A jövő szakácsai táboroztak a vásárhelyi Corvinban

Megismerték a kereskedelmi értékesítő, a pincér, a turisztikai technikus, a szakács és a cukrász szakmákat is.
A Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola június 27 – július 1. között tartotta Kiskukta táborát az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára. A tábor pályaorientációs céllal szerveződött, és sok érdekes programmal csalogatta vendégeit. A hét minden napján más, az iskolában oktatott szakmát mutattak be az oktatók játékos, interaktív módon. Amellett, hogy a szakmák műhelytitkaiba betekinthettek a kiskukták, sok játék és kikapcsolódás várta őket.
Megismerték a kereskedelmi értékesítő, a pincér, a turisztikai technikus, a szakács és a cukrász szakmákat. A reggelijüket minden nap saját maguk készítették el, egy kis oktatói segítséggel. A Tesco áruházban megnézhették a különböző raktárakat, hűtőket, áruátvevő helyiségeket, az üvegvisszaváltó berendezés működését, közös helyiségéket, illetve a vásárlóktól elzárt területeket. Megtekinthették a kereskedelemben használt gépeket, eszközöket: targoncát, rolli kocsit, „békát”, elektromos árufelismerő eszközt. A bátrabbak ki is próbálhatták a bemutatott eszközöket. Nagy élmény volt a fiatalok számára, hogy felülhettek a targoncára, és el tudták képzelni a különböző munkafolyamatokat, valamint ár címkét nyomtathattak a termékekről.
Ellátogattak a Hotel Ginkgo-ba, ahol bejárták a hotel helyiségeit, megismerkedtek a szálloda részeivel: a recepcióval, lobby-bárral, konferenciatermekkel, a wellness-részleggel, a szobákkal és a mélygarázzsal. Érdekes kérdések is felvetődtek, amelyekre választ kaptak, illetve a hotel történetéről is hallhattak információt a táborozók.
A Kentaur Lovaspanzióban megismerkedtek a lovarda „lakóival”, kevertek koktélt, hallottak előadást az egészséges életmódról, számítógépes és nyelvi játékokat játszottak, bicikliztek, és bográcsban főztek gulyáslevest Mártélyon. A gyerekek fűszerfelismerő versenyen mérték össze tudásukat.
Nagy élmény volt a mézeskalács készítés is: az előre begyúrt tésztából kiszúrt figurák alakultak ki. A táborozók a tészta nyújtását, szaggatását és sütését tanári segítség mellett önállóan végezték, akik ezután ki is díszíthették az általuk készített mézeskalácsot: a kontúros technika mellett a terülős glazúrral való díszítést is kipróbálhatták. A klasszikus mellett a nyárra utaló formák, illetve a most divatosnak számító unikornis, szivárvány és dínós kiszúrókkal is készültek díszek, és a glazúrt színezve használták a gyerekek díszítésre ezt az elemet. Az elkészült munkákat száradás után csomagolva haza is vihették.
Az utolsó napon a várva várt gyulai kirándulás következett. A gyerekek megnézték a Kolbász Múzeumot, ahol meg is kóstolhatták ezt a hungarikumot, ezután bevették a gyulai várat, megismerkedtek az egykori várvédők mindennapjaival, sőt solymászatról is hallhattak érdekes dolgokat.
A 4 csillagos Hotel Wellness Gyula is érdekes volt számukra. Megnézték a wellness részleget, a többféle szobatípust, valamint a lakosztályt és még a konyhába is bemehettek. A szállodai „túra” végére már csak a hasukra tudtak gondolni, így megrohamozták a svédasztalos kínálatot. Ettek tyúkhúslevest, rántott pulykamellet, fogasfilét sajtmártással, grillezett csirkemellet, és persze a desszertet is megkóstolták, ami barackos-madártejes kocka volt. Ebéd után a 100 éves Cukrászda fagylaltjaival hűsítették magukat.
Összességében nagyon tartalmas, élményekkel és hasznos ismeretekkel teli hetet zárt a kis csapat. Reméljük, hogy sikerült felkelteni az érdeklődést szakmáink iránt, és a kiskuktákat hamarosan iskolánk padjaiban üdvözölhetjük – írta Szani Mariann a HSZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola részéről.