quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Darálták, gyúrták, töltötték, sütötték – családias hangulatban telt az első Kolbásztöltő verseny a Népkertiben (sok-sok fotóval)

2022. február 13.

Első alkalommal – de nem utoljára – szervezte meg Zsíros kilincs néven a Népkerti Sörkert a kolbásztöltő versenyét szombaton. 3 csapat mérte össze tudását és a nyeremény sem maradt el, nem is beszélve a finom és mennyei falatokról.

Családias hangulatban telt az első kolbásztöltő verseny a Népkertiben. Szorgos kezek, isteni illatok, finom falatok és a jutalom sem maradt el.

A nevezési díj ellenében 5 kg felkockázott húst kaptak a csapatok, és belet is, ezt kellett csakis kézi darálóval ledarálni, betölteni majd kisütni.

A zsűri egyébként a csapat megjelenését, a munkafolyamatot is értékelte, de elsősorban természetesen az ízt, állagot, fűszerezést méltatták. De beleszámított az értékelésbe a tálalás és az is, hogy mekkora rendet csináltak a nagy munka után a csapatok.

De visszatérve a kolbászokra. Általában a hagyományos fűszerezés dominált – fokhagyma, só, bors, paprika, kömény – de akadt, aki mást is használt. Szerecsendiót, szegfűborsot, fehérborsot.

Például a Lődi házaspár. Ők egyébként fehér kolbászt is készítettek, amibe szintén került a fent említett nem megszokott fűszerek közül.

Volt aki a tálalásban egy vizuális orgiát alkotott, hatalmas, frissen sült cipókban vitték a zsűri elé a kisült kolbászt, köré savanyúsággal és párolt lilakáposztával.

Mindegyik versenyfalatot volt szerencsénk nekünk is megkóstolni, mindhárom csapat kitett magáért, nagyon finom kolbászokat ehettünk. Nekünk egyik személyes kedvencünk a 3-2 arányt használó csapaté volt, (3 hús, 2 zsírszalonna), akik egy kis keleti fűszerrel bolondították meg a tölteléket a hagyományos kömény-fokhagyma-paprika-bors egyvelege mellett. Ők érdemelték ki egyébként a zsűritől a végén a Legkülönlegesebb ízvilág díjat.

Torma Tibor, rendezvényszervező az eseményről úgy nyilatkozott, először, de nem utoljára szervezték meg a kolbásztöltő versenyt, baráti-családi hangulat volt, és most már egyértelmű azoknak is, akik kacérkodtak idén a versenyen való részvétel gondolatával, hogy egyszerű eszközökkel szuperül el lehet készíteni a kolbászokat.

„Köszönjük a támogatást a Zöldsátras Kisboltnak, a Kistücsök Büfének, illetve a zsűri tagjainak: Törökgyörgy-Szilágyi Mihálynak, Korsós Attilának és Bokor Csanádnak!” – zárta gondolatait Tibor.

Eredmények:

Legjobb csapat: Papa és Csucsu Különdíj: Lődi család (fehér kolbász) Legkülönlegesebb ízvilág: CsabaGyöngyei

A csapatok ajándékcsomagokat kaptak a Zöldsátras Kisbolt jóvoltából, Bitang termékekkel, illetve az első helyen és a különdíjas kategóriában végzett csapat egy külön, erre az alkalomra készíttetett kupát is hazavihetett.