quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
0-24

Ötvenszázalékos áremelés jöhet a vendéglátásban!

2022. július 01.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke attól tart, több vendéglátó hamarosan tönkremegy.

„Sokan azt is nagy eredménynek tartanák, ha év végén nem menne tönkre a vállalkozások 20-30 százaléka, és a legtöbben kijönnének legalább nullára, és később működhetnének tovább. Jelentős tartalékokat felhalmozni most nem lehet” – nyilatkozta a szakértő az mfornak.

Mint magyarázta, az, hogy szinte naponta változnak az árak, a vendéglátó vállalkozások 90 százalékát rosszul érinti, hiszen ezeknek nem áll rendelkezésére olyan adminisztrációs háttér, amivel a követni tudnák ezeket az árváltozásokat.

Amiatt pedig, hogy a vendéglátó vállalkozások nem hatósági áron vásárolnak, komoly kihívást jelent például a csirkemell vagy az olaj megvásárlása, ami tavaly óta a duplájára emelkedett. 

Kovács László szerint akár egy 50 százalékos áremelés is indokolt lehetne, ugyanakkor, mint kifejtette, tisztában vannak azzal, hogy ez valószínűleg már meghaladná a vendégek tűrőképességét.

„Jelen pillanatban arra kérném a közvéleményt, ne higgyék, hogy az áremelések komoly extra haszon reményében történnek; ezek csakis az életben maradás reményét adják meg a vendéglátósoknak. A vállalkozások a tényleges eredménnyel majd év végén fognak szembesülni, és szerintem vannak, akik még nem tudják, hogy akkor be kell majd zárniuk”

– hívta fel a figyelmet az elnök.

Forrás atv.hu, borítókép illusztráció