Darálták, gyúrták, töltötték, sütötték – családias hangulatban telt az első Kolbásztöltő verseny a Népkertiben (sok-sok fotóval)

Első alkalommal – de nem utoljára – szervezte meg Zsíros kilincs néven a Népkerti Sörkert a kolbásztöltő versenyét szombaton. 3 csapat mérte össze tudását és a nyeremény sem maradt el, nem is beszélve a finom és mennyei falatokról.
Családias hangulatban telt az első kolbásztöltő verseny a Népkertiben. Szorgos kezek, isteni illatok, finom falatok és a jutalom sem maradt el.
A nevezési díj ellenében 5 kg felkockázott húst kaptak a csapatok, és belet is, ezt kellett csakis kézi darálóval ledarálni, betölteni majd kisütni.

A zsűri egyébként a csapat megjelenését, a munkafolyamatot is értékelte, de elsősorban természetesen az ízt, állagot, fűszerezést méltatták. De beleszámított az értékelésbe a tálalás és az is, hogy mekkora rendet csináltak a nagy munka után a csapatok.

De visszatérve a kolbászokra. Általában a hagyományos fűszerezés dominált – fokhagyma, só, bors, paprika, kömény – de akadt, aki mást is használt. Szerecsendiót, szegfűborsot, fehérborsot.
Például a Lődi házaspár. Ők egyébként fehér kolbászt is készítettek, amibe szintén került a fent említett nem megszokott fűszerek közül.
Volt aki a tálalásban egy vizuális orgiát alkotott, hatalmas, frissen sült cipókban vitték a zsűri elé a kisült kolbászt, köré savanyúsággal és párolt lilakáposztával.

Mindegyik versenyfalatot volt szerencsénk nekünk is megkóstolni, mindhárom csapat kitett magáért, nagyon finom kolbászokat ehettünk. Nekünk egyik személyes kedvencünk a 3-2 arányt használó csapaté volt, (3 hús, 2 zsírszalonna), akik egy kis keleti fűszerrel bolondították meg a tölteléket a hagyományos kömény-fokhagyma-paprika-bors egyvelege mellett. Ők érdemelték ki egyébként a zsűritől a végén a Legkülönlegesebb ízvilág díjat.

Torma Tibor, rendezvényszervező az eseményről úgy nyilatkozott, először, de nem utoljára szervezték meg a kolbásztöltő versenyt, baráti-családi hangulat volt, és most már egyértelmű azoknak is, akik kacérkodtak idén a versenyen való részvétel gondolatával, hogy egyszerű eszközökkel szuperül el lehet készíteni a kolbászokat.

„Köszönjük a támogatást a Zöldsátras Kisboltnak, a Kistücsök Büfének, illetve a zsűri tagjainak: Törökgyörgy-Szilágyi Mihálynak, Korsós Attilának és Bokor Csanádnak!” – zárta gondolatait Tibor.
Eredmények:
Legjobb csapat: Papa és Csucsu Különdíj: Lődi család (fehér kolbász) Legkülönlegesebb ízvilág: CsabaGyöngyei

A csapatok ajándékcsomagokat kaptak a Zöldsátras Kisbolt jóvoltából, Bitang termékekkel, illetve az első helyen és a különdíjas kategóriában végzett csapat egy külön, erre az alkalomra készíttetett kupát is hazavihetett.