Lehetetlen küldetés, de megéri megpróbálni – így ne együk magunkat túl karácsonykor

A legtöbben ilyenkor non-stop lakmározunk, és bizony a magyar karácsonyi konyha fogásai gyakran nem igazán könnyedek. Hogy elkerüljük a túlevés kellemetlenségeit, adunk néhány tippet.
- Együnk többször, kevesebbet!
Ezt bizony nehéz megállni egy nagy családi ebéd alkalmával, de ha nem is eszünk egész nap kisebb adagokat többször, arra odafigyelhetünk, hogy a jóhangulatú étkezések alkalmával tartunk egy 15-20 perc szünetet akár egy egy fogás elfogyasztása közben is. Addig jöhetnek az anekdoták, vagy a jó kis meghitt beszélgetések az asztalnál.
2. Füstölt fogásokkal óvatosan!
Gyakori, hogy füstölt kolbásszal, vagy sonkával, tarjával, nyúljával készítik a töltött káposztát. Bár nagyon pikáns és nagyon finom így, elnehezíti az amúgy sem túl könnyű töltött káposztát. Igyekezzünk a füstöltből picit kevesebbet enni.

3. Lassan együnk, ne habzsoljunk! Az emésztés már a rágásnál kezdődik, ezt talán mindannyian tudjuk, de ha lassan, komótosan eszünk, akkor elkerülhetjük a túlevést és a vele járó kellemetlenségeket. A gyomorégést, haspuffadást, kellemetlen teltséget.
4. Ne üljünk egész nap a TV előtt.
Ebéd után sétáljunk egyet a friss levegőn, legalább egy félórát, meglátjuk, jól fog esni. Arról nem is beszélve hogy a sok, magas szénhidrát tartalmú és nagyobb mennyiségű étel „beálmosít”. A séta felfrissít és segíti az emésztést is. Csodáljuk meg a Kossuth teret, vagy csak sétáljunk egyet szeretteinkkel a környékünkön. Közben lehet tovább beszélgetni.

Ha nagyon túl ettük magunkat, akár gyomorrontás is lehet a vége. Fájó gyomor, gyomorégés, puffadtság, hasmenés, vagy hányás is lehet a következménye a mértéktelenségnek. Ha így járnánk, igyunk mentateát, csodálatosan nyugtatja a gyomor nyálkahártyát, és együnk banánt, ami bevonja egy filmréteggel a gyomrot, és helyreállítja az emésztést is.
Jó és ésszerű lakomázást, meghitt ünnepet!