Walterné Böngyik Terézia: fatörzs nélkül nálunk nincs karácsony

Mind az ételek, mind a szokások tekintetében hagyományőrző a Szent István Általános Iskola igazgatója, a Szeretem Vásárhelyt egyik alapítótagja az ünnepekkor. Mint mondta, a hagyományok őrzésével gyermekeinek akarja tovább adni azt az értéket, amelyet ő is megtapasztalt gyermekkorában.
„A hagyományokról szól nekem a karácsony, bizonyos tevékenységekkel így meg tudjuk idézni azokat, akik sajnos nem lehetnek már közöttünk. Dédszülőket, nagyszülőket, szülőket. A hagyományokat a gyerekeim viszik tovább, a hangulatot, az ételeket, és bízom benne, hogy ez nekik is majd mindig felidézi, amikor együtt voltunk mindannyian” – mesélte Walterné Böngyik Terézia.
És hogy ez a hagyományőrzés mit is jelent a Walter családban?
Kezdődik a közös adventi koszorú készítésével és a Luca búza hajtatásával, és elmaradhatatlan náluk a mézeskalácskészítés, bejglisütés is, szintén közösen. Ennek a két süteménynek nagyon régi a receptje, mindig ezt készítik, a mézeskalács még Terézia nagymamájától, a bejgli pedig a dédmamájától van.

A férfiak is kiveszik a részüket a bejglisütésből, ők mákot és diót darálnak, és az ő kívánságuknak megfelelően mindig bőséges a töltelék ebben a süteményben a Walter családban. Ami egyébként van, hogy kireped, de az íze mennyei és szeletelésnél úgysem látszik – vallja a Szent István igazgatója (teljesen egyetértünk – a szerk.).
Iskolaigazgató és tanár lévén ilyenkor is „kijön” Walterné Böngyik Teréziából a pedagógus, ezt a családja jegyezte meg neki már többször is. Elmondja például mindig hogy a dió azért kell, mert megóv a rontástól, a mák pedig bőséget és boldogságot hoz a ház lakóinak.
A menü további részénél is a hagyományok kapják a főszerepet. A karácsonyi étkezés az almával kezdődik, amelyet annyi cikkre vágnak, ahányan körbeülik az asztalt, majd dióba és mézbe mártogatva fogyasztják el. „Ilyenkor mindig elmondjuk, olyan kerek legyen az életünk mint ez az alma” – mesélte az igazgató.
„Ahol elvesznek a tradíciók, ott kilyukad az idő és elpereg a múlt” – én hiszek ebben a híres idézetben, és hiszem, hogy a hagyományok továbbadása nagyon fontos feladat, azt gazdagítani kell és ez boldogságot is visz tovább – nyilatkozta Walterné.
A karácsonyi asztalról soha nem maradhat el náluk a fentieken túl a hal, ez Orly formában, a marhahús és a pulyka. Mindez salátákkal, közülük is narancs salátával tálalva. A pulyka pedig több napig érlelődik gyümölcsök között, ez az egyik legkedvesebb étke a Walter családnak – tudtuk meg.

Ennél nagyobb dicséret egy feleséget nem érhet!
És ami szintén, semmiképpen sem hiányozhat, az a fatörzs sütemény.
Ez Walterné Böngyik Terézia férjének legkedvesebb süteménye még gyerekkorából. Ez egy piskótatészta, narancsos csokikrémmel töltve.
„Azt mondta a férjem, pont olyan, mint az édesanyjáé, és ennél nagyobb dicséret, úgy gondolom, egy feleséget nem érhet” – zárta gondolatait a Szent István iskola igazgatója.
Fotók: pixabay.com, borítókép: Gémes Sándor