Ők az idei Hód-tavi Gasztro-lovagi Torna legjobbjai!

Gyömbéres szarvasragu, vad vetrece, kölesgombóc, fürjmellből ragu – a középkori ízeket idéző főzőverseny résztvevői idén is kitettek magukért.
Hetedik alkalommal szervezték meg a Hód-tavi Rock csata keretein belül a Gaztro-lovagi Tornát, amelyre idén is olyan ételeket vártak, amelyek megidézik a középkori ízeket. Nevezni ezúttal is saját alapanyaggal lehetett, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kellett gondoskodnia.

3 kategóriában lehetett nevezni:
1. Sültek (nyárson. kemencében, parázsban, vaslapon, edényben)
2. Főttek (levesek, raguk, egytálételek – üstben, cserépedényben, bográcsban)
3. Tészták (sütemények, főtt tészták, gombócok, töltött tészták, sült tészták)
Csáki Zsolttól, az esemény főszervezőjétől megtudtuk, idén a raguk taroltak! Az 5 csapat, akik egyébként visszatérő versenyzői és egyéb megmérettetésen is nagyokat alkottak már – főként ragukkal készültek.
„Bajnokok ligája volt az idei, a nagy melegre tekintettel is 5 főzőcsapat jelent meg és alkotott, igazi bajnokok, akik nem csak a Hód-tavoi Gasztro-lovagi tornán jeleskedtek már, de más főzőversenyeken is” – jegyezte meg Csáki Zsolt gasztro-szervező.
Megtudtuk, a Hősök Kapuja Szegedi Középkori Egyesület nemcsak a fakanalat forgatta jól a hétvégén, csatákban is bemutatkoztak, és igazi tábori hangulatot alkottak, korhű ruhák viseletének megkoronázásával. Ők kőből faragott csirkével indultak, a sült kategóriában, mellé párolt fűszeres zöldségeket kínáltak, meg is nyerték a sültes külön díjat.

A Hód- mezei Őrzők, két étellel készültek, egy gyömbéres szarvasraguval, ez a kategóriában 3. helyezett lett, és lekváros diós palacsintát is készítettek szabadtűzön, amely külön díjat érdemelt az ítészek szerint.
Az ICS fürjészet, fürj raguval mérettette meg magát, méghozzá filézett mellből készítettek remek ételt, belefőzve túrógombócot, amit aztán házi sütésű cipóban tálaltak. Övék lett a 2. hely.

A Vásárhelyi Ízőrzők csapata zöldséges szarvasragujukkal az első helyen végzett.
Versenyen kívül, a szakmai díjat a Vásárhelyi Ízök Fesztivál csapata kapta, ők vad vetrecével készültek, amelyben a vad nyúl kapta a főszerepet, mellette házi kovászolt gombát, fermentált zöldségeket, káposztát, almát és laposkenyeret kínáltak, tejföllel megkoronázva a végén.

Csáki Zsolt még elmondta, minden ételhez korhű, hozzá illő köret volt, kölesgombócot és galuskát is feltálaltak.



