Vásárhelyen is drasztikusan emelkedhetnek a sertéshústermékek árai

Csőd jelzi a sertéságazat nehéz helyzetét és az áremelés sürgető szükségét – figyelmeztet a szakmai szövetség elnöke.
Az energia, a munkaerő és a takarmány ára is jelentősen emelkedett az elmúlt másfél évben, így ezek a tényezők is közrejátszottak abban, hogy a Kurucz-csoport becsődölt. Az áremelkedést még sok kereskedő nem tudta beépíteni az árakba, de ez már nem várathat magára soká az InfoRádiónak nyilatkozó hússzövetségi elnök szerint.
Mint közismert, a múlt héten csődbe ment egy jelentős sertésfeldolgozó cég, a Hajdú-Bihar megyei Kurucz-csoport. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta, minél később építi be egy húsipari cég az emelkedő önköltséget az értékesítési árakba, annál nagyobb az esély arra, hogy nem tud fennmaradni a romló piaci környezetben. A szövetség elnöke szerint a csődben nagyon jelentős szerepe volt az elmúlt egy-másfél év gazdasági környezetváltozásának, ami drasztikusan rontotta a húságazat kilátásait. Meglátása szerint már az orosz-ukrán háború előtt jelentős áremelkedés ment végbe, de ezt a háború megsokszorozta.
Éder Tamás kiemelte: a mai piaci környezet nem kedvez a sertéstartóknak, így a cégek áremelésre kényszerülnek túlélésük érdekében. Szerinte olyan mértékű költségnövekedés ment végbe, hogy már nem fedezi az élősertés ára a tenyésztői önköltségeket. Ráadásul hiába volt idén az év során eddig már több mint hatvan százalékos áremelkedés az élő állatoknál, a feldolgozók ezt az önköltségnövekedést, az energiaárak és a bérek növekedését nem tudták még a fogyasztói árakba beépíteni.
Éder Tamás azt mondta, most mindenki abban reménykedik, hogy szép lassan a fogyasztók felé át lehet hárítani ezt a drágulást. Mindezek alapján a vásárhelyi vásárlóknak is arra kell készülniük, hogy a közeljövőben jelentősen emelkedhetnek a (sertés)hústermékek árai a polcokon.
Illusztráció: Pixabay.com