Készítsen négycsillagos étkeket karácsonyra!

A makói Grand Hotel Glorius főszakácsa három ízletes fogás receptjét árulta el nekünk, amelyet bárki elkészíthet. Ajándékozzon kulináris élményt a családjának, és kapjon elismerést a különleges konyhai ötletekért. Ha van kedve, írja meg nekünk, hogyan sikerült a meglepetés.
Négycsillagos három fogás az ünnepi asztalra a Grand Hotel Glorius étterméből, Román Zoltán chef ajánlásával.

Előétel: Libamáj brulée
Hozzávalók 6 főre: 300 g libamáj, 6 db tojássárgája, 600 ml főzőtejszín, 50 ml tokaji aszú, barnacukor, só, bors.
Elkészítése: A libamájat egy éjszakára tejbe áztatjuk, majd ezután az ereket kiszedjük belőle. Botmixerrel a többi összetevővel együtt pürésítjük, hőálló tálkákba töltjük, magas falú tepsibe rakjuk őket és vizet töltünk alá addig, hogy a csészék feléig érjen. 110 C fokos sütőben 15-20 percig (vagy amíg a krém megdermed) gőzöljük, majd kihűtjük. Tálalás előtt tetejére vékony rétegben barnacukrot terítünk és karamellizálópisztollyal világosbarna színűre égetjük. Pirítóssal vagy pirított kaláccsal, brióssal és gyümölcs chutney-val tálaljuk.
Leves: Borókás vadraguleves burgonyagombóccal
Hozzávalók 10 főre: 1000g vaddisznó (vagy bármilyen más vad) apróhús, 400 g répa, 200 g gyökér, 200 g karalábé, 200 g zöldborsó, 100 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 200 ml főzőtejszín, 20 g kacsazsír, alaplé, babérlevél, borókabogyó, tárkony, só, bors.
Burgonyagombóc: 1200 g burgonya, 250 g liszt, 3 db tojás, só szerecsendió.
Elkészítése: Egy felhevített lábasban zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. A húst felkockázzuk, majd a hagymához adjuk és magas hőfokon megpirítjuk. Csökkentjük a hőfokot. Fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Hozzádobjuk a babérlevelet, egészben a borókabogyót, a tárkonyt, és fedő alatt kezdjük főzni. Ha elfövi a levét, adjunk hozzá alaplevet, néha megkeverjük. Ha már majdnem puha a hús, akkor tesszük hozzá a zöldségeket. Amikor a hős is megpuhult, felöntjük a tejszínnel és egyet forralunk még a levesen.
Ezalatt a gombóchoz a burgonyát héjában puhára főzzük, leszűrjük, majd hideg víz alatt megpucoljuk. Burgonyanyomóval összetörjük, majd hagyjuk, hogy kézmelegre hűljön. Sózzuk, hozzáadjuk a tojást, szerecsendiót és a lisztet, majd alaposan összedolgozzuk. Hűtőben egy órát pihentetjük. A gombócok tésztáját kivesszük a hűtőből és vizes kézzel apró golyókat formázunk belőlük. Forró, sós vízben addig főzzük őket, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére. Ekkor leszűrjük őket.
Főétel: Zöldfűszeres morzsás sertésszűzzel göngyölt porchetta
Hozzávalók 6 főre: 2000 g malac császárhús, 300 g sertésszűz, 100 g zsemlemorzsa, 50 ml vörösbor, 1 közepes fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, rozmaring, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, petrezselyem.
Hús alá a tepsibe: 2 fej vöröshagyma, 4 db sárgarépa és 2 szál szárzeller
Elkészítése: A császárhúst kiterítjük, oldalait belülről kifelé bemetszzük és kihajtjuk, hogy egy nagy téglalapot kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés vörösborral. Összehajtjuk és 10 percig pihentetjük. A zsemlemorzsát egy serpenyőben kevés olíva olajon aranybarnára pirítjuk. Kiszedjük a serpenyőből és félretesszük. A serpenyőbe ismét olajat öntünk és lepirítjuk rajta a finomra vágott hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. Összeforgatjuk a morzsával és félretesszük.
A zöldfűszerek leveleit letépkedjük és mindet finomra aprítjuk, majd a morzsás keverékhez adjuk és összeforgatjuk. A keverék 2/3 részét a kiterített császárhúsra kanalazzuk és egyenletesen eloszlatjuk. Meglocsoljuk kevés olíva olajjal, majd a császárhús kiterített oldalait behajtjuk. A hajtás mentén, a hús közepére tesszük a sertésszüzet, amit előtte sózunk és borsozunk. Rászórjuk a maradék fűszeres morzsát és feltekerjük a császárhúst, úgy, hogy a szűz közepére kerüljön. Megkötözzük.
Durvára várjuk a hagymát, sárgarépát, zellert és egy tepsire tesszük. Meglocsoljuk olajjal és ráültetjük a megkötözött húst. 130 fokra előmelegített sütőben 4 órát át sütjük.
Jó étvágyat!
Aki mégsem vállalkozik a fenti finomságok elkészítésére, de nem szeretne a Glorius étterem ajánlatai nélkül karácsonyozni, az ünnepek ideje alatt is betérhet a szállodába. Minden este 18 órától lehet a svédasztalos kínálatból válogatni, illetve a megújult, télies ízekre hangolt a’la carte étlapról rendelni.
