Csokirajongók figyelem! – a kézműves Choco de Facto manufaktúra is bemutatkozik pénteken az Almáskertben

Szereti a csokoládét? A kézműves csokoládét? A finom csokoládét? A kerek, a gömbölyű és a szögletes csokoládét? Akkor van egy jó hírünk! Egy igazán egyedi és különleges csokoládé manufaktúra, a szegedi Choco de Facto is bemutatkozik a CIMET kézműves piacon, pénteken.
A Choco de Facto megálmodója, Csomós Ágnes 2019 óta készít kézműves csokoládét szegedi műhelyében. Elmondása szerint mindig is vonzotta őt a gasztronómia, az új és innovatív ötletek megvalósítása, így a csokoládékészítés művészi szintre való emelése is ide vezethető vissza.

Ági repertoárjában a táblás csokoládéktól kezdve, a bonbonokon át, kézzel készített csokoládérózsák és vegán, cukormentes csokik is megtalálhatók, ráadásul mind kizárólag magas minőségű belga és francia alapanyagokból készülnek.
Azt vallom, hogy mindig együnk minőségit és szépet, így hát ezt szem előtt tartva magam is igyekszem egészségtudatosan étkezni. Úgy vagyok vele, hogy amit én szívesen elfogyasztok, azt örömmel adom másnak is, és ezzel egyre többen vannak így szerencsére, keresik a minőséget
– árulta el lapunknak Ági, akinek bár nincs élelmiszeripari végzettsége, minden elméleti és gyakorlati tudást elsajátított a témában.

Ami a csokik megjelenését illeti, Ági az alkotás során mindig az egyediségre és az esztétikumra törekszik, egyik kollekciója például a maya kultúrából merített ihletet. Szerinte a különleges csokoládék egyik titka a jó formaválasztás, mert ha különleges a forma, utána már tényleg csak a kreativitás szabhat határt a végeredménynek. Ebben – többek között – egy szegedi festő-szobrász segíti a csokoládékészítő munkáját.
Odafigyelek arra, hogy termékeim kizárólag természetes összetevőjű alapanyagokból készüljenek, ennek érdekében például aromát sem használok, sőt olyan bonbon is van, amelyhez én készítem el a gyümölcskoncentrátumot. Az igazi elismerés számomra, hogy ha valamelyikre azt mondom, hogy az Rákóczi-túrós, vagy mogyorókrémes, akkor annak tényleg olyan íze is van
– hangsúlyozta a csokikészítő.

Az alap és a süteményes ízek mellett Ági gyógynövényekkel is megspékeli csokoládéit, egyik legnépszerűbb terméke hét féle fűszernövényt tartalmaz. Elmondása szerint ilyenkor tavasszal leginkább a friss, üde ízek vannak előtérben, például a friss bazsalikommal és citromfűlevéllel megszórt eper fehér csokoládéban, vagy a trópusi maracuja felhasználásával készült vegán csoki.

Ági a csokoládékat ugyan egyedül készíti, munkáját azonban egy szuper háttércsapat segíti, akik az arculatért, a fotókért és a különféle alapanyagok beszállításáért felelnek. Ami a CIMET piacot illeti, a kereskedő először mutatkozik be a vásáron, ám nemrég részt vett a Családi Gazdanapon, ahol úgy tapasztalta, nagyon nyitott a vásárhelyi közösség, így szeretne ezentúl rendszeresen járni.
A Choco de Facto termékeivel a május 20-ai CIMET kézműves piacon lehet találkozni az Almáskertben, ahol akár kóstolásra is lesz lehetőség.
Az eseményről, valamint a kitelepülő árusokról bővebben ITT tájékozódhatnak.