Ki ne öntsük a sonka főzőlevét! – A KissVirágom főszakácsa szuper tippeket adott!

A sonka kiválasztásán nagyon sok minden múlik, a főzőléből pedig mennyei ételeket varázsolhatunk – tudtuk meg Virág Zoltántól, a közkedvelt KissVirágom Vendéglő egyik üzemeltetőjétől, főszakácsától, akit arról is kérdeztünk, mit kezdjük a megmaradt sonkával. De kreatív ötleteket is kértünk a tojás felhasználásához.
A sonka kiválasztása a legfontosabb
„Nem mindegy, hogy milyen a sonka, hagyatkozzunk az érzékszerveinkre, a kinézet, esztétikum fontos szempont, csakúgy mint az illata. Szaglásszuk meg, ebből érezzük, hogy mennyire járta át a füst a húst. A mostani sonkák nagy része távol van a házias dolgoktól, gyorsérleltek, gyorspácoltak. Ha olyat találunk, ami olajos páccal van átkenve, azt inkább tegyük vissza. Ha hentestől házit veszünk, akkor aki a sóra érzékeny, érdemes beáztatnia hideg vízbe 6 órára, hogy a sóssága enyhüljön”
– ismertette Virág Zoltán, a KissVirágomVendéglő egyik üzemeltetője, főszakácsa. Hozzátette, főzésnél a sonkát mindig lepje el a víz, gyöngyöző vízben, lassú forrás mellett főzzük. Sokan tesznek bele hagymát, babérlevelet vagy egész borsot – tudtuk meg.

Ha kész a sonka, hagyjuk a főzőlevében így jobban megmaradnak az ízek, és könnyebb lesz utána szeletelni is
– javasolta a főszakács.
A főzőlevet meg ki ne öntsük! Rengetegféle ételbe felhasználható, főként levesekbe.
Egy tartalmas bableveshez, krumplileveshez adhatjuk, vagy bármilyen olyan leveshez, amelynek jól áll a füstösség – javasolta Virág Zoltán főszakács.

Mi legyen a megmaradt sonkával?
A megmaradt sonkát pedig ezerféleképpen felhasználhatjuk. Rakott tésztába, rakott ételekbe, paprikás krumpliba, csodálatosan megbolondítja az ételt – javasolta Zoltán. És már bár kicsit kikopott a köztudatból, régen nagyon közkedvelt volt a sonkapaprikás, amit ugyanúgy kell elkészíteni, mint egy sima paprikást, megéri kipróbálni, mert nagyon finom, és az idősebbek még ma is emlékeznek rá és készítik – mondta a főszakács.

A sonkát egyébként krémesíthetjük is, ehhez besamell mártást adjunk, sokkal lágyabb állagú lesz és krémesebb, mintha például tejfölt használnák – tudtuk meg.
Desszert, a közkedvelt répatorta
A répatortához nagyon passzol a vanília, a fahéj és a szerecsendió is, használjuk bele ezeket – javasolta Virág Zoltán. Ezt a kevert tésztát aztán, ha kisült, vékony fondant réteggel vonhatjuk be. Nagyon jól áll neki.

A KissVirágom Vendéglő egyébként tavaly augusztusban nyitott, kicsit nehéz út vezetett a megismeréshez Virág Zoltán szerint, de mára megismerték és meg is kedvelték őket a vendégek.
Húsvétra is lehet tőlük hideg- és sültestálakat rendelni, amelynek összeállításában segítenek is, kreatív ötleteikkel, és hétköznapokon 4 menüből választhatunk – köztük fitneszből is – , ha „menüzni” szeretnénk. Hétvégén kettőből. De a la carte kínálatuk is van, ezt is és a menüket is Virág Zoltán írta, állította össze.

Mint mondta, az volt az egyik fő célja, hogy „olyat árulj, amit te is megvennél”, illetve mint kiemelte, nem itt egy maszat, ott egy maszat van náluk a tányéron, a kétkezi munkás embernek készültek az összeállítások, mert hát mit akar minden betérő: jól lakni, jó áron.

No de kreatívkodik is Virág Zoltán, mint mondta, az étlapon olyan ételek is szerepelnek, ami nemhogy Vásárhelyen, de a megyében sincsenek! Ilyen például a pacalleves vagy a gyöngyösleves. A menünél pedig ami a C-menüt illeti, az mindig valami nem szokványos, nem hétköznapit takar. Egy kis sertésszűz, egy kis lazac, egy kis quinoa. Kezdetben óvatosak voltak ezeknél az ételeknél a vendégek, mára megszokták – árulta el.
A KissVirágom a saját zenés rendezvények és a bőséges, igényes, kreatív kínálat mellett tovább tervez: most éppen kerthelyiséget alakítanak ki.

Aktuális ajánlataikról, az étlapról, menükről a Facebook-oldalukon is tájékozódhatunk. Csekkoljuk és térjünk be hozzájuk! Érdemes!
Címkék:
húsvét sonka vendégváró hidegtál sültestál sonkakrém répatorta sonkafőzés húsvéti menü sonka főzőleve bableves főtt sonka maradék sonka maradék sonka felhasználása kissvirágom vendéglő virág zoltán sonkalé erőleves royal módra kissvirágom vendéglő menü levesbetét sültestál rendelés sonka főzőlevének felhasználása hidegtál vásárhely rakott tészta sonkapaprikás tojáskocsonya erőleves kissvirágom vendéglő étlap