quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 07. szombat
  -  Róbert
0-24

Agrárminisztérium: az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb ágazat

2022. június 09.

Az élelmiszeripari ágazatnak napjainkban nem csak a rendkívüli körülmények között kell helytállnia, de a váratlan helyzetekre is reagálnia kell – jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet 50 éves jubileumi oklevélátadó ünnepségén.

Az Agrárminisztérium csütörtökön kiadott közleménye szerint a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország élelmiszer-ellátása a kihívások ellenére is folyamatosan biztosított, „kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van”.

A tárcavezető rámutatott: a magunk mögött hagyott időszakban jelentősen nőtt az élelmiszeripari ágazat támogatottsága. Hozzátette, sikeres csak akkor lehet a terület, ha megfelelő képzettségű és elhivatott munkaerő is rendelkezésre áll. Az elmúlt öt évtized világosan megmutatta, hogy élelmiszeripari szakembereink munkája  megkerülhetetlen és nélkülözhetetlen – hangsúlyozta.

Nagy István kiemelte, a magas színvonalú, versenyképes tudást biztosító oktatás alapköve a sikeresen működő élelmiszerláncnak. Ebben  kiemelkedő szerepe van a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetnek, amely az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, ahol a képzési rendszer átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét, és önálló doktori programmal is rendelkezik  – tette hozzá.

A miniszter köszönetet mondott az aranydiplomájukat átvevő szakembereknek, „mert a 21.század versenyét csak úgy tudjuk megnyerni, ha az elődök által lefektetett biztos alapokra építünk, és képesek vagyunk a megújulásra” – zárta beszédét.

Az ünnepségen együttműködési megállapodást kötött egymással a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A partnerség célja, hogy a felek közös oktatási-kutatási projekteket valósítsanak meg, továbbá a szakmai előremenetel érdekében együttesen mozgósítsák tudásbázisukat és kapcsolatrendszerüket.