Vitaminfogyasztás a téli időszakban – Kovács Ildikó háziorvos tanácsai

A téli időszakban kiemelten fontos, hogy az immunrendszerünk számára hasznos vitaminokkal tankoljuk fel szervezetünket, hiszen ilyenkor jóval kevesebb természetes fény ér bennünket, és a felső-légúti megbetegedések, megfázásos tünetek is gyakoriabbak. De milyen vitaminokat érdemes ilyenkor pótolni és hogyan juttathatjuk hozzá szervezetünket? A témában Kovács Ildikó hódmezővásárhelyi háziorvost kérdeztük.
Kovács Ildikó szerint vitaminraktárainkat érdemes természetes forrásokból pótolni.
A C-vitamin nem csak erősíti az immunrendszert, de felveszi a harcot a vírusok, baktériumok elleni küzdelemben is, így a téli időszakban különösen nagy szerepet játszik a védelemben.
Természetes formában nagyon sok téli zöldségben, például a paprikában, paradicsomban vagy éppen a savanyú káposztában is megtalálható, érdemes tehát természetes forrásból, és ha tehetjük, nem szintetikus módon pótolni azt
– fogalmazott a háziorvos.
A D-vitamin azon kevés vitaminok egyike, amit szervezetünk – a C-vitaminhoz hasonlóan – nem képes előállítani. Amikor tehetjük, érdemes legalább napi húsz percet a napfényen tartózkodni ahhoz, hogy feltöltsük D-vitamin raktárunkat. Mivel télen jóval kevesebb a napsütéses órák száma és mi magunk is kevesebbet tartózkodunk a szabadban, érdemes más forrásból pótolni a hiányt: nagyszerű természetes forrást nyújtanak például a gombafélék, a tojás, vagy a lazac, de ott vannak a szintetikusan előállított készítmények is, melyeket egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében 2000 nemzetközi egységben állapítottak meg a szakemberek.
Számos kutatás igazolja, ha szervezetünk D-vitaminnal van töltve, az a koronavírus elleni harcban is jótékony hatással lehet a szervezetre. Úgy látom az utóbbi két évben ezt belátták az emberek, és lényegesen többen fogyasztanak D-vitamint a téli hónapokban
– emelte ki Kovács Ildikó.
A D-vitamin szedésével kapcsolatban a Semmelweis Egyetem által megtartott tudományos konferencián a legújabb kutatások mellett új ajánlást is tettek a szakemberek. A D-vitamin pótlására javasolt napi dózis nem változott, az azonban újdonság, hogy a szükséges mennyiségű vitamint akár heti egy alkalommal (14 ezer nemzetközi egység) vagy havi egyszeri adagban (60 ezer nemzetközi egység) is lehet pótolni.
A vitaminszedéssel kapcsolatban a vásárhelyi háziorvos a mértékletességre is felhívta a figyelmet.
Az sem feltétlenül egészséges, ha valaki túlzásba viszi a vitaminfogyasztást, egy picit ugyanis dolgoztatni kellene az immunrendszert is. A vitaminok és nyomelemek szedésével kapcsolatban érdemes kikérni háziorvosunk vagy gyógyszerészünk tanácsát, nem ajánlott mindent össze-vissza szedni
– hangsúlyozta a doktornő.
Kovács Ildikó szerint ahhoz, hogy télen is a megfelelő vitaminszinten tartsuk szervezetünket, elengedhetetlen a helyes táplálkozás.
Próbáljunk meg napi ötször, kisebb adagokban, változatosan étkezni. Kapjanak nagyobb hangsúlyt a különböző főzelékek, zöldségek és gyümölcsök. Ott vannak például a szezonális vitaminbombák, mint például a sütőtök, amit akár levesként is el lehet készíteni, vagy az olajos magvak, melyek szintén nagyon egészségesek. Nyilván ezeket is mértékkel ajánlott fogyasztani
– szögezte le a háziorvos, aki hozzátette: az egészséges táplálkozás és vitaminpótlás mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás. Rendkívül egészséges például száraz, tiszta hidegben sétálni, vagy ha tehetjük, akár téli sportokat űzni.
Kiemelt kép: Gémes Sándor