quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
0-24

Magyar Nemzet: ennél már csak drágább lesz a dinnye

2022. július 25.

Idő előtt véget érhet idén a hazai dinnyeszezon. Bár a kánikula a fogyasztásnak kedvezett, a termelőknek komoly fejtörést okozott a forróság. Hiánytól azonban továbbra sem kell tarta­niuk a fogyasztóknak, a FruitVeb szerint a hazai piac ellátása így is biztosított.

Bár még csak július második felében járunk, a szakemberek szerint az idei dinnyeszezon már elérte a csúcsát, ezt követően pedig lassan, de biztosan csökkenni fog a kínálat is. Hiánytól azonban idén sem kell tartaniuk a vásárlóknak, a hazai piacok ellátása bőségesen biztosított, és elképzelhető, hogy a következő hetekben is jut majd exportra is a magyar dinnyéből. 

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb beszámolójából kiderült: az extrém hőhullám nagymértékben befolyásolja az idény alakulását, ennek hatására a későbbre időzített tételek is korábban érnek be. A hőség miatt a szezon csúcsidőszaka jelentősen lerövidült, összeérett a dinnye, ráadásul a szélsőségesen meleg idő óriási kihívást jelent a gazdáknak is. 

A csapadékszegény, de rettentően meleg időjárás miatt az öntözőberendezések szinte szünet nélkül üzemelnek a hazai dinnyeföldeken, a termelőknek pedig az is nagy kihívást jelent, hogy megvédjék a termést az erős napsugaraktól. 

A földeken dolgozó idénymunkások és szedők egészségi állapotára is figyelni kell, nem feledkezve meg arról, hogy egyesek már hetek óta ilyen körülmények között dolgoznak a földeken. – Ilyen melegben lehetetlen ugyanannyit dolgozni, mint normál esetben, és a szélsőséges hőségben nyilván a munkások teljesítménye is elmarad a szokásostól. Közben pedig ott a szerződéses nyomás, hogy kamionnyi tételeket kell időre leszedni és útnak indítani – hívta fel a figyelmet a FruitVeb.
Bár a hőség miatt a termésátlagok is sok helyen elmaradnak majd a szokásostól, van, ahol hektáronként húsz tonna a hozambeli különbség az előző évekhez képest. Hiánytól azonban idén sem kell tartaniuk a vásárlóknak, a hazai piacok ellátása bőségesen biztosított, és elképzelhető, hogy a következő hetekben is jut majd exportra is a magyar dinnyéből. 

A jelenleginél alacsonyabb árakra ugyanakkor már nem lehet számítani. Ahogyan csökken a piacra érkező dinnye mennyisége, úgy kúsznak majd egyre feljebb az árak is. Az ágazat szereplői egyébként – az elmúlt évekkel ellentétben – elégedettek az árak alakulásával. Az egyik fő termesztőkörzetben, Békés megyében az utóbbi napokban átlagosan kilónként 80-100 forint körül alakult a magvas, és 115-120 forintos sávban mozgott a magszegény dinnye ára. 

A Fruit­Veb szerint az idén kiegyensúlyozottan alakult a dinnyeár, ebben a szezonban sem katasztrofálisan alacsony, sem kiugróan magas árakkal nem lehetett találkozni. 

A szakemberek úgy látják, hogy különösen azoknál a termelőknél alakulnak szépen az idei pénzügyi mutatók, akik az árak emelkedése előtt, még a tavalyi év vége felé be tudták szerezni inputanyagkészleteiket, és esetleg valamennyi felületen korai dinnyét is termesztettek. – Már most látszik, hogy sok helyen újra fog kötni a dinnye, ezért augusztusban még egy harmad vagy negyed termést lehet majd betakarítani, ha az időjárás megfelelően alakul, ami megmentheti a szezont azoknál a termelőknél is, akiknél a hozamok jelentősen visszaestek – olvasható a szakmaközi szervezet elemzésében.

Miközben a forróság alapos fejfájást és jelentős pluszmunkát okoz a termelőknek, a fogyasztást mi sem ösztönözhetné jobban, mint a 30 fok fölé emelkedő hőmérséklet. 

Köztudott, hogy a görögdinnye iránti kereslet általában a hőmérséklettel egyenes arányban nő, vagyis minél melegebb van, annál több fogy a hűsítő termésből. A növekvő fogyasztás ugyanakkor úgy tűnik, az idén csak a belföldi piacra igaz, a nyugat-európai országokban, főként Németországban az elszálló rezsidíjak és élelmiszerárak miatt az emberek igyekeznek visszafogni a kiadásaikat, így zöldségre és gyümölcsre is kevesebbet költenek, mint korábban. A FruitVeb szerint ez a hatás Németországban már az év korábbi szakaszában megmutatkozott a szamócánál és a spárgánál is.

Forrás Magyar Nemzet, borítókép illusztráció