Vásárhelyi húsboltos: a töltött káposzta a dagadóból a legjobb

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül, és éppen bizonyára ezekben a napokban rohangál mindenki a henteshez, hogy beszerezze hozzá a húst. Ács Imre, a Vásárhelyi Hús Kft. tulajdonosa ad néhány tippet, milyen fajta húst válasszunk és mellé még mit tehetünk bele, hogy egy nagyon tartalmas és isteni ünnepi étket kapjunk.
„Dagadóból elkészítve a legjobb a töltött káposzta, véleményem és tapasztalataim szerint. Nálunk is ezt keresik nagy tételben karácsony előtt ehhez az ételhez. A dagadó nem túlságosan zsíros, de kellőképpen az, ettől a töltelék nagyon jó szaftos lesz, és a főzőlé is tartalmasabb. A legjobb választás, de lehet persze combból vagy lapockából darált hússal is dolgozni, de mivel ezek szárazabbak, érdemes zsírszalonnát daráltatnunk bele, úgy 20 százalék arányban” – javasolta az üzemmérnök, aki maga is imádja a töltött káposztát enni is és főzni is.

Bár a töltött káposzta alapvetően egységes ízvilágú, azért az „ahány ház, annyi szokás” elve ennél az ünnepi ételnél is megvan. Van, aki a töltelékbe rizst is tesz, van, aki semmit, és van, aki gerslit (árpagyöngyöt) – tudtuk meg. „Én a gerslit szeretem a legjobban, tápéi „gyerek” vagyok, nálunk a faluban ez volt a szokás és édesanyám is mindig gerslivel készítette a töltött káposztát. Ez nagyobbra megduzzad főzés közben sokkal, mint a rizs, de az íze egészen különleges.”

Az, hogy mi egyéb kerül bele a töltelékbe, teljesen egyéni ízlés kérdése . tette hozzá a húsboltvezető. Mehet bele fokhagyma, vöröshagyma, őrölt kömény, de van aki szegfűborsot is tesz bele.
A káposztalevelekkel kapcsolatban arra figyeljünk, hogy vékony hasábokat válasszunk, és ha nagyobb ere vannak benne, azt vagdossuk le – hívta fel a figyelmet Ács Imre.

Füstölten a legtutibb!
Bár ettől nehezebb lesz az étel, a különféle füstölt húsok megbolondítják a szármát. Füstölt száraz kolbász, füstölt csülök és tarja, nyúlja. Ezeket egyszerre készítsük fel a lábasba a többi hozzávalóval – javasolta az üzemmérnök.

Áldott békés és töltött káposztában dúskáló karácsonyt kívánunk!