quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Vásárhely

Ki ne öntsük a sonka főzőlevét! – A KissVirágom főszakácsa szuper tippeket adott!

2022. április 16.

A sonka kiválasztásán nagyon sok minden múlik, a főzőléből pedig mennyei ételeket varázsolhatunk – tudtuk meg Virág Zoltántól, a közkedvelt KissVirágom Vendéglő egyik üzemeltetőjétől, főszakácsától, akit arról is kérdeztünk, mit kezdjük a megmaradt sonkával. De kreatív ötleteket is kértünk a tojás felhasználásához.

A sonka kiválasztása a legfontosabb

„Nem mindegy, hogy milyen a sonka, hagyatkozzunk az érzékszerveinkre, a kinézet, esztétikum fontos szempont, csakúgy mint az illata. Szaglásszuk meg, ebből érezzük, hogy mennyire járta át a  füst a húst. A mostani sonkák nagy része távol van a házias dolgoktól, gyorsérleltek, gyorspácoltak. Ha olyat találunk, ami olajos páccal van átkenve, azt inkább tegyük vissza. Ha hentestől házit veszünk, akkor aki a sóra érzékeny, érdemes beáztatnia hideg vízbe 6 órára, hogy a sóssága enyhüljön”

– ismertette Virág Zoltán, a KissVirágomVendéglő egyik üzemeltetője, főszakácsa. Hozzátette, főzésnél a sonkát mindig lepje el a víz, gyöngyöző vízben, lassú forrás mellett főzzük. Sokan tesznek bele hagymát, babérlevelet vagy egész borsot – tudtuk meg.

pixabay.com

Ha kész a sonka, hagyjuk a főzőlevében így jobban megmaradnak az ízek, és könnyebb lesz utána szeletelni is

– javasolta a főszakács.

A főzőlevet meg ki ne öntsük! Rengetegféle ételbe felhasználható, főként levesekbe.

Egy tartalmas bableveshez, krumplileveshez adhatjuk, vagy bármilyen olyan leveshez, amelynek jól áll a füstösség – javasolta Virág Zoltán főszakács.

pixabay.com

Mi legyen a megmaradt sonkával?

A megmaradt sonkát pedig ezerféleképpen felhasználhatjuk. Rakott tésztába, rakott ételekbe, paprikás krumpliba, csodálatosan megbolondítja az ételt – javasolta Zoltán. És már bár kicsit kikopott a köztudatból, régen nagyon közkedvelt volt a sonkapaprikás, amit ugyanúgy kell elkészíteni, mint egy sima paprikást, megéri kipróbálni, mert nagyon finom, és az idősebbek még ma is emlékeznek rá és készítik – mondta a főszakács.

pixabay.com

A sonkát egyébként krémesíthetjük is, ehhez besamell mártást adjunk, sokkal lágyabb állagú lesz és krémesebb, mintha például tejfölt használnák – tudtuk meg.

Desszert, a közkedvelt répatorta

A répatortához nagyon passzol a vanília, a fahéj és a szerecsendió is, használjuk bele ezeket – javasolta Virág Zoltán. Ezt a kevert tésztát aztán, ha kisült, vékony fondant réteggel vonhatjuk be. Nagyon jól áll neki.

pixabay.com

A KissVirágom Vendéglő egyébként tavaly augusztusban nyitott, kicsit nehéz út vezetett a megismeréshez Virág Zoltán szerint, de mára megismerték és meg is kedvelték őket a vendégek.

Húsvétra is lehet tőlük hideg- és sültestálakat rendelni, amelynek összeállításában segítenek is, kreatív ötleteikkel, és hétköznapokon 4 menüből választhatunk – köztük fitneszből is – , ha „menüzni” szeretnénk. Hétvégén kettőből. De a la carte kínálatuk is van, ezt is és a menüket is Virág Zoltán írta, állította össze.

az egyik sültestál, fotó: KissVirágom

Mint mondta, az volt az egyik fő célja, hogy „olyat árulj, amit te is megvennél”, illetve mint kiemelte, nem itt egy maszat, ott egy maszat van náluk a tányéron, a kétkezi munkás embernek készültek az összeállítások, mert hát mit akar minden betérő: jól lakni, jó áron.

fotó: KissVirágom

No de kreatívkodik is Virág Zoltán, mint mondta, az étlapon olyan ételek is szerepelnek, ami nemhogy Vásárhelyen, de a megyében sincsenek! Ilyen például  a pacalleves vagy a gyöngyösleves. A menünél pedig ami a C-menüt illeti, az mindig valami nem szokványos, nem hétköznapit takar. Egy kis sertésszűz, egy kis lazac, egy kis quinoa. Kezdetben óvatosak voltak ezeknél az ételeknél a vendégek, mára megszokták – árulta el.

A KissVirágom a saját zenés rendezvények és a bőséges, igényes, kreatív kínálat mellett tovább tervez: most éppen kerthelyiséget alakítanak ki.

Aktuális ajánlataikról, az étlapról, menükről a Facebook-oldalukon is tájékozódhatunk. Csekkoljuk és térjünk be hozzájuk! Érdemes!