quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Aranyérmes a vásárhelyi Benczur Sándor az országos Protokolldesszert-versenyen!

2022. július 11.

Három kategóriában lehetett nevezni a megmérettetésre, amelyet Július 7-én tartottak Budapesten, Gróf Széchenyi István születésének 230. évfordulója alkalmából. Fő alapanyagnak olyat kellett választani, amit a politikus kedvelt és szeretett: kávét, csokoládét, teát, fűszereket, kakaót például. A Marcipán Cukrászda mestercukrásza a Mindenmentes kategóriában indult, „Desszertek hídja” alkotásával, amely nemcsak az aranyérmet érdemelte ki, de a Széchenyi emlékérmet is.

A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy egyszeri, különleges gasztrodiplomáciai desszertpályázatot hirdetett, melynek célja a magas szintű állami, diplomáciai és üzleti protokollalkalmak során kínálható egyedi tányér- és protokollajándékként csomagolható desszert életre hívása volt – tudtuk meg.

Gróf Széchényi István születésének 230. évfordulója alkalmából szervezték meg a nívós versenyt, – járványhelyzet miatt egy évvel később, most 2022-ben – amelyen 27-en vettek részt szerte az országból.

„Olyan tányérdesszertet kellett alkotnunk, aminek fő alapanyaga a Széchenyi által kedveltek valamelyike volt. Ő szerette a kávét, a pezsgőt, a teát, a csokoládét, a kakaót, a szilvát. Emellett megkötés volt, hogy az alapanyagok minimum 60 százaléka magyar legyen”

– részletezte lapunknak Benczur Sándor, a Marcipán Cukrászda mestercukrásza.

Hozzátette, 3 kategóriát hirdettek meg, a klasszikus tányérdesszert, a protokoll-ajándék kategóriát – ennek a fő szempontja az volt, hogy csomagolható legyen, és a mindenmentes kategóriát: itt tej-glutén-és cukormentes tányérdesszertet kellett alkotni. Ez utóbbiban indult el Benczur Sándor is „Desszertek hídja” elnevezésű finomságával, amellyel aranyérmet és Széchenyi emlékérmet is kiérdemelt a szakmai zsűritől.

Mindössze 4 napja volt felkészülni Sándornak, de mint mondta, nem is szeret túl sokáig kísérletezni egy-egy verseny előtt, eldönti, mit szeretne és megcsinálja. Nincs sok gyakorlata egyébként tányérdesszertekben, éppen ezért egy nagyon letisztult édességgel készült. Ugyanakkor nagy kihívás volt, hogy teljesen tej-glutén-és cukormentes legyen, de közben nagyon finom és persze mutatós is. A mestercukrász egyébként – mint elmondta – nagyon nyitott a „mentes” dolgokra, a Marcipánban is lehet kapni náluk cukormentes, vagy tej, vagy gluténmentes süteményeket, és úgy látja, egyre nagyobb is az igény rá, mert egyre többen élnek valamilyen intoleranciával vagy érzékenységgel. Ugyanakkor az ehhez tartozó alapanyagok másképpen viselkednek, sok kísérletezést igényelnek, hogy állagban és ízben is tökéletes süti legyen a végeredmény.

Visszatérve Desszertek hídja művére, a nevet egy cukrász barátjával találták ki, a Lánchíd adta az ötletet, és hogy Széchenyi is a Hitel című művével áthidalt egy problémát, ő pedig a desszerttel hidalta át azt, hogy az érzékenységgel élő emberek problémáját „megoldja”.

És hogy miből is állt a desszert pontosan?

Naná, hogy erről is kifaggattuk Sándort, aki lelkesen és örömmel mesélte el, hogy egy tej-cukor-és gluténmentes piskótát készített, ez adta a desszert alját, de a legaljára egy csokoládés, kakaóbabtöretes ropogós réteget is készített, quinoából, mert szerinte minden desszertbe kell ropogós elem is. A piskótarétegre csokoládé mousse került és meggybetét, amelyben Sándor igyekezett – mint mindig – kiemelni a gyümölcs savasságát. „Önmagában tömény lenne, ha csak csokoládé lenne benne, a gyümölcs savassága viszont nagyon szépen kiegyenlíti az ízvilágot” – vélekedett a mestercukrász. A szilkonformába megálmodott tányérdesszertet bársonysprével fújta le, liofilizált meggyel díszítette és gyümölcs szőnyeget is kínált mellé, amelyet agar-agarral készített. Véleménye szerint a gyümölcszselét, és az efféle gyümölcs szőnyeget agar-agarral a legjobb elkészíteni, ugyanis kiválóan köt ez az anyag.

Fotó Benczur Sándor

Meg is lett az eredménye a különleges mindenmentes desszertnek, a szakmai zsűri neki ítélte meg az első díjat.

Benczur Sándor nagyon örült a helyezésnek, a versennyel kapcsolatban pedig még elmondta, mindig sok stresszel jár egy-egy ilyen, de ha nem nyert volna, akkor is elégedett lenne, mert mindig értékes kritikát kap a szakmai zsűritől, amiből aztán még tovább tud fejlődni. Sándor egyébként is híres arról, hogy mindig szeret tovább fejlődni abban, amit csinál, imád kísérletezni is, és alkotásnak tekinti hivatását.

Az eredményhez ezúton is gratulál Szerkesztőségünk, további sikereket kívánunk a Marcipán Cukrászda mestercukrászának!

Cukrász szakmai zsűri tagjai voltak:

Béres Anett cukrász, a Borkonyha és a Textúra étterem cukrászséfje

Erdélyi Balázs cukrászmester, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke

Füredi Krisztián cukrászmester, a Hisztéria Cukrászdák vezető cukrásza

Vendéglátás szakmai zsűri tagjai voltak:

Gulyás Károly, a Szakácsok Világszövetségének állandó zsűritagja

Kovács László, Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke

Meskál Tibor, a Corinthia Hotel Budapest Senior Duty Manager

Társadalmi/szervezői zsűri tagjai voltak:

Hossó Nikoletta, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete elnöke

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értéktár és Hungarikumok Szövetsége alelnöke

Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke

További képek

Fotók Cseh Péter