quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
0-24

Petőfi imádta a püspökkenyeret és gyakran gulyást evett reggelire

2022. március 15.

A Márciusi Ifjak vezére a rostélyost és a töltött tojást is nagyon szerette és maga is főzött kukoricagombócot – utóbbit akkoriban nemcsak levesbe tették hanem mákba és morzsába is forgatták azt.

Petőfi Sándor szerepe jól ismert mindenki számára az 1848-49′-es szabadságharcban.

A márciusi ifjak vezéreként az események egyik főszereplőjévé vált, a forradalom az ő lakásáról indult: Jókai, Bulyovszky, Vasvári Pál és Petőfi együtt gyalogolt át a Pilvax kávéházba. A 12 pont mellett a Nemzeti dal a népakarat legfontosabb kifejezője, a szabad sajtó első terméke volt. Petőfi a Pilvaxban majd az orvosi egyetem udvarán szavalta el versét, elindítva a lavinát. A Landerer-nyomda előtt már a nyomtatott változatot zúgta utána a tömeg. A délután során a Múzeum előtti népgyűlés, a Városházánál történtek, majd Táncsics Mihály kiszabadítása a forradalom ismert eseményei. Este a színházban Egressy Gábor is elszavalta a Nemzeti dalt.

fotó forrás erettsegi.org

A nap történéseit éjjel és másnap mind prózában, mind költeményben megörökítette: „E hős ifjúság vezére/voltam e nagy tetteknél” – írta büszkén. „Nagyapáink és apáink, / Míg egy század elhaladt, / Nem tevének annyit mint mink / Huszonnégy óra alatt” – indokolta e büszkeséget. „Petőfi az egyetlen költő, aki egy népforradalmat személyesen vezetett – jegyezte le tettei jelentőségét Fekete.

No de mik voltak Petőfi kedvenc ételei? Erről viszonylag kevés szó esik. Ennek jártunk most picit utána. És egy kicsit a kor kedvenc ételeibe is betekintést nyújtunk, a teljesség igénye nélkül.

A Pilvax kávéházban annak idején reggelire kávét, csokoládét, tejet, kuglófot és kalácsot lehetett fogyasztani, és ahogyan arról Lauka Gusztáv, Petőfi barátja meg is emlékezett: „a közönség nagy örömére deákkenyeret is kínáltak”. Ez a gyümölcsökkel, magvakkal gazdagított, édes sütemény Petőfi kedvencei közé tartozott.

Szerette a rostélyost

Erről írásos megemlékezések maradtak fenn, azt viszont nem tudni, hogy lecsósan burgonyalángossal kóstolta-e valaha is – jegyzi meg a Blikk.

Az viszont biztos, hogy a Petőfi-rostélyos nevet az utókortól ez az ételösszeállítás kapta. Szakál László Híres emberek híres receptjei című művében a leírás így szól hozzá:

Hozzávalók: 1,4 kg marharostélyos, 15 dkg zsír (vagy olaj), 25 dkg vöröshagyma, 2 dkg fokhagyma, 3 dkg őrölt pirospaprika, só, őrölt köménymag ízlés szerint, 25 dkg kész lecsó, 10 dkg liszt, 20 dkg füstölt szalonna

Elkészítés: A szeletekre vágott, kiklopfolt húst sózzuk, beszórjuk köménymaggal, lisztbe hempergetjük. A felforrósított zsiradékon hirtelen átsütjük, majd kivesszük, melegen tartjuk. Ugyanebben a zsiradékban megizzasztjuk a felkockázott szalonnát, a kis darabokra vágott hagymát, zúzott fokhagymát. Hozzákeverjük a pirospaprikát és visszatesszük a hússzeleteket. Lefedve megpároljuk. Mielőtt kész, hozzáadjuk a lecsót és együtt beforraljuk.

A lángoshoz 1,5 dkg élesztőből és kevés lisztből kovászt készítünk, meleg helyen megkelesztjük. 1 kg főtt, áttört burgonyát összedolgozunk ugyanennyi liszttel és a kovásszal. Jól átgyúrjuk, újra kevés ideig pihentetjük. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, négyszögletes darabokra vágjuk, majd ismét kicsit pihentetjük. A kézzel meghúzkodott tésztadarabokat kevés zsíron, palacsintasütőben hirtelen megsütjük.

pixabay

Az egyszerű ételek híve volt, a túrós tésztát és a gulyást is gyakran fogyasztotta

Utóbbit állítólag volt, hogy reggelire is előszeretettel kanalazta.

A túrós tésztáról pedig az Úti levelekben is megemlékezik: „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát, és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.”

Kukoricagombóc, levesbe és magában is

Maga is főzött közlegénytársai számára, legalábbis ezt állítja az Úti jegyzetekben. Akkoriban sima rántott levesbe tették a meggyúrt gombócokat, de gyakran forgatták morzsába vagy mákba is.

A kor legfontosabb társadalmi gyülekezőhelyeinek számító kávéházak egyébként változatos étel- és itallappal várták a vendégeket és napi háromszori étkezést biztosítottak számukra. A hurka, kolbász, csirke is gyakran szerepelt az étlapon.

Plusz egy érdekesség

A sokak által imádott székelykáposzta is Petőfihez köthető, ezt az ételt ugyanis ügyvéd barátjáról nevezte el, Székely Józsefről.

A történet szerint, amikor egy alkalommal betértek egy fogadóba enni, már nem nagyon volt a konyhán semmi. Székely ezért azt kérte a kocsmárostól, hogy keverje nekik össze a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet, ami a költőnek annyira megízlett, hogy legközelebb ismét „Székely-káposztát” rendelt.

fotó forrása Facebook, nyilvános főzőcsoport

Forrás mindmegette, blikk, fotók illusztrációk