quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Ha nyár, akkor főtt kukorica! Na de mit lehet ebből a mennyei csemegéből még? Mutatjuk!

2022. július 10.

Így, a nyár közepén már szinte mindenhol lehet kapni csöves kukoricát, igaz az ára még picikét borsos. Vásárhelyen, 3 zöldségest megnézve, 270 és 380 forint közötti áron találtunk. Szerintünk nincs nyár főtt csöves kukorica nélkül, nemcsak mennyei csemege, de nagyon egészséges is. Sokféle praktika van a főzésére, ennek is utána jártunk, de azt is megmutatjuk, mit és hogyan lehet még készíteni belőle.

A főtt kukorica egészséges!

Gazdag rostban, szénhidrátban, vitaminokban és ásványi anyagokban, zsír és fehérje tartalma ugyanakkor alacsony. C-vitamint, magnéziumot, B1 és B9-vitamint tartalmaz nagyobb mennyiségben, és kálium tartalma sem elenyésző. Utóbbi a szív egészségét szolgálja, és csökkenti a magas vérnyomást. Bár magas a szénhidrát tartalma viszonylag, (41 gr-ot tartalmaz 100 gr), rostban gazdag, így diétázók is beépíthetik bátran az étrendjükbe.

Sok féleképpen főzik és fogyasztják

Van, aki arra esküszik, hogy levelekkel együtt teszi fel gyöngyöző vízben, van, aki sós vízben főzi, van, aki cukrosban. És számunkra egy viszonylag új praktikának tűnik a tejben, vagy tejes vízben főzés. Próbáljuk ki mindegyiket, melyik való leginkább szájízünk kedvére. A levéllel együtt főzöttnél tartalmasabb az íze, mi így tapasztaltuk legalábbis.

20 perc kell neki általában, de hogy megfőtt e, könnyen ellenőrizhetjük. Lepje el mindig a víz a csöveket. Nem kell forralni, nem is szabad. Utána van, aki sózza, van aki borsozza és olyat is láttunk már, hogy vajdarabkákat tetettek rá még forrón. Hm… finom lehet, ki fogjuk próbálni!

Na de mi van a főtt kukoricán túl? Miket készíthetünk belőle még?

6 variációt is ajánlunk! Kukorica krémleves, kukoricás-sajtos tócsni, vagy ropogós, kukorica főzelék (igen jól olvassák), grillezett barbeque-s kukorica, kukorica saláta. Lássuk!

Kukoricás-sajtos tócsni (2 személyre)

Megfőzünk 4 cső kukoricát, ha kész, késsel levágjuk a szemeket, pikk-pakk megvan! Összetörjük krumplitörővel, de hagyjunk benne egész szemeket is. Tehetünk hozzá csicseriborsót is pürésítve, de ez el is hagyható. Tegyünk bele feltétlenül 8-10 dkg lisztet átszitálva, ha csicseriborsópürét használtunk, elég 3-4 dkg liszt. Az átszitálástól légiesebb lesz az eredmény m.j. a szerk.- diétázók zablisztet használjanak. 2 gerezd átnyomott fokhagymát, egy fél fej lereszelt vöröshagymát, vagy lilahagymát, ki mit szeret, 2 tojást, 10 dkg tetszőleges sajtot – szerintünk a trappista a legjobb ehhez, de a parmezán is fantasztikus, és sok-sok zöldfűszert. Apróra vágott petrezselyem, kakukkfű vagy borsikafű, és egy picike oregánó is mehet bele. Összedolgozzuk a masszát, olyan állagot kell kapnunk, mint a galuska tészta, annál egy fokkal sűrűbbet. Forró zsiradékban, közepes lángon aranybarnára sütjük. Főételnek is kiváló, de nasinak is, vagy vendégvárónak. Készíthetünk mártogatóst is hozzá, akár paradicsomosat, vagy tejfölös – kaprosat.

