Itt a meggyszezon! Vásárhelyi mestercukrásztól kaptunk tippeket mennyei desszertek elkészítéséhez

Meggyes pite, piskóta, pohárkrém, krémtúró, házi jégkrém, sorbet – de melyiknek mi a titka? Hogyan lehet variálni? Benczur Sándorral, a vásárhelyi Marcipán Cukrászda cukrászmesterével folytattunk egy „jóízű” beszélgetést, hogy olvasóink ötleteket tudjanak meríteni első kézből egy szakértőtől, ha nemcsak önmagában fogyasztanák el a meggyet.

Itt a meggyszezon! Mint nem régiben megírtuk, nem verték el a magyar meggyet a durva viharok, igen jó termésre lehet számítani és a boltokban, zöldségeseknél, piacokon már kapható is ez az egyébként nagyon egészséges gyümölcs. És nem mellesleg kiváló alapanyag is, mindennel működik, az édessel és a savanykással is – emelte ki lapunknak Benczur Sándor cukrászmester.
No lássuk, miket készíthetünk belőle, mi passzol hozzá, mire figyeljünk a meggyel, meggyből készült desszerteknél, süteményeknél!
Pohárkrém
Rendkívül gyorsan és egyszerűen készíthetjük el, igen csak kellemes üdítő nyári desszert. Semmi mást nem kell tennünk, mint főzni egy vaníliás krémet és ezt rétegezzük meggyzselével – mondta Sándor.Vaníliakrém, igen, na de milyet? A mester azt a tippet adta, hogy tojás sárgájából készítsük el, de egyébként vaníliás pudingporból is lehet, csak arra figyeljünk, ne legyen túlságosan sűrű, mert akkor gumis állaga lesz.

Meggyzselé? Igen! Keményítőt használjunk bele, ne zselatin lapot, ajánlotta a cukrászmester, ez egyrészt minden háztartásban van otthon általában, vagy könnyen beszerezhető, másrészt nagyon kellemes zselés réteget produkál, ha felfőztük a meggyel.
„Ne fűszerezzük túl a meggyet! Én mindig azt mondom minden gyümölcsnél, hogy a savasságát emeljük ki, ezt egy kicsi citromlével elérhetjük. Ha túl sok fűszer megy bele – akár vanília, vagy fahéj – az könnyen elnyomhatja a gyümölcs ízét. Ugyanakkor ez a két fűszer és újabban a zöld kardamom is gyakran előkerül, ha meggy ízesítéséről van szó, remekül működik vele. Szóval használjuk bátran, de ne vigyük túlzásba”
-részletezte.
A pohárkrémet gazdagíthatjuk baba piskótával, kiszáradt piskótával is, de a vaníliakrém helyett használhatunk joghurtot is, ezt egy kis zselatinnal megfogatjuk, tejszínnel fellazítjuk és már rétegezhetjük is.
„Legyünk türelmesek! Mindig frissen akarjuk tálalni ezeket, de én azt javaslom, már előtte este készítsük el és hagyjuk, hogy a hűtőben összeérjenek az ízek.”
Nemcsak pohárkrémet lehet meggyből, hanem házi krémtúró desszertet is.
Ehhez használjunk lágyabb túrót, ne a rögöset lehetőség szerint, de át is törhetjük a túrót. Tejszínhabbal lazítjuk, megy bele egy pici zselatin, belekeverjük a felfőzött meggyet és már kész is az isteni krémtúródesszert!
Meggyes kocka, édesmorzsa és keményítő is kerüljön bele!
Készítsünk egy 3-2-1-es linzertésztát, – 3 rész liszt, 2 zsiradék ami lehet vaj, margarin vagy ki mit szeret, és 1 rész cukor- majd ha begyúrtuk legalább egy órán át pihentessük! De itt a többet állás nagyon jót tesz, akár egész éjszaka is a hűtőben lehet. Ne kristálycukrot, porcukrot használjunk! Javasolta a mestercukrász, ugyanis ez biztosan felolvad szépen a tésztában és nem fog a fogunk alatt ropogni a cukor.
A meggytöltelékbe tegyünk édesmorzsát is, ez lehet már kiszáradt megmaradt piskóta, darált keksz, vagy babapiskóta is. De kerüljön bele keményítő is, mert az ad egy zselés réteget és ha csak édesmorzsa menne bele, akkor nagyon kekszízű lenne a végeredmény – vélekedett Sándor.

Jégkrém és sorbet
A sorbet alapvetően gyümölcs, cukor és víz, ezeket össze kell turmixolni és már mehet is a mélyhűtőbe. Benczur Sándor héjastól szokta, mert szerinte a héjának is van egy jó kis íze. Aki nem szereti a héját, átpasszírozhatja a meggyet sűrű lyukú szűrőn. De bolondíthatjuk a sorbet-et bármilyen más gyümölccsel, szederrel például, de Benczur Sándor például banánt is tesz bele mert nagyon kellemes házasságot alkotnak, természetes édesítő a banán és jó kis állagot ad. Ne habozzunk kipróbálni!
Házi jégkrémhez tehetünk joghurtot, és pihentessük egy éjszakán át, ha lehet, csakúgy, mint a sobet-ot – tanácsolta Sándor.
A cukrászmester a meggyekkel kapcsolatban még elárulta, mindegyik fajta kiválóan használható a fent említett desszertekbe és egyébként mindennek remek színt is adnak.

Végezetül nézzük, az élvezeten kívül miért is jó, ha meggyet fogyasztunk!
A kutatások szerint az összes élelmiszer közül a meggyben található a legtöbb gyulladást csökkentő hatóanyag. Egy vitamin-és ásványianyag bomba! Teljes értékű B vitamin és C-vitamin forrás- utóbbiból 15 mg van 10 dekában – , igen magas a kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor és cink tartalma is. Mivel savanykás, és 80 százaléka víz, így a cukorbetegek, diétázók is fogyaszthatják.
Borítókép: korábbi