Idén is középkort idéző főzőverseny Vásárhelyen! Jelentkezz Te is!

A VII. Hód-tavi Gasztro-lovagi Torna idén is, nevezetesen 2022. július 16-án a X. Hód-tavi csata emléktalálkozó rendezvényen várja régi és új Ínyvitézeit, Gasztrolovagjait 47-es Szegedi út melletti MotoCross-pályán a Hódtavi csata emlékművénél.
A közkedvelt főzőversenyen ezúttal is a középkori ízeket keresik, természetesen a mai kor szájízére is szabva. Kreativitás, jó hangulat, finom ételek – ez a Hód-Tavi Gasztro-lovagi Torna.

Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia – osztotta meg lapunkkal Csáki Zsolt, gasztro-szervező. Hozzátette, idén is
3 kategóriában lehet nevezni:
1. Sültek (nyárson. kemencében, parázsban, vaslapon, edényben)
2. Főttek (levesek, raguk, egytálételek – üstben, cserépedényben, bográcsban)
3. Tészták (sütemények, főtt tészták, gombócok, töltött tészták, sült tészták)

Alapanyagok tekintetében a középkori piaci nyilvántartás alapján többek között az alábbiakat használhatjuk, tudtuk meg: marha, sertés, birka, kecske, baromfi, madarak, hal, nyúl, vadhús, tojás, sajt, túró, vaj, tejszín, savó, tejföl, száraz borsó, bab, lencse, árpa, kender, mák, mogyoró, mandula, zab, köles, hagyma, fokhagyma, uborka, tök, káposzta; alma, körte, cseresznye, meggy, szamóca, dinnye, som, szilva, kökény, őszibarack, zöld dió, aszalt gyümölcsök; sáfrány, bors, köménymag, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szerecsendió virág, kapor, ánizs, cukor, só, olaj és természetesen a vadon termő gyógy és fűszernövények)

TILOS ugyanakkor a kávé, tea, paprika, paradicsom, kukorica, burgonya használata.
Nevezni, 2022. július 14-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a [email protected] elektronikus levélcímen (levél tárgya: HGT 2022), lehet.
Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet!!! Minden ételt külön jelentkezési lapon kérjük beadni!Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva.
Az ételek árusítása, közfogyasztásra bocsájtása csak az erre engedéllyel rendelkezőknek lehetséges!

Fokozottan figyelni kell és betartani a járványügyi helyzetre vonatkozó szabályozásokat!
Az ételeket a csapatok által delegált zsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az arany~, ezüst~ és bronzminősítésűGasztro-lovagi címet. Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét
fotók archív