quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 16. szerda
  -  Csongor
Vásárhely

Mi az? Stresszoldó, jó illatú, csodaszer és még finom is? Hát a levendula! És ezerféleképpen felhasználhatjuk!

2022. július 24.

Testápoló, arckrém, tea, fagyi, sütemény, szörp, lekvár, szappan, méz, fürdőolaj, párologtatásra illóolaj – csak néhány módja annak, amibe és ahogyan felhasználhatjuk a levendulát, amelynek idei szezonja már berobbant, így akár magunk is szüretelhetünk akár megyénkben is.

De először nézzük meg ezt a nagyon népszerű gyógy-és fűszernövényt közelebbről.

Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás alap növénye volt.

Évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Használták még rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen. A 20. század elején a levendula gyógyszerként használatos, hasmenés, köhögés, fejfájás ellen, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként. Igen magas illóolaj-tartalma van a levendulának, melyet lepárlással nyernek – olvasható a tihanyilevendulapalanta.hu oldalon.

fürdőolaj

Csodaszer, összes gyógyhatását felsorolni is nehéz, a teljesség igénye nélkül:

  • Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
  • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
  • Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti.
  • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások azonban ne használják így!
  • A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.
  • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.
  • Az immunrendszert erősíti, élénkíti,
  • Relaxál, regenerál.
  • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
  • Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
  • Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Recept: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolaj.
  • Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
  • Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
  • Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
  • Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén)
  • Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.
  • A bőrápolásban is kiváló.
  • Izmok és ízületek gyulladásának csökkentésére.
  • A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.
  • A levendula szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása): citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű

No de nézzük a gyakorlatot, ajánlunk pár finomságot vagy innivalót, amit készíthetünk belőle, vele otthon.

Levendulás vaníliás fehércsokis fagyi

Nagyon fontos kiemelni, hogy ételekbe a levendula fantasztikusan működik, de csak kevés kell belőle, mert rendkívül intenzív íze van és ha túlságosan sokat használunk belőle, egyrészt elnyomja az egész ételt, másrészt akár kesernyés is lehet a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 70 gr fagyipor (cukrász kellékboltban lehet kapni, ez Vásárhelyen a Piros presszó mellett található)
  • 2 dl tej
  • 2 dkg fehér csokoládé
  • egy teáskanál vanília esszencia, ennek hiányában 2 csomag vaníliás cukor, lehetőleg Bourbon
  • teáskanál szárított, vagy fél teáskanál friss levendula

A fagyiporból fagyit készítünk, majd habverővel hozzáforgatjuk a vaníliát. A fehér csokit apróra vágjuk, de használhatunk hámozót is ehhez a művelethez. Beleszórjuk a levendulát, az egészet alaposan összeforgatjuk habverővel. Formába kanalazzuk és legalább 3-4 órán át, de inkább egy teljes éjjelen át fagyasztóba tesszük.

Tipp: tálaljuk juharsziruppal, igazi ízorgia lesz!

Tipp2: étcsokival is isteni!

Tipp 3: pürésítve. vagy pürésítve és negyedekbe vágva forgassunk bele szedret, áfonyát, vagy ribizlit. Ez esetben a 2 dl tej helyett elegendő másfél dl.

fotó Getty Images

Levendulás jéghideg kakaó

Kérem, készítsünk tényleg házi kakaót! Tudom, gyorsabb és egyszerűbb a dobozos, de higgyék el, ég és a föld a különbség ízben!

Hozzávalók 2 személyre

  • 6 dl zsíros tej, 2.8-as, de mégjobb ehhez a 3,5-ös!
  • 2 evőkanál holland natúr kakaópor
  • cukor ízlés szerint, vagy édesítő, ha diétázunk
  • egy mokkáskanál levendula
  • egy csipet só!
  • egy mokkáskanál vanília esszencia, ennek hiányában vaníliás cukor

A tejből egy dl-t megmelegítünk, majd laposan, csomómentesre keverjük benne az átszitált kakaóport. Ezután hozzáöntjük a maradék tejet, a cukrot – vagy édesítőt – a vaníliát, és a levendulát, no meg a sót. Kell a só, igen, csodálatosan kiemeli majd az ízeket, főleg a kakaóét. Lassú tűzön melegítjük, nem forraljuk! Ha kész, átszűrjük, és alaposan behűtjük, de melegen és langyosan is nagyon finom!

Tipp: gyerekeknek tálalhatjuk pillecukorral, vagy tejszínhabot is ajánlunk szervírozáshoz.

Tipp2: nagyon csoki pártiak tegyenek bele a melegítésnél néhány kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét. Nem fogjuk megbánni!

Levendulás barackos sütemény, kis csavarral

Ehhez a sütihez a szokásos módon piskóta tésztát készítünk, majd beleforgatunk 2 teáskanál, mozsárban alaposan összetört levendulát. Lehetőleg frisset használjunk, de a szárított is tökéletes.

8 db érettebb őszibarackot, vagy sárgabarackot tetszőleges méretűre feldarabolunk, most még van friss, de lehet egyébként konzerv is.

És most akkor a csavar: fél tábla fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztunk, majd hozzákeverjük nagyon óvatosan a tésztához, fokozatosan csorgatva, és nem forrón.

A gyümölcsöt beleszórjuk a tetszőleges formába öntött tésztába, de össze is forgathatjuk óvatosan. Tűpróbáig sütjük.

Tipp: szórjunk a piskót tetejére kókuszchipset – minden nagyobb szupermarketben kapható – a lágy sütemény tetején a ropogós elemmel valami isteni!

Levendulás limonádé

Isteni! Nyáron tényleg ne hagyjuk ki!

Egy kancsó vízbe 4 citrom levét öntjük, és egy lime levét. Egy evőkanál levendulát cukorral felfőzünk, mikor már szirupos, mehet a vízbe. Megbolondíthatjuk még szederrel, áfonyával is. Alaposan behűtjük.

Levendulás rozé, vagy pezsgő – szigorúan 18 éven felülieknek!

A levendula csodálatosan passzol a rozé savasságához, vagy pezsgő bubisságához. Romantikus esték, de baráti összejövetelek isteni ízesítője lesz!

Hozzávalók két személyre

  • 1 üveg félszáraz rozé, vagy bubis rozé, vagy bármilyen pezsgő
  • 2 teáskanál friss levendula, ennek hiányában szárított
  • 4 evőkanál juharszirup

Az alkoholt keverjük el a juharsziruppal! Majd mehet hozzá a mozsárban megtört levendula, és legalább 2-3 órán át érleljük össze az ízeket a hűtőben!

És hogy a megyében hol szedhetünk friss levendulát, vagy kaphatunk levendulatövet?

Többek között Csongrádon, Szőregen, Dócon és Szegeden is! Keressünk rá! De a helyi virágárusok itt Vásárhelyen is nyáron rendre hoznak levendulát!

Fotók pixabay.com