Tipp: Más zöldségek is mehetnek bele, reszelt répa, reszelt brokkoli, karfiol – nyersen!

Kukoricás – sajtos ropogós (2 személyre)

A megfőtt kukoricáról (4-5 cső) ugyanúgy, mint az előző receptnél, levágjuk késsel a szemeket tömbökben. De nem törjük össze, csak a felét! Mehet bele egy 4-5 dkg csicseriborsó liszt, vagy sima liszt, bármilyen tetszőleges fűszer és a másik veleje, a sajt! Ebből ugyanannyit tegyünk bele lereszelve, mint a kukorica mennyisége! Legjobb a trappista, vagy a mozzarella, goudát, cheddart ne használjunk, mert az olvad és nem sül. Tegyünk még hozzá 1 dl tejszínt, vagy 1 dl vizet. (megjegyzés: liszt nélkül is kiváló, ha nem teszünk bele lisztet, akkor vizet és tejszínt se!)

Olyan állagot kell kapnunk, mint egy nagyon sűrű palacsintatészta. Előmelegített sütőbe tesszük, előtte sütőpapírra öntjük a masszát, vagy korongokat formázva, kinek hogy tetszik, tetejét frissen őrölt borssal hintjük meg. Vagy szezámmaggal. Mehet is a 180 fokos sütőbe aranypirosodásig.

Kukorica krémleves (2 személyre)

6-7 cső főtt kukoricáról levágjuk a szemeket, összemorzsoljuk.

Lábasban bármilyen zsiradékon pirítunk egy fej vöröshagymást, amit apróra vágtunk, amikor kezd üveges lenni, hozzá adjuk a kukoricát, és együtt kevergetjük őket pirulásig! Igen, pirulásig, ettől teltebb ízvilága lesz a levesünknek. Hozzáöntünk bő fél liter alaplevet, vagy sima vizet, leveskockát is tehetünk bele, de a friss zöldfűszereket ne hagyjuk ki semmiképpen! A kukorica imádja a kakukkfüvet és a bazsalikomot is. Semmiképp ne hagyjuk ki a frissen őrölt borsot sem, de akár chili is mehet bele, ha pikantériát szeretnénk még hozzáadni. Tehetünk bele répát is, ekkor megint egy teltebb leves lesz a végeredmény (utóbbit lereszelve). Gyöngyözve főzzük körülbelül egy 20 percet, majd hozzáöntünk fél liter zsíros tejszínt, vagy habtejszínt, amiben két gerezd átnyomott fokhagymát kevertünk el előzetesen, majd összeforraljuk. Ha ez megvan, akkor botmixerrel turmixoljuk és már kész is van. Pirított baconnel is tálalhatjuk, vagy akár pirítóssal, de önmagában is mennyei és kiadós! Délutánig tuti, hogy nem leszünk éhesek!

Tipp: gombával is isteni! Ehhez még a kukorica és hagyma szemek pirításánál tegyünk bele 4-5 gombát felkockázva és együtt kevergessük pirítsuk! A gombát ki is szedhetjük turmixolás előtt és maradhat darabokban.

Tipp 2.: tegyünk bele egy picike citromlevet fogyasztás előtt.

Tipp 3.: aki szeretne a kukorica szemek héjától megszabadulni, az a leturmixolt levest szűrje át szűrőn!

Kukorica főzelék (2 személyre plusz repetának)

Igen! Főzelék…. nagyon finom akár sült virslivel, akár pörkölt feltéttel, vagy natúr csirkemellel, bátrabbak pirított fokhagymás csirkemájjal is kipróbálhatják, szerintük ezzel is isteni.

Teljesen úgy készül a kukorica főzelék, mint bármely más főzelékünk. És mint oly’ sok főzelékünket, ezt is lehet sósan vagy édesen is készíteni.

