quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Vásárhely

Berobbant a dinnyeszezon Vásárhelyen is! Üdítő és pikáns recepteket hoztunk!

2022. július 05.

Már kapható a magyar sárga és görögdinnye is Vásárhelyen, mi pedig hoztunk néhány receptet, ha nem csak magában ennénk ezt a két igen vitamindús finomságot. Még köreteket is mutatunk, húsokhoz, grillezéshez – dinnyéseket, persze!

Mint arról korábban beszámoltunk, az aszályos időjárás miatt közepes termést várnak a helyi termelők, ugyanis a csapadékhiány miatt nem úgy kötött le a dinnye, kevesebb termés várható az indákon, töveken. Ami lesz, az viszont jó minőségű lesz a meleg miatt – nyilatkozta nem régiben Pap Róbert, helyi dinnyetermelő.

Pap Róbert, vásárhelyi dinnyetermelő

Kiderült az is, hogy több nehézség érinti a hazai dinnyeágazatot: a szárazság mellett a termesztéshez szükséges anyagok esetenként négyszeresre növekedett ára, valamint az országba hozott importdinnye. Az idei árat két dolog határozza meg: mennyi a magyar termés, illetve hogy mennyi importdinnye áramlik az országba, és milyen áron – ismertette Pap Róbert.

Vásárhelyen végül – jelenleg – a magyar görögdinnye kilója 380 és 430 forint között mozog, míg a sárgáé 460 és 550 forint között.

Mind a sárgadinnye, mind a görögdinnye nagyon egészséges!

A görögdinnyében sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, utóbbi csökkenti a magas vérnyomást és jót tesz a szív egészségének. A magnézium az izmokra és az idegrendszerre hat jótékonyan, a rost pedig segíti az emésztést. A C-vitamin megköti a szabadgyököket, erősíti az immunrendszert. De tartalmaz a görögdinnye még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint is. Hatalmas a víztartalma, nemcsak a folyadékpótlásra kiváló, de éppen víztartalma miatt rendkívül alacsony a kalória tartalma is, így beépíthető diétába is. Együk meg a magvait is, szupertáplálék a veséknek!

A sárgadinnye rengeteg A-vitamint tartalmaz. Magas a kálium és nem elenyésző a komplex B-vitamin tartalma sem, azon belül is a pantoténsav és a niacin tartalma, de bőségesen tartalmaz C-vitamint és magánt. Kalóriatartalma szintén alacsony, ugyanakkor később lakunk jól vele, mint görög társával, mert kisebb a víztartalma, ezért diétázók azért figyeljenek a bevitt mennyiségre.

Önmagában is isteni mindkettő, sőt, összekeverve is, mi azonban most egyéb felhasználási módokat, recepteket hoztunk. Hűsítőeket, gyorsan elkészíthetőeket és pikáns variánsokat, például sárgadinnyés köretet!

Görögdinnye-leves, mentával

Az egyik leggyorsabban elkészíthető étel a világon, állítjuk! Kánikulában különösen jól tud esni, tapasztalataink szerint.

Semmi mást nem kell tennünk, mint egy jó nagy adag dinnyét kimagozni, (4 főre egy kilóval számoljunk) feldarabolni, turmixba dobni, hozzádobni egy jó nagy adag friss mentalevelet, egy csipet sót, két evőkanál mézet, de még pikánsabb, ha juharszirupot használunk – ha diétázunk akkor porrá őrölt eritritet vagy xilitet ugyanilyen mennyiségben, és a turmixolás után alaposan behűteni!

Ugyanez sárga társával is mennyei! Annyi különbséggel készítjük, hogy ebbe teszünk a turmixolásnál 3-4 dl habtejszínt is – a sárgadinnye imádja a tejtermékeket – , egy picike frissen őrült borsot, ha nagyon extrémet szeretnénk, próbáljuk ki hozzá a kakukkfüvet is és egy kicsi levendulát!

fotó Facebook

Köret sárgadinnyéből sült húsok, vagy rántott húsok, rántott sajt mellé

Lehet hogy elsőre furcsának tűnik, de a sárgadinnye kiváló ízfokozója lehet hagyományos köreteknek. Nagyon jól passzol ízvilága a húsokhoz, főleg a szárnyasokhoz, de egy grillezett camembert-hez vagy rántott sajthoz is kiváló!

