Itt a medvehagymaszezon! Nagyon egészséges, nagyon finom, és ezerféleképp felhasználhatjuk! Adunk pár tippet ehhez!

A medvehagyma a kora tavaszi erdők egyik jellegzetes növénye, március végén indul általában a szezonja. Amellett, hogy nagyon egészséges, fantasztikus ételeket kreálhatunk belőle. Ehhez mutatunk most néhány tippet.
A medvehagyma – amit egyébként vadfokhagymának is neveznek – kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Immunerősítő. Természetes antibiotikum. Léteznek medvehagyma kivonatok, cseppek, kenőcsök is.
Kellemes, fokhagymás íze, üde frissessége már önmagában fogyasztva is igen élvezhető csemegévé teszi, vagy akár szendvicsbe téve, no de emellett ezer és egyféleképpen fel lehet használni.

A medvehagyma mindenhez passzol, amihez passzolna egy zöld-vagy lilahagyma, és méginkább illik azokba az ételekbe, amelyek „szeretik” a fokhagymát.
Mi most tejszínes medvehagymakrémlevest, juhtúrós-medvehagymás rakottast, túrós-spenótos- medvehagymás pitét, medvehagymapestót, és medvehagymás mártogatóst ajánlunk.
Medvehagymakrémleves
Hozzávalók 2 személyre
- 2 csokor friss medvehagyma
- 3,5 dl főzőtejszín, vagy habtejszín
- 2 db krumpli, vagy egy db batáta
- 1 szál répa
- só, bors és fehérbors
- 7 dl húsleves alaplé, ennek hiányában leveskockával elkevert víz, vagy sima víz
A zöldségeket megpucoljuk, tetszőleges méretűre vágjuk, majd feltesszük főni a húsleves alaplével, vagy vízzel. Ne forraljuk.Ha felforrt, betesszük az apróra vágott medvehagymát, sót, borsokat, és addig főzzük, míg puhák nem lesznek a zöldségek. Ha ez megvan, hozzáadjuk a tejszínt, picit rotyogtatjuk, majd az egészet botmixer segítségével krémes állagúra készítjük. Feltétnek kiváló hozzá pirított bacon, sajtchips, vagy pirítós, de önmagában is mennyei.

Juhtúrós-medvehagymás rakottas
Ezt az ételt lehet hússal, vagy anélkül is el lehet készíteni. Mi most egy húsos verziót mutatunk.
Hozzávalók 2 személyre
- 450 gramm darált csirkemell, vagy darált sertés lapocka
- nagy fej vöröshagyma
- két csokor friss medvehagyma
- egy nagyobb cukkini
- 400 gramm juhtúró (lehet ricotta is, ha nem szeretjük a juhtúrót)
- egy kis csokor petrezselyem
- 2 kis pohár tejföl – lehetőleg 20 százalékos, nem 12-es
- 1 kis konzerv kukorica
- 20 dkg trappista sajt
A hagymát zsiradékon üvegesre pároljuk, majd mehet hozzá a hús. Ha hús nélkül készítjük, akkor használhatunk akár konzerv csicseriborsót is. Mehet rá a petrezselyem és valamennyivel kevesebb só, mint amit megszoktunk, a juhtúró ugyanis rendkívül sós. A husit felöntjük éppen csak annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára pároljuk és zsírjára sütjük. A húst összekeverjük a juhtúróval és a tejföllel és belekeverünk egy csomag medvehagymát is, amit előtte apróra vágunk, mehet hozzá a kukorica is.
És már jöhet is a rétegezés!
A tálat kizsírozzuk, lefektetünk benne egy réteg cukkinit, picit sózzuk, borsozzuk, majd megy rá egy réteg húsos-túrós-tejfölös keverék, erre egy réteg medvehagyma – a másik csokorból – , nagyobb darabokra vágva. megint egy réteg cukkini, megint húsos réteg, majd reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét. Előmelegített sütőben 170 fokon körülbelül 35 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz a sajt a tetején.
Tipp: ha hús nélkül készítjük, tegyünk bele konzerv csicseriborsót, vagy megfőzött kuszkuszt vagy bulgurt, hogy tartalmasabb legyen, de vöröslencsével is isteni!
Tipp: cukkini helyett használhatunk tésztát – az egészség jegyében durum, vagy teljeskiőrlésű tésztát, de a köles tészta is remek lehet. Tészta esetében viszont tegyünk még 3 dl tejszínt a húsos keverékbe, mert a tészta nagyon be tudja inni megfőzött állapota után is a nedvességet.
Tipp: használhatunk trappista helyett füstölt sajtot is, vagy mozzarellát.
Tipp: cukkini helyett krumplival is készíthetjük.

