A hidegtál elmaradhatatlan minden évben Szenti Csilláék karácsonyi asztalán

Gyermekkorában újításként, praktikus megoldásként tett december 24-én Szenti Csilla édesanyja mindig hidegtálakat az asztalra, és ez máig a része maradt a karácsonyi menüsornak náluk. A Szeretem Vásárhelyt Egyesület egyik alapítótagját arról kérdeztük, milyen ételek kerülnek náluk idén karácsonykor az asztalra.
„A mi családunkban a hagyományos magyar karácsonyi menü keveredik az újításokkal. Az az érdekes, hogy az újítást sok évtizeddel ezelőtt az akkori lehetőségek szülték. Gyerekkoromban még nagy volt a család, éltek a nagyszülők, nagynénik, nagybácsik, keresztszülők. A szentestét mindig nálunk, a bérházi lakás nagyszobájában ünnepeltük együtt. Sokan voltunk, alig fértünk, nem tudtunk asztalnál ülve többfogásos meleg ételt fogyasztani. Ráadásul akkor még 24-én is délutánig dolgoztak a szüleim, nem maradt idő ünnepi vacsora főzésére. Ezért találta ki Anyukám, hogy hidegtálakat készít, többféle töltött tojást, sonkás, sajtos tekercset, különféle sülteket, salátákat. Azóta kisebb lett a család, nagyobb a ház, de a hidegtál maradt, a lányaim is ragaszkodnak hozzá. Nekünk ez hozza el igazán a karácsony esti hangulatot” – mesélte Csilla.

Itt azonban nem ér véget a menüsor náluk, mint mondta, az összes többi étel, amit karácsonykor fogyasztanak, a hagyományokat követi és közösen sütnek, főznek, hangolódnak karácsonyi dalok hallgatásával, kis forralt borral, régi karácsonyi emlékek felidézésével.
„Anyukámmal és a lányokkal mi is sütünk és díszítünk mézeskalácsot, közben forralt borozunk, karácsonyi zenét hallgatunk, felidézzük a régi történeteket. A fűszeres illatok Apukámat időnként kicsalják a konyhába, olyankor néhány sütemény áldozatául esik a látogatásának. A bejgli mákos és diós, régen a diós fogyott el hamarabb, az utóbbi években a mákos lett a kedvesebb. A fonott kalácsot Anyukám kerekre és koszorúba formázza. Tilos késsel vágni, csak kézzel szabad törni, hogy megőrizze a foszlósságát! A somlói galuska csakis az eredeti Gundel recept szerint készülhet, temérdek dióval, mazsolával, egy liter tejszínnel. Ez az édesség Hakima kedvence” – részletezte Csilla.

Hozzátette, halászlé is készül mindig, minden évben, így idén is, ami természetesen szegedi, ezt a férje főzi meg pontyból és szürkeharcsából. „Ez féltető alatt télen is bográcsban készül. Ha marad belőle az ünnep utánra, egy kis citrommal, tejföllel korhely hallevessé változik, de erre igazán ritkán kerül sor”– mesélte a Szeretem Vásárhelyt egyik alapítótagja.
És hogy mi Szenti Csilla nagy kedvence a finomságok közül? A töltött káposzta! Ehhez kapcsolódóan egy történetet is elmesélt nekünk.
„Az én nagy kedvencem a töltött káposzta, az elkészítését is nagyon élvezem. 23-án szoktam feltenni főni a tízliteres fazékban. Az idén egy kis kolbászhúst is keverek a töltelékhez, a füstölt nyúlja adja meg igazán az étel bukéját. A végén kevés rántást teszek rá, tálaláskor sok tejfölt. Tavaly az ünnepvárás izgalma miatt már hajnali ötkor kipattant a szemem, hallottam, hogy a szomszéd szobában Bori is motoszkál. Benyitottam hozzá és halkan megkérdeztem, nem szeretné-e velem megkóstolni a tűzhelyen pihenő, langyosra hűlt ételt. Olyan gyorsan még nem láttam kipattanni az ágyból, egy perc múlva már jóízűen faltuk pizsamában, kócosan a hajnali csemegét. A karácsony legfinomabb falatjai voltak” – emlékezett vissza örömmel Csilla.

Szokásukhoz híven most karácsonykor is ellátogatnak a Dunántúlra a férje családjához, viszik magukkal az ételes batyujukat. „Mindenki hozzájárul a maga főztjével az ünnepi asztalhoz. Igazi lakoma kerekedik, ahol összetalálkoznak a különböző tájegységek és családok fogásai” -mondta.
„Kívánom, hogy az ünnepben senki se szűkölködjék ételben, italban, lelkiségben, szeretetben! Áldott karácsonyt mindenkinek!” – zárta gondolatait.