Kormányhivatal: az egészséget veszélyeztető penészedés alakult ki a Serháztéri főzőkonyhában

Kiderült: a Serháztér utcai közétkeztetési konyha kötelező ellenőrzésére az üzemeltetőváltás miatt, Hódmezővásárhely jegyzőjének kezdeményezésére került sor. A hatóság szerint az önkormányzati tulajdonban lévő, az új közétkeztetési cég által működtetett főzőkonyha a jelenlegi állapotában nem alkalmas ételkészítésre és -forgalmazásra, ezért a jogszabályoknak megfelelően nem születhetett más döntés, mint annak bezárása.
Tovább gyűrűzik a hódmezővásárhelyi menzabotrány! Mint megírtuk, az élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági jogkört ellátó járási hivatal higiéniai hibákra, hiányosságokra hivatkozva január 12-i hatállyal megtiltotta a Serháztér u. 6. szám alatti vásárhelyi közétkeztetési konyha működését. Az ügyben korábban közöltük az üzemeltető Prizma Food Kft., Mucsi Tamás, a Hódmezővásárhelyi Közétkeztetési Intézmény korábbi vezetője, illetve Cseri Tamás önkormányzati képviselő álláspontját, véleményét is.
Emlékezetes, a Prizma Food Kft. arról írt lapunknak, hogy az érintett egység január 12-i hatósági szemléje során szerintük „kizárólag olyan műszaki hibák fordultak elő, amik 2022.01.01. előtt keletkeztek, kizárólag az egység műszaki állapotával kapcsolatban tártak fel hibákat”. Igyekeznek ugyanakkor ezeket javítani, hogy mihamarabb újranyithassák a konyhát. Kiemelték azt is, „rossz műszaki állapotban” vették át a vásárhelyi főzőhelyeket. Cseri Tamás képviselő úgy fogalmazott, Márki-Zay Péter „igénytelen és nemtörődöm” városvezetése „hagyta lerohadni” a város konyháit. A város közétkeztetési cégét korábban irányító Mucsi Tamás pedig közölte, kollégáival két éven keresztül, számtalan alkalommal jelezték a Márki-Zay vezette önkormányzatnak, hogy a Serháztér utcai konyha tetőszerkezete azonnali cserét igényel, de a város vezetése mindig elutasította azt, annak ellenére, hogy a beruházáshoz még a forrás is rendelkezésre állt. Hangsúlyozta, rendszeresen szakértői véleményeket, fényképeket és videókat is csatoltak a tulajdonosnak küldött megkeresésekhez, s 2021 szeptemberében a dolgozók még petíciót is aláírtak a szükséges munkálatok elvégzése érdekében – mégis „folyamatosan negatív” és „szigorúan elutasító” döntés született a városvezetés részéről…
Hatóság: az egészséget veszélyeztető penészedés miatt a főzőkonyha a jelenlegi állapotában nem alkalmas ételkészítésre és -forgalmazásra
Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal is reagált a Promenad24 megkeresésére. Az illetékes hatóságtól még keddi cikkünk megjelenése kapcsán többek között azt kérdeztük: miért került sor a hatósági helyszíni szemlére, ellenőrzésre a Serháztér utcai közétkeztetési konyhában, milyen hibákat, hiányosságokat tapasztaltak ott, s mi indokolta a döntést, hogy be kellett zárni ezt a konyhát. Arról is érdeklődtünk, a feltárt hibák, hiányosságok a jellegükből fakadóan veszélyeztethették-e az élelmiszer-biztonságot, ez által az emberi egészséget. A válasz szerint: igen.
„A jogszabályok szerint az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság, azaz a kormányhivatal köteles a közétkeztetési létesítményeket soron kívül ellenőrizni, ha az üzemeltetője megváltozik. Ez történt a Serháztéri főzőhely esetében is, melynek ellenőrzését Hódmezővásárhely jegyzője – mint első fokú kereskedelmi hatóság – kezdeményezte a kormányhivatalnál.
A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal élelmiszerbiztonsági-felügyelője a helyszíni ellenőrzésen megállapította: a főzőkonyha penészes, a szellőzőrendszer nem üzemel megfelelően, a főzőtér mennyezete beázott – a csapadékvíz a helyszíni ellenőrzésen is folyt a plafonról. Emellett hibás a padozat, illetve a csempézés is hiányos.
A kormányhivatal már 2020-ban és 2021-ben is kifogásolta a főzőkonyha állapotát, határozatban kötelezve az akkori üzemeltetőt a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A korábbi üzemeltető intézkedett a hibák ideiglenes javításáról, azonban a problémát véglegesen orvosló beruházás – a beázás megszüntetése – nem valósult meg. Ezért már az egészséget veszélyeztető penészedés alakult ki, így a főzőkonyha a jelenlegi állapotában nem alkalmas ételkészítésre és -forgalmazásra. A kormányhivatal ebben az esetben is a jogszabályoknak megfelelően, kizárólag szakmai szempontok alapján járt el” – tájékoztatta lapunkat a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal.
Előzmények:

Prizma Food Kft.: a Serháztér utcai konyhán feltárt hibák 2022. január 1-je előtt keletkeztek
Az új közétkeztetési cég azt írja, rossz műszaki állapotban vették át a vásárhelyi konyhákat.

Mucsi Tamás: folyamatosan jeleztük a tulajdonos önkormányzatnak, hogy gond van a konyhával!
Mucsi Tamás vázolja: a konyhával kapcsolatos problémákat az ő idejében is többször jelezték a tulajdonosnak, ám az elengedhetetlenül szükséges felújítást illetően „folyamatosan negatív döntés” született a városvezetés részéről.

Cseri Tamás: Márki-Zay hagyta lerohadni a város konyháit
A Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő szerint az igénytelen és nemtörődöm városvezetésének újabb „eredménye”, hogy a hatóság higiéniai hiányosságok miatt bezáratta a Serháztér utca 6. szám alatti közétkeztetési konyhát.

Felfüggesztették az egyik vásárhelyi közétkeztetési konyha működését!
Élelmiszer forgalmazására, tárolására alkalmatlan körülményeket találtak az ellenőrök, pedig Márki-Zay és az új közétkeztetési cég felújításokat ígért.
Illusztráció: Pixabay.com