Túrós-spenótos-medvehagymás pite
Ez egy igazi különleges és nagyon laktató étel, akár vendégvárónak is tökéletes, de egy könnyed leves után is teljesen betölti a főétel funkcióját.
Gyúrunk egy vajas pite tésztát – erre receptet rengeteget találunk a neten – a lényeg, hogy ne élesztős verzió legyen. A pitetésztával kibélelünk egy sütőformát – én kerek formát szoktam használni, amelynek cirádás az oldala – majd lefedjük sütőpapírral, nehezéket teszünk rá – pl babot és 160 fokon 10 perc alatt elősütjük az előmelegített sütőben. Ha kihűlt, jöhet rá a töltelék.
Bő fél kiló spenótot megabálunk vajon futtatott apróra vágott medvehagymával (2 csokor), kis fokhagymával, teszünk bele egy kis szerecsendiót, borsot és citromborsot (elhagyható), majd hozzáadjuk a túrót (fél kiló) – vagy ricottát – és a tejfölt (400 gramm, 20 százalékosat). Nem kell ekkor már tűzön kevergetni. Majd jön hozzá két kikevert tojás. Ezt a masszát öntjük rá a kihűlt tészta tetejére. Aki szeretné, reszelt sajttal is megszórhatja, de én sajt nélkül készítem ezt az ételt mindig, Ígyis isteni!
Előmelegített sütőben, 160 fokon körülbelül 40 percig sütjük.

Medvehagymapestó, a Jolly Joker húsos vagy vega ételekhez! Vagy akár a reggeli pirítósra, de melegszendvicsre is tökéletes „kence”, vagy makarónira egy kis plusz sajttal hozzá. Sülthúsok igazi feldobója „mártásként”, felhasználásának tényleg csak a fantázia szab határt.
A medvehagymapesztó elkészítése egyszerű, az íze nagyszerű, ha jól dolgozunk,sokáig eltartható.
Hozzávalók
- 20 dkg medvehagyma
- 2 dkg fenyőmag, ennek hiányában dió, vagy mandula
- 8 dkg parmezán sajt
- többféle bors -lehet egyben kapni 4-féle színesborsot
- 3-4 dl olívaolaj (ha főzéshez is akarjuk a pestot használni, akkor ne extra szűz legyen, mert azt nem szabad melegíteni)
- só
- egy darab chilipaprika
Aprítógépbe helyezzük a medvehagymát, a megpirított fenyőmagot, a sajtot, borsot, sót, a kimagozott, erektől megfosztott chilit. Ledaráljuk és annyi olajat adunk hozzá, amennyit felvesz. Már kész is! Kis üvegbe tesszük, tetejére tehetünk még olajat lezárásképpen. Hűtőben tároljuk, vagy azonnal fogyaszthatjuk is. Kiváló sült húsok mell, pirítósra, vagy salátákba „öntetnek” de bármilyen ragu készítésénél is felhasználhatjuk.
Tipp:a pesto egy sűrű krém gyakorlatilag, ha mártásként szeretnénk felhasználni pl sülthúshoz, vagy egy jó kis gnoccit dobnánk fel vele, akkor hígítsuk fel tejszínnel és redukáljuk a kellő sűrűségre.
Medvehagymás mártogatós
Ez egy igazi vendégváró csemege, amelybe mártogathatunk tortilla chipset, sajtchipset, vagy zöldségeket.
Hozzávalók 4 személyre
- 250 gramm mascarpone
- 300 gramm zsíros tejföl
- kakukkfű, bors, pici szerecsendió
- 1 nagyobb csokor medvehagyma
- negyed citrom héjja
- egy negyed lilahagyma lereszelve
A mascarponet a tejföllel kikeverjük jó alaposan, fűszerezzük. A medvehagymát annyira apróra vágjuk, amennyire csak tudjuk – én ehhez gyakran használok mozsarat – hozzáadjuk a krémhez, majd belereszeljük a citromhéjat és hozzáadjuk a lilahagymát. 1-2órát állni hagyjuk és már fogyaszthatjuk is!
Tipp: tehetünk bele nagyon apróra vágott pritaminpaprikát is, vagy paradicsomot (mag nélkül, eltávolítva a leves részeket), de apróra vágott csemege uborkát is. Mindegyik mennyei lesz benne.

Emellett a medvehagymát le is lehet fagyasztani, meg lehet szárítani – így bármikor elővehetjük levesbe vagy bármely más ételekbe, de salátákat is ízesítsünk vele bátran!
borítókép pixabay.com