Fotó Facebook, főzős csoport, Kaiserné Forgó Jennii

Pirítunk egy nagyobb lábasban zsiradékon egy fej apróra vágott vöröshagymát, mennek rá a 6 csőről leszedett főtt kukorica szemek, két evőkanál lisztet szórunk a tetejére ezt zsemleszínre pirítjuk, majd felöntjük bő fél liter tejjel, vagy főzőtejszínnel. Fűszernek bátran tegyünk bele fokhagymát is, ha édesen készítjük, akkor is egy-két csipet só kerüljön bele, és bármilyen fűszert amit szeretünk, szerintünk ebbe kiváló a római kömény is – persze csak egy csipetnyi. Miután sűrűre főtt, kész is, ez takaréklángon 10 perc alatt megvan, tapasztalataink szerint.

Aki édesen készíti, de diétázik, természetesen édesítőt tegyen bele, xilitet, vagy eritritet például.

baconbe tekert sült virsli feltétnek

Tipp: aki nem szeretné szemesen, turmixolhatja is a végén. Ne turmixoljuk nagyon sokáig! A kukoricának magas a keményítőtartalma, ha sokáig „veretjük”, kicsapódhat a keményítő és tapéta ragasztó szerű lehet. Márpedig senki nem akar „kulimázt” enni. 🙂

Kukorica saláta másképp, pikánsan (4 személyre)

Ezt sokan ismerik, mármint a majonézes verziót, viszont mi most új köntösben mutatjuk meg!

8 cső kukoricáról levágott szemet pirítsunk le száraz, de forró serpenyőben! Ha már látjuk, hogy megsült itt-ott elzárjuk, átöntjük egy nagyobb keverőtálba. A serpenyőben szezám magot pirítunk, 2 maréknyit, és mandulapelyhet, 1 maréknyit- utóbbi elhagyható. 2 gerezd átnyomott fokhagymát összekeverünk frissen örült borssal, borsikafűvel, 2 evőkanál olíva olajjal, 2 teáskanál mustárral, majd nyakon öntjük zsíros tejföllel, mintegy 500 ml-rel, sózzuk. Tegyünk bele egy csipet cukrot, vagy ha diétázunk, akkor egy csipet édesítőt. Daraboljunk bele két almát – héjjal vagy héj nélkül – , 2-3 darab héjában főtt krumplit és szórjunk bele pirított bacon kockákat. Az egészet forgassuk össze, majd tegyük hűtőbe és 1-2 órán át érleljük össze az ízeket.

Tipp: ez grillezéshez is kiváló és nagyon tartalmas, laktató saláta!

Tipp2.: krumpli helyett használhatunk bulgurt, kölest, vagy kuszkuszt is, még izgalmasabb és még egészségesebb lesz a végeredmény!

kuszkusz

Tipp3.: ha nagyon alakbarát verziót szeretnénk, hagyjuk el a krumplit! Használjunk bele paradicsomot – de a velőjét ne tegyük bele mert túl leveses lesz-, kígyóuborkát és pritamin paprikát apróra vágva. Ebben a verzióban viszont az alma nem igazán jó, azt hagyjuk el.

Barbeques grillezett

Ehhez grillezni kell, persze, és nem kell megfőzni teljesen előtte, előfőzni egy 5-10 percig viszont ajánlott a csöveket. Barbeque szósszal lekenjük, amit egy kis mézzel keverünk ki előtte, plusz frissen őrölt borssal, és mehet is a grillrácsra.

Tipp: Ha nincs kész barbeque szószunk, házilag is összedobhatjuk! Mézet, ketchupot, paradicsompürét, egy evőkanál olívaolajat összekeverünk, és megspékeljük borssal, őrölt füstölt pirospaprikával, csak egy pici kell belőle, és egy kis barnacukor is mehet bele. Ha van otthon egy kis balzsamecet, még jobb lesz tőle! Krémes, de nem túl sűrű állag a cél, kóstolgassuk, bátran szabjuk saját szánk ízére.

Jó étvágyat, finom falatozásokat kívánunk!

fotók illusztráció, pixabay.com