Prizma Food Kft.: a Serháztér utcai konyhán feltárt hibák 2022. január 1-je előtt keletkeztek

Mint megírtuk, az élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági jogkört ellátó járási hivatal higiéniai hibákra, hiányosságokra (beázás, penész, nem megfelelő szellőzés stb.) hivatkozva január 12-i hatállyal megtiltotta a Serháztér u. 6. szám alatti vásárhelyi közétkeztetési konyha működését. Az ügyben megkerestük az új közétkeztetési céget, a Prizma Food Kft.-t és a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalt is. Befutottak a közétkeztetési cég válaszai kérdéseinkre, ezeket alább olvashatják, ide kattintva pedig azt is megtalálják, hogyan reagált a történtekre Mucsi Tamás, a Hódmezővásárhelyi Közétkeztetési Intézmény korábbi vezetője, illetve Cseri Tamás önkormányzati képviselő!
P24: Meg tudják-e erősíteni, hogy komoly higiéniai kifogások merültek fel az eljáró hatóság részéről a Serháztér u. 6. szám alatti konyha ellenőrzése kapcsán?
Prizma Food Kft.: Szeretnénk jelezni, hogy az élelmiszerbiztonságnak több összetevője van. Személyi higiénia, műszaki feltételek, takarítási folyamatok, ételkészítési szabályok betartása, hulladékkezelés, kártevők elleni védekezés és más összetevők is. A Nébih minőségvezérelt közétkeztetés programja alapján elmondható, hogy a műszaki feltételek a minősítésben nagyjából 6 százaléknyi részt tesznek ki, tehát egy konyha élelmiszerbiztonságát a szakmai szervezet szerint (Nébih) is kis százalékban határozza meg az egység műszaki állapota.
Cégünk kijelenti, hogy az egység 2022.01.12.-én történt hatósági szemléje során kizárólag olyan műszaki hibák fordultak elő, amik 2022.01.01. előtt keletkeztek, kizárólag az egység műszaki állapotával kapcsolatban tártak fel hibákat. Cégünk az élelmiszerbiztonság szempontjából legfontosabb szempontokat, mint a személyi higiénia, takarítási folyamatok és ételkészítési szabályok hiánytalanul betartotta, az eljáró hatóság részéről sem érkezett kifogás a jegyzőkönyvben.
A hatósági ellenőrzés során cégünk teljes mértékben együttműködött, az ellenőrben fel sem merült, hogy az egységben meg kellene szüntetni az élelmiszerek forgalmazását, természetesen a helyszíni jegyzőkönyvben sem említik. Az ellenőrzés 2022.01.12.-én történt, de cégünket csak 2022.01.17.-én tájékoztatták arról, hogy a konyhán történő élelmiszer forgalmazást szüntessük meg.
Az elmúlt 10 évben számtalan hatósági ellenőrzés volt cégünknél, az ország számos területén. Az ellenőrzések alkalmával a hatóságok amennyiben megállapítanak hibát, akkor írnak határidőt vagy intézkedési tervet kérnek a hibák megszüntetésére és kérik a vállalkozót, hogy jelölje meg milyen
határidőre vállalja a megállapított eltérések javítását. A másik opció pedig az, hogy azonnali hatállyal megtiltják a forgalmazást, mert olyan mértékű kockázatot látnak a működésben és nem engedik, hogy a következő 5 napban még nagyjából 10.000 adag ételt kiadjunk. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy egyik eset sem fordult elő, még a január 17.-én történt telefonos megkeresésünk esetén sem jelezték felénk, hogy a konyha működését felfüggesztik, annak ellenére, hogy pár órára rá ezt a végzést küldték ki.
A tudomásunkra jutott hibák, higiéniai problémák jellegét tekintve felmerül, hogy azon akár a 2022. január 1-jei szolgáltatóváltáskor is fennállhattak. Korábban Márki-Zay Péter polgármester azt mondta, Önök részletesen felmérték valamennyi vásárhelyi főzőhelyet. Látták-e korábban a hatóság által felsorolt hibákat az érintett konyhában?