2 adag rizst, vagy bulgurt a szokásos módon elkészítünk, tegyünk bele egy kis hagymát is. A sárgadinnyét apróra kockázzuk, és egy marék mazsolát is beáztatunk – elhagyható. A még meleg rizshez keverjük a mazsolát és a sárgadinnyét, borsozzuk, tegyünk bele egy teáskanál vajat is. És szórjuk meg pirított szezámaggal! Ha egytálételnek szánjuk, akkor mehet bele pirított bacon is, a sárgadinnye a sonkafélékkel is remek párost alkot. Melegen, langyosan és behűtve is isteni!

Tipp:érdemes kölessel vagy quinoával is kipróbálni!

Kuszkuszos sárgadinnye saláta (2 főre)

4 marék kuszkuszt tetszőleges fűszerezéssel – ajánlott a római kömény hozzá! – elkészítünk. Egy evőkanálnyi vajat keverünk hozzá még melegen, – ne sertés zsírt, ne kacsazsírt, és ne margarint! – majd hozzáadjuk a kisebb kockára vágott sárgadinnyét, öntünk rá egy dl tejszínt, megy rá frissen őrölt bors, egy kis kakukkfű, és 10 dkg feta sajt kockázva. Összekeverjük, ügyelve arra, hogy a feta egyben maradjon viszonylag. Tetejére pirított szezámmagot szórunk, vagy bármilyen tetszőleges olajos magvat. Langyosan fogyasztjuk, de behűtve még fantasztikusabb és tuti, hogy a baráti grillezések különleges körete lesz, ha ezt készítjük!

kuszkusz. Illusztráció

Dinnyeházasságos turmix

Sárga és görögdinnyét tetszőleges mennyiségben kockára vágunk, teszünk hozzá egy rúd vaníliát, 3 dl habtejszínt, és 4 dl vizet. Juharszirppal vagy édesítővel tetszőleges mértékben édesítjük, ha még feldobnánk, tehetünk bele barackot vagy málnát is, mindkettő szuper a dinnyékhez. Jól behűtve fogyasszuk! Ha fagyit szeretnénk belőle, hagyjuk el a vizet. A turmixolt masszát jégkrémformába öntjük, és mehet is a fagyasztóba! Egészséges és finom házi jégkrémünk lesz! 🙂 Aki picit tart az állagtól – nem kell, de ha mégis -használjon egy kis zselatint is bele.

fotó Instagram, illusztráció

Sárgadinnyés-ananászos trópusi bekavarós süti

A sárgadinnye rendkívül jól működik az ananásszal, érdemes őket párosítani.

Készítünk egy muffin alapot, ehhez rengeteg recept van, de a lényege mindegyiknek, hogy a száraz és a nedves hozzávalókat külön állítjuk össze, majd összeöntjük.

illusztráció

A sárgadinnyét és az ananászt – lehet konzerv is – kis kockákra vágjuk, majd hozzákeverjük a masszához, teszünk bele vanília rúd kikapart belsejét is, vagy egy teáskanál vanília kivonatot, és 4 evőkanál kókuszreszeléket, amit előtte száraz serpenyőben egy picit lepirítottunk. Muffinformába töltjük vagy bármilyen sütőformába öntjük, tűpróbáig sütjük. Aki tovább szeretné fokozni az ízeket, használjon étcsokiból csokireszeléket a tésztába. De a fehércsoki is telitalálat ehhez!

illusztráció, fotó Facebook

Dinnyés nass

Mi ezt főként görög dinnyéből szoktuk készíteni, de sárgával is nagyon remek.

Mindössze annyi, hogy a görög dinnyéből kis dinnyegolyókat vájunk ki, de lehet darabolni is. Hozzá tetszőleges magvakat pirítunk száraz serpenyőben – mi dióval, mandulával, napraforgómaggal, fenyőmaggal szoktuk – majd összekeverjük a kihűlt magokkal a dinnyét. Belekockázunk még tetszőleges fajta sajtot, a trappista is szuper, a feta is, nekünk a kedvencünk a mozzarella ehhez. Mehet még rá pici balzsamecet is. Ha még bőségesebbre vágyunk, bátran használjunk bele rukkolát. A rukkola enyhén csípős, kissé tormás íze, a lágy, édes görögdinnye, a feta sajt sóssága, vagy bármely más sajt telt íze és a magvak egy különleges ízbombát eredményeznek! Máris lehet csipegetni!

prított fenyőmag

„Bedinnyézésre” fel! 😉