quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 16. szerda
  -  Csongor
Vásárhely

Havasi Katalin: mi azokat az ételeket készítjük, amit a családunk nemzedékek óta – így egy kicsit azok is velünk vannak, akik már nem lehetnek itt

2021. december 24.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökének, vásárhelyi gyermekorvosnak ünnepi asztaláról elmaradhatatlan a mézeskalács, a zserbó, a bejgli és az ünnep családi hagyománya: a mágnás diós pite.

„Még az év végi hajrá határozza meg a napjainkat, mindenki a maga helyén áll helyt. De az esti elcsendesedések már a közelgő ünnepről szólnak. Nagy várakozással, lelki ráhangolódással várjuk a pillanatot, a napokat, amikor végre együtt lehet a család: dédszülők, nagyszülők, nagynénik, nagybácsik , szülők, gyerekek, unoka. Várjuk azokat a perceket, amikor kicsi a lakás!” – mesélte lapunknak Havasi Katalin.

Hozzátette, közben megtervezik a menüt, elkészülnek  a bevásárlólisták, hogy a munka végeztével, az ünnep előtt már csak össze kelljen kapkodni a hozzávalókat. „Az ajándékokat már hónapokkal ezelőtt kitaláltuk, gyűjtögetjük, hogy ne a boltba járásról szóljon az advent. Amire igazán szükség van, azt év közben mindenki megveszi, de valami apróság azért mindenkinek lesz a fa alatt. Persze a legkisebbet szeretnénk mindannyian megörvendeztetni. Neki ez lesz az első olyan karácsonya, amikor már érteni fogja, hogy ez a nap mennyire különleges” – részletezte a doktornő.

És hogy mi kerül náluk az asztalra az ünnepekkor?

„Az előre sütögetést évek óta tervezem, de soha sem lesz belőle semmi. Most is sok a beteg, sok a járványhoz kapcsolódó tennivaló,  így hatalmas könnyebbség, hogy ebben is segít a család. Sütemények terén is konzervatív, azaz hagyománytisztelő a karácsonyunk. Ha tartjuk a hagyományokat, ha például azokat az ételeket főzzük, amit a családunk nemzedékek óta, akkor egy kicsit azok is velünk vannak, akik már nem lehetnek itt. Az elmaradhatatlan mézeskalács, zserbó és a bejgli mellett az ünnep családi hagyománya a mágnás diós pite. Rácsos linzernek is nevezik, de nálunk pite” – mondta Havasi Katalin, és meg is osztotta velünk utóbbi receptjét.

Így készül: lisztet (60 dkg +1 tasak sütőpor + csipet só) zsírral (20 dkg) elmorzsolunk, majd összegyúrjuk 2 tojással, 20 dkg cukorral és 1 citrom levével és reszelt héjával. nagyobb részét kivajazott, lisztezett tepsibe nyújtjuk. A tésztát megkenjük házi baracklekvárral. A diós töltelékhez a 6 tojás sárgáját porcukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tojások keményre felvert habját, és 30 dkg diót. Az egészet a baracklekvárra öntjük, majd a végén a maradék tésztával berácsozzuk a tetejét. Közepesen meleg sütőben készre sütjük.  

Nagyon fontosak nekik a családi hagyományok

„A karácsonyi ételek is a családi hagyományokhoz kötődnek. A karácsonyi ebéd a fontos almából készült almaleves, de ha nincs fontos alma, akkor is gyümölcslevest eszünk. Utána az elmaradhatatlan mákos guba. Vacsorára halászlé és rántott ponty a menü, végül a sütemények következnek annak, aki még tud enni. A családban a lányok a déli, a fiúk az esti menüt szeretik jobban, így a nap végére mindenkinek a kedvében járunk. A karácsony napjainak elmaradhatatlan része a töltött káposzta és a sültek is” – mesélte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, aki azt is megosztotta velünk, kire mi esik a főzésben.

„A gyors és egyszerű karácsonyi ebédet én készítem. Ezt követően, korábban férjem főzte a halászlevet, amíg fát díszítettem, terítettem, csomagoltam. Később még mindig Tamás főzte a halat, de már a gyerekekkel közösen végeztünk minden mást. Mióta megnőttek a gyerekek, közös a konyha, közösen készítjük el a finomságokat” – zárta gondolatait Havasi Katalin.

Áldott, békés ünnepeket kívánunk egészségben, szeretetben és békességben!