A közétkeztetési pályázat egy nyílt közbeszerzés volt, ahol biztosítottak látogatási napot az egységek megtekintésére. Természetesen cégünk is részt vett a bejáráson, ahol cégünk műszaki igazgatója, üzemeltetési vezetője és egyéb szakemberek is képviselték vállalkozásunkat.
A bejárás során szakembereink megállapították, hogy a konyhák rossz műszaki állapotban voltak, felújítás szükséges. A Serház téri egység bejárásán a konyhai személyzet elmondta, hogy a főzőtéri tetőablak évek óta beázik, szakembereink is tapasztalták, hogy a konyhába folyik be a víz a tetőről. A bejárás időpontja 2021.08.31. volt
Cégünk minden közétkeztetési területén jó gazdagként jár el, ez alól Hódmezővásárhely sem kivétel. A közbeszerzési eredmény kihirdetése után azonnal felmértük a Serháztér utcai konyhát és elkészítettük a felújítási ütemtervet. A tetőablak beázása volt a legelső pont, a felújítási tervben. Cégünk csak 2022.01.01.-től vette át a szolgáltatást, de a tető javítási munkálatokat már 2021 decemberében megkezdtük, sajnos a téli időjárási körülmények miatt (pl. hóesés) ebben az időszakban lassabban halad a munka, de az ellenőrzés idején, már nagyjából 70%-os készültségben voltunk.
Amennyiben igen, miért döntöttek mégis úgy, hogy megkezdik az ételek készítését a hatósági jelentés, határozat szerint nem megfelelően biztonságos, penészes, rosszul szellőző, egyéb hiányosságokat is mutató Serháztér utcai főzőhelyen? Nem merült fel Önökben, hogy előbb fel kell újítani az érintett Serháztér utcai konyhát, mielőtt ott megkezdik az ételkészítést?
Fontos tisztázni, hogy a konyhát nem mi nyitottuk újra, ez a konyha folyamatosan működött eddig is ezekkel a problémákkal.
A pályázati kiírásban egyértelműen benne van, hogy a konyhát át kell venni üzemeltetésre. De ettől sokkal fontosabb indok, hogy az idősek ellátása a szomszéd idősek otthona intézményben innen történik. Nem lehet megoldani azt, hogy a konyha ne működjön, ugyanis az egység az idősek ellátásában tálalókonyhaként is üzemel, valamint a környékbeli idős befizetők nagyjából 50 fő is itt tudja átvenni az ételt, máshol nincs rá lehetőségük.
Amint fentebb már jeleztük a konyhai hibák javítását már 2021 decemberében elkezdtük.
Az idősek otthona zavartalan ellátását csak az Intézményvezetővel történt hosszú egyeztetés és hatósági jóváhagyás alapján tudjuk ideiglenesen megoldani.
A Prizma Food Kft. a szolgáltatóváltás kapcsán beruházásokat ígért az önkormányzatnak, melyek során felújítják a konyhákat. Mikor kerül sor ezekre a felújításokra?
A közbeszerzési pályázatban pontos határidők szerepelnek arra vonatkozóan, hogy a hódmezővásárhelyi konyhák esetében mikorra kell elvégeznünk a felújításokat, melynek végső időpontja 2022.08.31.
A felújítási munkálatok olyan mértékűek lesznek, hogy csak a konyha ideiglenes bezárása mellett lehet ezeket elvégezni. Ezért is lett megállapítva a nyár végi időpont, hogy az ellátás biztonsága megmaradjon a nyári időszakban és a csökkentett adagszámokat összevontan egy konyháról el tudjuk időszakosan látni.
