quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 16. szerda
  -  Csongor
0-24

Megmaradt, kissé már kiszáradt kalács? Ki ne dobjuk! Szuper könnyed desszerteket készíthetünk belőle

2022. április 19.

Lement a nagy húsvéti eszem-iszom, amelynek biztosan része volt a kalács is. Ha maradt, de már nem kívánjuk a sonkával vagy vajjal, esetleg kissé kiszáradt ki ne dobjuk! Isteni, könnyed desszerteket kreálhatunk belőle!

Kalács pohárkrém

Ezt a pohárkrémet – a krém és a gyümölcs részét – sokféleképpen variálhatjuk attól függően mi van otthon, vagy mit kívánunk. Mi most 3 alternatívát mutatunk!

  1. kalácsos-gyümölcsös

A megmaradt kalácsot tetszőleges méretű darabokra vágjuk, jobb azért minél kisebbet, úgy 3×3 cm-eset. Főzünk egy vaníliapudingot hozzá a szokásos módon, ebbe mehet még kis fahéj például, majd eperrel vagy bármilyen gyümölccsel rétegezzük.

Tipp: a vanília pudingot dúsíthatjuk tejszínhabbal is, vagy vanília puding helyett mascarpone krémet is rétegezhetünk, ehhez vaníliás cukor, cukor, mascarpone keveréke megy, de mehet bele egy kis friss citrom reszelt héja is.

pixabay.com

2. kalácsos csokis ropogóssal

Ugyanúgy készítjük, mint a fentit, csak gyümölcs nélkül, pirított dióval, vagy mogyoróval, és csokireszelékkel.

A pohárkrémek tetejét megszórhatjuk pirított kalács morzsával, vagy tejszínhabbal is díszíthetjük.

Mindkét féle pohárkrémet jól behűtve kínáljuk!

3. Kávés mámor

Ezt a pohárkrémet hasonlóan készítjük a tiramisuhoz. A feldarabolt kalácsokat cukros- rumos-kávés egyvelegbe mártogatjuk, majd rétegezzük mascarpone krémmel, mehet közé csokireszelék is, vagy kakaópor minden krémréteg tetejére, de szintén lehet vanília pudinggal, vagy akár csokipudinggal is rétegezni.

Tipp: lehet tepsibe is és akkor egy újragondolt tiramisut kapunk. Ezt is lehet egyébként friss gyümölcsökkel bolondítani, kiválóan illik hozzá az eper, vagy a banán.

pixabay.com

Kalács puding

Nálunk nem annyira híres, Angliában annál inkább!

Próbáljuk ki, nem bánjuk meg.

illusztráció, coockpad.com

A kalács szeleteket félbe vágjuk, egyenként bevajazzuk kicsit. 5 tojást 15 deka cukorral és két csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, majd jöhet hozzá fél liter zsíros tej. Összekeverjük, még édesítjük, ha szükséges, tegyünk bele egy teáskanál fahéjat is. Mehet bele mazsola vagy bármilyen aszalt gyümölcs, ha kívánjuk. Ezt a keveréket öntjük rá a kivajazott tepsibe helyezett, félbevágott kalácsokra, amelyeket addig pakoltunk egymásra míg majdnem a tepsi tetejéig ért. Majd az egészet betoljuk a sütőbe és aranybarnára sütjük 170 fokon kb 35 perc alatt.

Kellemes kalácsozást! 🙂