quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 08. 01. péntek
  -  Boglárka
Makó

Szeretettel ad kovászt bárkinek Limara

2022. január 27.

Kovászt csak szeretetből adunk- vallja a makói Tóthné Libor Mária, Limara. A karantén idején sokan fogtak kenyérsütésbe, van, aki abba sem hagyta.

– Pörgős volt a karantén időszak eleje, tévéstábok voltak az udvaron, élesztő- és liszt hiány volt. Az emberek nem akartak kimozdulni, mindenki kenyeret akart sütni. Rengeteg megkeresésem volt, napi több órát ezzel foglalkoztam- mesélte nekünk Tóthné Libor Mária, Limara, a híres gasztroblogger.

Ma már nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is egyre többen ismerik. Több műve jelent már meg a Csipet Kiadónál. Az első könyve már román nyelven is elérhető, de szlovákul is olvashatják majd. Közkedvelt olvasmány a Limara Péksége, kenyér és egyéb kelt tészták, vagy a Házi pékek alapkönyve is. Sokan szeretik azt a praktikás gyűjteményét is, amiben, sós és édes kelt tészta, formázási, fonási technikák leírása is szerepel, a Fonom. Finom című kötetet.

Legutóbbi könyve a Vendégváró, ebben már különbféle sütemények is vannak, sós, édes, vegyesen, de azért fele maradt a megszokott kelt tésztás recept. Ebből is várható román verzió.

Limara akkor vált ismertté, amikor 2008-ban elindította a Limara Péksége oldalt. Bár saját péksége nincs, és nem is tervez nyitni, a szakma kiemelkedő személyisége lett azóta. Sokan ismerték akkor is, amikor még nem fogtak bele a karantén miatt az otthoni kenyérsütésbe. Akkor pedig, ahogyan mesélte: nagyon megugrott a követőszáma. Ma már 115 ezer követője van a Limara Péksége Facebook oldalnak.

– Van kenyeres csoportom is- folytatta – a neve egyszerűen: „Akik szeretnek kenyeret sütni” ezt 73 ezren követik. Amikor elindult több süteményes recept is belekerült, ezért utána készült egy „Sütik a kenyeres pajtásoktól” csoport is, ebben 78 ezren vannak. Majd létrejött egy privát csoport a „Mit főztek a kenyeres pajtások?” címmel, ott több mint 12 ezren vannak eddig.

– Összetartottak az emberek, legalábbis ezt láttam a kenyérsütésen keresztül. Rengetegen kerestek engem, hogy hogyan fogjanak hozzá, vagy tökéletesítsék a kenyérsütésüket. Egymásnak is segítettek, és segítenek a mai napig. Írtak egymásnak, volt, aki lisztet, más élesztőt kért, vagy csak pár jótanácsot- összegezte Limara.

Hozzátette: – Sokan kértek tőlem kovászt. Én pedig szívesen adtam mindig, és adok is. Kovászt csak szeretetből adunk! Makóiak, környékbeliek, de még szegediek is jöttek a kapura kiakasztott kovászért. Jöttek, fogták, vitték. Nagyon szívesen adom bárkinek. A kovász a kenyér lelke. Nagyon nehéz jól elindítani. Az enyém 8 éves elmúlt. Dédelgetem, nagyon vigyázok rá. Ezért is osztom meg szívesen másokkal, ajándékként.

Címlapkép: dining guide