Gyorsabban fogy a húsvéti menü a vendégeknek? Váratlan locsolók érkeztek? Pikk-pakk kész, finom mentőötleteket mutatunk

Talán minden háziassszonnyal előfordult már, hogy gyorsabban fogytak a vendégeknek készített finom falatok, sütemények, vagy váratlan locsolkódok érkeztek, esetleg elhúzódott egy-egy ilyen összejövetel és a csapat még éhes volt. Mutatunk pár finomságot, amelyeket úgy terveztünk, hogy jó eséllyel minden alapanyag legyen otthon hozzá. Nagyon gyorsan elkészülnek, és finomak!
Krém, krém és krém
Rendkívül gyorsan össze tudunk dobni egy sonka, vagy tojáskrémet, vagy sajtos mártogatóst. Ezt aztán lehet pirítóssal vagy kaláccsal kínálni.
Gyors tojáskrém
10 darab főtt tojás, 2 darab zöldhagyma zöldjével együtt, só, bors, 3 evőkanál mustár, 1 doboz közepes méretű tejföl.
A tojásokat keményre főzzük, a sárgáját kiszedjük, sóval borssal, mustárral ízesítjük, hozzákeverjük a tejfölt. A zöldhagymát nagyon apróra vágjuk, ha van esetleg petrezselyem hozzá, az is mehet, nagyon jól áll a tojáskrémnek! A fehérjét beledaraboljuk (vagy akár félben is hagyhatjuk és pirítós helyett ebbe kenjük vissza a tojáskrémet), összekeverjük az egészet. Állni kellene hagyni egy órát, de azonnal fogyasztva is mennyei!
Tipp: tehetjük kivájt, félbe vágott paradicsomba is ezt a krémet. Kakukkfűvel még ízletesebb! Mehet bele reszelt sajt is, ha van otthon, vagy apróra vágott pritamin paprika akár.
Elkészítési idő: 20 perc, beleszámítva a tojás 10 perces főzési idejét is.

Sonkakrém
A főtt sonkánkat apró darabra vágjuk, mintegy 30 dkg-t, bőr nélkül! Mehet az aprítóba, hozzá adunk egy fél lilahagymát, tejszínt, amennyit felvesz, és borsot. (sót ne nagyon, mert a sonka sós). Ha több időnk van, tejszín helyett besamell mártással dúsítsuk a pépet.
Mehet pirítósra, pirított kalácsra, kenyérre, sima kalácsra.
Elkészítési idő: 10 perc
Sajtkrém
Imitálunk egy sajfondüt. Bármilyen kemény vagy félkemény zsíros sajt jó hozzá (pl trappista, gouda). Fetát, kecskesajtot ne használjunk, mert kicsapódik hő hatására.
20-30 dkg sajtot lereszelünk, lassan hevíteni kezdjük lábasban egy kis tejszínnel -2-3 dl max. Egészen addig, amíg egy sűrű krémet nem kapunk, közben hozzálöttyintünk egy fél dl sört, frissen őrült borsot és tetszőleges fűszereket (nagyon jól áll neki a szerecsendió, a chilipehely, a rozmaring és az oregánó is). Ha ez megvan, már tálalhatjuk is, melegen, langyosan, hozzá pirított kenyérkockákat kínálunk amelyeket fogpiszkálóval mártogathatunk. De hasábra vágott répával, retekkel is lehet mártogatni.
Elkészítési idő 10-15 perc.
És ha már répahasáb, akkor a végére egy sütemény. Mindenképp csak a „bekeverős” sütik jönnek szóba, ezek a leggyorsabbak.

Gyors répás
Reszeljünk le egy nagyobb répát, tegyünk hozzá 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport, csokireszeléket (reszelőn is le lehet a csokit reszelni szépen, csoki híján tökéletes a kakaópor, két teáskanálnyi), 2 tojást, 1 csipet sót, 2 vaníliás cukrot, 15 dkg cukrot, 2 dl tejet, 1 dl olajat, egy kis mokkáskanál fahéjat. A száraz és a „vizes” hozzávalókat külön tálkákban kikeverjük, majd összeöntjük, mehet is a 170 fokos előmelegített sütőbe akár tepsi formában, akár muffinformákba. Tűpróbáig sütjük, kb 20 perc alatt sül egyébként meg.
Tipp, a répát lehet vegyesen reszelt almával is, utóbbi levét nyomkodjuk ki!

Elkészítési idő sütéssel együtt 35 perc
Áldott Húsvéti Ünnepet kívánunk, sok locsolót, finom falatokat!