A vadászok nyerték a pitvarosi kolbásztöltő versenyt

Látvány disznóvágást ez alkalommal ugyan nem rendeztek, de a kolbásztöltő versenyen hat csapat vetélkedett abban, ki tud finomabb disznótorost készíteni. A zsűri a Pitvarosi Vadtársaság csapata kolbászát találta a legízletesebbnek.
Nem panaszkodhattak mindazok, akik szombaton annak ellenére értek rá részt venni a X. Disznótoros nap pitvarosi rendezvénysorozatának eseményein, hogy ez a hétvégi nap áthelyezett munkanap is volt.
Hatvanan mégis érdeklődtek a programok, különösen az Anna Sisters és Csordás Tibi fellépése iránt, de a gasztronómiai élvezeteket is fokozta, hogy a délelőtt készült disznótorost délben bári megkóstolhatta, azaz fogyott (délelőtt a hagymás vér), délben a finom sült kolbász, sült hurka, a tepertő, a disznó pörkölt és a töltött káposzta is.
Bár eredetileg tíz csapatra számítottak a szervezők, végül hat, rendőrökből, vadászokból, az önkormányzat vállalkozó kedvű munkatársaiból valamint a Rákóczi szövetség helyi szervezete tagjaiból álló csapatok kezdtek neki a csapatonként 5-5 kilónyi hús felszeleteléséhez, kézileg való ledarálásához, a fűszerezéséhez (az utóbbit mindenki maga hozta, porciózta és használta fel, egyéni ízlése, a családban egyik generációról a másikra szálló titkos, vagy félve őrzött recept alapján).
[Best_Wordpress_Gallery id=”701″ gal_title=”kolbásztöltő verseny Pitvaros 2022″]
És nem csalódott a zsűri, az elkészült finomságokat kedvtelve kóstolta és értékelte.
Ennek eredményeként az idén a legfinomabb kolbász a Pitvarosi Vadásztársaság csapata készítette, a második helyezett, azaz az ezüstérmes a Hivatali Csődör csapata lett, míg a bronzérmet Madari István és barátai szerezték meg.
A rendezvényt egyébként a Top-os, a helyi identitás és kohézió erősítése Pitvaros mikrotérségében pályázat része volt.
A kulináris rendezvényekből lesz még az idén a községben. Tóth Gyulától, a szervező helyi művelődési ház vezetőjétől megtudtuk, hogy június 25-én szombaton szlovák ételek gasztronómiáját felvonultató napot rendeztek (nem csak a szlovák származásúaknak), sztrapacskával, birkakáposztával, gőzön főttel, tolófánkkal.