Mi az? Stresszoldó, jó illatú, csodaszer és még finom is? Hát a levendula! És ezerféleképpen felhasználhatjuk!

Testápoló, arckrém, tea, fagyi, sütemény, szörp, lekvár, szappan, méz, fürdőolaj, párologtatásra illóolaj – csak néhány módja annak, amibe és ahogyan felhasználhatjuk a levendulát, amelynek idei szezonja már berobbant, így akár magunk is szüretelhetünk akár megyénkben is.
De először nézzük meg ezt a nagyon népszerű gyógy-és fűszernövényt közelebbről.
Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás alap növénye volt.
Évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Használták még rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen. A 20. század elején a levendula gyógyszerként használatos, hasmenés, köhögés, fejfájás ellen, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként. Igen magas illóolaj-tartalma van a levendulának, melyet lepárlással nyernek – olvasható a tihanyilevendulapalanta.hu oldalon.

Csodaszer, összes gyógyhatását felsorolni is nehéz, a teljesség igénye nélkül:
- Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
- Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
- Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti.
- Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások azonban ne használják így!
- A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.
- Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.
- Az immunrendszert erősíti, élénkíti,
- Relaxál, regenerál.
- Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
- Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
- Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Recept: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolaj.
- Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
- Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
- Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
- Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén)
- Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.
- A bőrápolásban is kiváló.
- Izmok és ízületek gyulladásának csökkentésére.
- A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.
- A levendula szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása): citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű

No de nézzük a gyakorlatot, ajánlunk pár finomságot vagy innivalót, amit készíthetünk belőle, vele otthon.
Levendulás vaníliás fehércsokis fagyi
Nagyon fontos kiemelni, hogy ételekbe a levendula fantasztikusan működik, de csak kevés kell belőle, mert rendkívül intenzív íze van és ha túlságosan sokat használunk belőle, egyrészt elnyomja az egész ételt, másrészt akár kesernyés is lehet a végeredmény.
Hozzávalók:
- 70 gr fagyipor (cukrász kellékboltban lehet kapni, ez Vásárhelyen a Piros presszó mellett található)
- 2 dl tej
- 2 dkg fehér csokoládé
- egy teáskanál vanília esszencia, ennek hiányában 2 csomag vaníliás cukor, lehetőleg Bourbon
- teáskanál szárított, vagy fél teáskanál friss levendula
A fagyiporból fagyit készítünk, majd habverővel hozzáforgatjuk a vaníliát. A fehér csokit apróra vágjuk, de használhatunk hámozót is ehhez a művelethez. Beleszórjuk a levendulát, az egészet alaposan összeforgatjuk habverővel. Formába kanalazzuk és legalább 3-4 órán át, de inkább egy teljes éjjelen át fagyasztóba tesszük.
Tipp: tálaljuk juharsziruppal, igazi ízorgia lesz!
Tipp2: étcsokival is isteni!
Tipp 3: pürésítve. vagy pürésítve és negyedekbe vágva forgassunk bele szedret, áfonyát, vagy ribizlit. Ez esetben a 2 dl tej helyett elegendő másfél dl.

Levendulás jéghideg kakaó
Kérem, készítsünk tényleg házi kakaót! Tudom, gyorsabb és egyszerűbb a dobozos, de higgyék el, ég és a föld a különbség ízben!
Hozzávalók 2 személyre
- 6 dl zsíros tej, 2.8-as, de mégjobb ehhez a 3,5-ös!
- 2 evőkanál holland natúr kakaópor
- cukor ízlés szerint, vagy édesítő, ha diétázunk
- egy mokkáskanál levendula
- egy csipet só!
- egy mokkáskanál vanília esszencia, ennek hiányában vaníliás cukor
A tejből egy dl-t megmelegítünk, majd laposan, csomómentesre keverjük benne az átszitált kakaóport. Ezután hozzáöntjük a maradék tejet, a cukrot – vagy édesítőt – a vaníliát, és a levendulát, no meg a sót. Kell a só, igen, csodálatosan kiemeli majd az ízeket, főleg a kakaóét. Lassú tűzön melegítjük, nem forraljuk! Ha kész, átszűrjük, és alaposan behűtjük, de melegen és langyosan is nagyon finom!
Tipp: gyerekeknek tálalhatjuk pillecukorral, vagy tejszínhabot is ajánlunk szervírozáshoz.
Tipp2: nagyon csoki pártiak tegyenek bele a melegítésnél néhány kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét. Nem fogjuk megbánni!

Levendulás barackos sütemény, kis csavarral
Ehhez a sütihez a szokásos módon piskóta tésztát készítünk, majd beleforgatunk 2 teáskanál, mozsárban alaposan összetört levendulát. Lehetőleg frisset használjunk, de a szárított is tökéletes.
8 db érettebb őszibarackot, vagy sárgabarackot tetszőleges méretűre feldarabolunk, most még van friss, de lehet egyébként konzerv is.
És most akkor a csavar: fél tábla fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztunk, majd hozzákeverjük nagyon óvatosan a tésztához, fokozatosan csorgatva, és nem forrón.
A gyümölcsöt beleszórjuk a tetszőleges formába öntött tésztába, de össze is forgathatjuk óvatosan. Tűpróbáig sütjük.
Tipp: szórjunk a piskót tetejére kókuszchipset – minden nagyobb szupermarketben kapható – a lágy sütemény tetején a ropogós elemmel valami isteni!
Levendulás limonádé
Isteni! Nyáron tényleg ne hagyjuk ki!
Egy kancsó vízbe 4 citrom levét öntjük, és egy lime levét. Egy evőkanál levendulát cukorral felfőzünk, mikor már szirupos, mehet a vízbe. Megbolondíthatjuk még szederrel, áfonyával is. Alaposan behűtjük.

Levendulás rozé, vagy pezsgő – szigorúan 18 éven felülieknek!
A levendula csodálatosan passzol a rozé savasságához, vagy pezsgő bubisságához. Romantikus esték, de baráti összejövetelek isteni ízesítője lesz!
Hozzávalók két személyre
- 1 üveg félszáraz rozé, vagy bubis rozé, vagy bármilyen pezsgő
- 2 teáskanál friss levendula, ennek hiányában szárított
- 4 evőkanál juharszirup
Az alkoholt keverjük el a juharsziruppal! Majd mehet hozzá a mozsárban megtört levendula, és legalább 2-3 órán át érleljük össze az ízeket a hűtőben!
És hogy a megyében hol szedhetünk friss levendulát, vagy kaphatunk levendulatövet?
Többek között Csongrádon, Szőregen, Dócon és Szegeden is! Keressünk rá! De a helyi virágárusok itt Vásárhelyen is nyáron rendre hoznak levendulát!
Fotók pixabay.com