A Serháztér utcai konyhán nyár végéig az alábbi felújításokat fogjuk elvégezni:
- Lapostető szigetelése bádogos munkákkal- villámvédelem felújítása-fémszerkezetű felülvilágító ablak funkcionális megszűntetése hőszigeteléssel és hullámlemez fedéssel 2 db motoros tetőablak beépítésével-telepítendő konyhai berendezések gépészeti és elektromos
csatlakozásának kiépítése - -padló és oldalfali burkolás elvégzése főzőtér, tálaló, mosogató, ételkiadó, szállítóedény és fekete mosogató, zöldséges, húselőkészítő, pék és szárazáru raktár, áruátvevő, folyosó, hűtő előterek-ezekben a helyiségekben tisztasági festés-padló és oldalfalburkolat alá kenhető
vízszigetelés készítése - -új konyhai elosztó szekrény készítése konyhai elosztó és a főelosztó közötti új kábel kiépítésével
- -meglévő szellőző rendszer teljes felújítása hővisszanyerős légkezelő telepítésével
- újonnan telepített berendezések csatorna, víz csatlakozások kiépítése-fűtés új kondenzációs gázkazán telepítésével
- 1 db 20 GN 1/1 tálcás elektromos kombi pároló, 3 db 120 l-es billenő serpenyő,1 db 3 GN 1/1 melegen tartó kocsi
A Bajcsy utcai Kalmár konyhán az alábbi felújításokat fogjuk elvégezni 2022.08.31.-ig:
- lépcső készítése korláttal, válaszfal és előtétfal készítése, mennyezet vakolat készítése 80 m², hűtőházi falpanel építése 52 m², hideg és melegburkolatok készítése 238,1 m², üvegfal bontása 22 m², 19 db nyílászáró beépítése, tolóajtós szekrény készítése, járda készítése 16 m² vakvezető és jelzőkővel 15 m,
- elektromos munkák kb. 900 m szigetelt vezeték beépítése, terheléskapcsolók, kismegszakítók, védőkapcsolók beépítése, ledes világítótestek beépítése(10db),
- víz-és csatornahálózati szerelések, 9 db mosdó, 5 db zuhanytálca felszerelése, 6 db WC felszerelése, MOFÉM csaptelepek telepítése 17 db, vizes berendezési tárgyak bűzelzáróinak telepítése,
- légcsatornák és idomaik felszerelése, 4 db radiáli ventilátor elhelyezése
- tisztasági festés elvégzése a konyha területén
A közbeszerzésben vállalt felújításokról 2022.01.12.-én a hatósági szemle során tájékoztattuk az ellenőrt. Jeleztük, hogy 2022.01.31. határidővel tudjuk megoldani a problémákat.
Mikorra tervezik a hibák elhárítását, a hiányosságok javítását?
A hatóságtól kapott végzésben egyértelműen szerepelnek, hogy milyen javítások után tudjuk a konyhát újra nyitni. Amint fentebb már jeleztük a konyhai hibák javítását már 2021 decemberében elkezdtük. A legfontosabb problémát a tető beázást már 70%-ban az ellenőrzésig kijavítottuk, a többi hiányosságot, a penészedést és szellőztetést csak ezután lehet elkezdeni, de a munkálatok már meg voltak rendelve.
A konyhát a lehető leghamarabb szeretnénk újra nyitni, amennyiben az időjárási körülmények engedik, akkor ennek a legkorábbi időpontja 2022.01.31.
Miután a hatóság bezáratta a Serháztér utcai konyhát, hogyan oldják meg azoknak a vásárhelyi fogyasztóknak az ellátását, akiket eddig erről a főzőhelyről szolgáltak ki?
Biztosíthatunk mindenkit, hogy a Serháztér utcai konyha ideiglenes felfüggesztését nem fogják a fogyasztóink megérezni, folyamatosan és zavartalanul biztosítani tudjuk a gyermekek és időskorúak ellátását is.
Előzmények:

Mucsi Tamás: folyamatosan jeleztük a tulajdonos önkormányzatnak, hogy gond van a konyhával!
Mucsi Tamás vázolja: a konyhával kapcsolatos problémákat az ő idejében is többször jelezték a tulajdonosnak, ám az elengedhetetlenül szükséges felújítást illetően „folyamatosan negatív döntés” született a városvezetés részéről.

Cseri Tamás: Márki-Zay hagyta lerohadni a város konyháit
A Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő szerint az igénytelen és nemtörődöm városvezetésének újabb „eredménye”, hogy a hatóság higiéniai hiányosságok miatt bezáratta a Serháztér utca 6. szám alatti közétkeztetési konyhát.

Felfüggesztették az egyik vásárhelyi közétkeztetési konyha működését!
Élelmiszer forgalmazására, tárolására alkalmatlan körülményeket találtak az ellenőrök, pedig Márki-Zay és az új közétkeztetési cég felújításokat ígért.