Havasi Katalin: mi azokat az ételeket készítjük, amit a családunk nemzedékek óta – így egy kicsit azok is velünk vannak, akik már nem lehetnek itt

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökének, vásárhelyi gyermekorvosnak ünnepi asztaláról elmaradhatatlan a mézeskalács, a zserbó, a bejgli és az ünnep családi hagyománya: a mágnás diós pite.
„Még az év végi hajrá határozza meg a napjainkat, mindenki a maga helyén áll helyt. De az esti elcsendesedések már a közelgő ünnepről szólnak. Nagy várakozással, lelki ráhangolódással várjuk a pillanatot, a napokat, amikor végre együtt lehet a család: dédszülők, nagyszülők, nagynénik, nagybácsik , szülők, gyerekek, unoka. Várjuk azokat a perceket, amikor kicsi a lakás!” – mesélte lapunknak Havasi Katalin.

Hozzátette, közben megtervezik a menüt, elkészülnek a bevásárlólisták, hogy a munka végeztével, az ünnep előtt már csak össze kelljen kapkodni a hozzávalókat. „Az ajándékokat már hónapokkal ezelőtt kitaláltuk, gyűjtögetjük, hogy ne a boltba járásról szóljon az advent. Amire igazán szükség van, azt év közben mindenki megveszi, de valami apróság azért mindenkinek lesz a fa alatt. Persze a legkisebbet szeretnénk mindannyian megörvendeztetni. Neki ez lesz az első olyan karácsonya, amikor már érteni fogja, hogy ez a nap mennyire különleges” – részletezte a doktornő.

És hogy mi kerül náluk az asztalra az ünnepekkor?
„Az előre sütögetést évek óta tervezem, de soha sem lesz belőle semmi. Most is sok a beteg, sok a járványhoz kapcsolódó tennivaló, így hatalmas könnyebbség, hogy ebben is segít a család. Sütemények terén is konzervatív, azaz hagyománytisztelő a karácsonyunk. Ha tartjuk a hagyományokat, ha például azokat az ételeket főzzük, amit a családunk nemzedékek óta, akkor egy kicsit azok is velünk vannak, akik már nem lehetnek itt. Az elmaradhatatlan mézeskalács, zserbó és a bejgli mellett az ünnep családi hagyománya a mágnás diós pite. Rácsos linzernek is nevezik, de nálunk pite” – mondta Havasi Katalin, és meg is osztotta velünk utóbbi receptjét.
Így készül: lisztet (60 dkg +1 tasak sütőpor + csipet só) zsírral (20 dkg) elmorzsolunk, majd összegyúrjuk 2 tojással, 20 dkg cukorral és 1 citrom levével és reszelt héjával. nagyobb részét kivajazott, lisztezett tepsibe nyújtjuk. A tésztát megkenjük házi baracklekvárral. A diós töltelékhez a 6 tojás sárgáját porcukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tojások keményre felvert habját, és 30 dkg diót. Az egészet a baracklekvárra öntjük, majd a végén a maradék tésztával berácsozzuk a tetejét. Közepesen meleg sütőben készre sütjük.

Nagyon fontosak nekik a családi hagyományok
„A karácsonyi ételek is a családi hagyományokhoz kötődnek. A karácsonyi ebéd a fontos almából készült almaleves, de ha nincs fontos alma, akkor is gyümölcslevest eszünk. Utána az elmaradhatatlan mákos guba. Vacsorára halászlé és rántott ponty a menü, végül a sütemények következnek annak, aki még tud enni. A családban a lányok a déli, a fiúk az esti menüt szeretik jobban, így a nap végére mindenkinek a kedvében járunk. A karácsony napjainak elmaradhatatlan része a töltött káposzta és a sültek is” – mesélte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, aki azt is megosztotta velünk, kire mi esik a főzésben.

„A gyors és egyszerű karácsonyi ebédet én készítem. Ezt követően, korábban férjem főzte a halászlevet, amíg fát díszítettem, terítettem, csomagoltam. Később még mindig Tamás főzte a halat, de már a gyerekekkel közösen végeztünk minden mást. Mióta megnőttek a gyerekek, közös a konyha, közösen készítjük el a finomságokat” – zárta gondolatait Havasi Katalin.
Áldott, békés ünnepeket kívánunk egészségben, szeretetben és békességben!