nehéz és most a túlélésre kell játszani.

A háborús gazdasági környezet, az energiaválság, a rezsiköltségek növekedése, az alapanyagok folyamatos drágulása sújtja az édesipart országosan és Vásárhelyen is. Zsebbenyúlós lett a cukizás, az egekbe szöknek a sütemények árai; erről a Promenad24 keddi cikkében már beszámoltunk. Mégis a legnagyobb „veszélynek” a Marcipán Cukrászda mestercukrásza azt érzi, amikor az embereknek egyre kevesebb lesz a pénzük. Ugyanis ezt a jelenséget már most tapasztalják a vásárlói magatartásban helyben is – árulta el lapunknak.

„Az olcsóbb süteményeket keresik, és kevesebbet is vásárolnak. Különösen érzékelhető a vásárlói szokások megváltozása a torták terén. Míg régebben a bonyolultabb és egyben költségesebb tortákat rendelték, ma már javarészt a legegyszerűbbeket, olcsóbbakat kérik tőlünk. Az esküvői tortarendeléseknél is érezhető ez a tendencia, míg korábban elképzelésekkel kerestek meg minket, most mindenhonnan árajánlatokat kérnek a párok, és a legolcsóbbat választják. Ha így haladnak a dolgok, eljöhet az az idő, amikor a sütemény luxuscikknek fog számítani az emberek mindennapjaiban”

– vélekedett Benczur Sándor, aki úgy látja, minden szektorban baj van egyébként, nagyon kell küzdeni, tervezni, újragondolni a rendkívüli, háborús gazdasági helyzetben.

„Nem csak a cukrászdáknak nehéz, nehéz jelenleg mindenkinek. A túlélésre kell játszani most, és úgy gondolom, most a jó szakember és a gazdasági körülmények megfelelő átlátása egyszerre kell, hogy érvényesüljenek. És nem szabad azt megengedni, hogy valamiben mínuszosak legyünk, mert egy másik rész pluszos és majd az bepótolja. Tartani kell a szintet”

– részletezte, majd hozzátette, ilyenkor ha az embernek van akár egy kicsi lehetősége is, élni kell vele, technológiai és egyben gazdaságosabb fejlesztésekkel, nem szabad toporogni, tovább kell menni. Emellett a Marcipán Cukrászda továbbra is a minőségi alapanyagokat és összetevőket használja, ebből nem enged, de egyébként a kevésbé jó minőségű alapanyagok is akkora dráguláson mentek keresztül, hogy „utolérték” minőségi(bb) társaikat – tudtuk meg.

Ha már az alapanyag szóba került, Benczur Sándor azt is elmondta, csak a lakosságnak volt az árstop, nekik nem, régóta sokkal drágábban tudnak vásárolni, beszerezni, és mára ott tartanak, hogy több mint 2,5-szeres áron jutnak hozzá a cukorhoz, liszthez, tojáshoz. Ez természetesen áremelkedéssel járt a termékekben, 31 éven át csupán 10-15 százalékkal emeltek, mindig év elején, de jelenleg – január óta – már 40 százaléknál tartanak és szeptemberben kénytelenek megint emelni majd.

Ami a rezsit illeti, az áram díja a Marcipán Cukrászdának szerződésben le van kötve erre és a következő évre, így annak az emelkedése őket éppenséggel nem érinti még – elvileg -, a gázár viszont 4-5-szöröse lesz nekik jövő januártól, így tájékoztatták – felelte kérdésünkre. Kiemelte, az összes kemencéjük gázzal működik, komoly anyagi terhet jelenthet nekik az emelkedés majd. Benczur Sándor – mint mindig – most sem tétlenkedik, napelemeket akar majd felszereltetni (bár ezt csak hitelből engedheti meg magának), és a gázzal működő kemencéket is le akarja majd cserélni.

Önnek is változtak a süteményfogyasztási, vásárlási szokásai? Írja meg nekünk cikkünk megosztása alatt a Facebookon vagy a [email protected] címre!

Fotók archív, Promenad24