Már csak ez hiányzott: jelentősen drágulnak a jégkrémek is

A háború szétlövi a nyarat. Búcsút inthetünk a nyalakodásnak?
A háborús gazdasági környezet és az energiakrízis a jégkrémpiacnak is durván odavágott – derül ki a Világgazdaság szaklap által közölt írásból. Azt írják: az alapanyagárak folyamatos emelkedése miatt idén szezon közben is drágulnak majd a jégkrémek. Mindezt a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkár, Intődy Gábor mondta el, aki arra számít, hogy a vásárlók egyre inkább az olcsóbb termékeket keresik, a gyártók pedig visszavesznek a termékfejlesztésből.
A hazai gyártókat nemcsak az alapanyag- és energiaár-emelkedések sújtják, hanem a chipsadó is, amelyet még a cukormentes termékeik után is meg kell fizetniük – hangzott el a minap a Magyar Édességgyártók Szövetségének kerekasztal-beszélgetésén.
A részt vevők szameberek rámutattak: az elmúlt hónapokban jelentősen növekedtek az alapanyagárak, a tengeri szállítás 215 százalékkal, míg a közúti fuvarozás harmadával került többe, ugyanakkor hosszabbodtak a szállítási idők. Az alapanyagárak folyamatos emelkedése mellett a csomagolópapírok és a tejpor költsége is duplájára növekedett, de van olyan termék, a szentjánoskenyér-liszt, amely már hatszor többe kerül, mint egy évvel ezelőtt. Mindezt tetézte az energiaárak jelentős emelkedése, amit tovább súlyosbított, hogy július elsejétől a gyártóknak „chipsadót” kell fizetniük, ami még a cukormentes jégkrémekre is érvényes.
Intődy Gábor elmondta: várakozásaik szerint a drágulás nem azonnal jelenik meg az árakban, de a tendenciák jelentkezni fognak, vagyis arra kell készülnünk a nyáron, hogy egyre többet és többet kell majd fizetnünk a jégkrémekért az árusoknál.
Illusztráció: Pixabay.com