quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Térség

Jó évnek néznek elébe kedvenc zöldségeink

2022. június 17.

Lesz elég paprika és paradicsom idén itthon, és a minőség is sokkal jobb lesz, mint tavaly – fogalmazott az InfoRádiónak az alapvetően szentesi termelőket tömörítő DélKerTÉSZ szövetkezet elnöke. Nagypéter Sándor a többi között arra is felhívta a figyelmet, hogy a termelési költségek egy év alatt 30-40 százalékkal növekedtek- írja az InfoStart.

A tavalyi időjárás egyáltalán nem kedvezett a hajtatott üvegházi és fóliás termelőknek, miután a fényviszonyok rendkívül rosszak voltak. 2022-ben viszont e tekintetben ideális eddig az időjárás – mondta az InfoRádióban Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke. A minőség és a mennyiség tekintetében sokkal jobban állnak, mint az elmúlt évben, ami lehetőséget teremtett arra is, hogy már húsvét előtt meg tudtak jelenni a magyar paprikafélékkel, majd nem sokkal később a magyar paradicsomfélékkel.

Becslése szerint idén a DélKerTÉSZ termelői által mintegy 13 ezer tonna mennyiségben teremhet paprikából és paradicsomból egyaránt. A kedvező időjárási feltételek azonban nem csak a szentesi régióban voltak adottak, így egészen biztosan rendelkezésre fognak állni a tavalyi mennyiségek országosan.

A szentesi zöldségekre visszakanyarodva kiemelte, hogy míg a hungarikum címet viselő hagyományos fehér paprika mennyisége változatlan, megjelentek új, édesebb, színesebb típusok (bell/kaliforniai paprika), amik lehetőséget teremtenek az import kiváltására. Emellett pedig a paradicsom-különlegességeknél (koktél/cherry) is növekedés tapasztalható.

Nagypéter Sándor a zöldség-gyümölcs fogyasztói árak alakulását illetően emlékeztetett, hogy az inputanyagárak jelentős mértékben emelkedtek, amit ugyan nem a háború okozott, viszont fokozta. Az pedig, hogy mennyit tesz rá egy adott áruházlánc az árrés tekintetében, abban eltérések lehetnek – tette hozzá. A DélKerTÉSZ elnöke mindazonáltal úgy véli: ahhoz, hogy jövőre is legyen megfelelő mennyiségű, friss magyar zöldség, idén 30-40 százalékos termelői áremelés szükséges.

Forrás: infostart.hu

Kép: pixabay