quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 18. péntek
  -  Andrea, Ilma
Térség

Szüreti Körkép – Balog Árpád: „mennyiségre kevesebb, ám minőségre kiváló borokra számíthatunk”

2021. október 30.

Az ősz beköszöntével az ország legmelegebb borvidékeként számon tartott Csongrádi Borvidéken is befejeződni látszik a szüret. Ezen alkalomból végigjártuk a környék borászatait, hogy megkérdezzük: hogyan alakul a szőlőtermés és milyen borokra számíthatunk az idén.

Balog Árpád első generációs borászként 2012 óta foglalkozik borkészítéssel. Jelenleg tizenegy hektáron műveli szőlőjét Csongrád-Bokros közelében, a pincészet azonban Vásárhelyen, a Zrínyi utcai parasztházukban található, ahol az erjesztés, az érlelés és a palackozás történik. 

A borász a régi hagyományokhoz visszatérve, értékteremtő és értékmegőrző célokkal, természetes módon gondozza szőlőjét. Pincészetét illetően azonban nem csak a szőlőtermesztést jellemzik hagyományos módszerek: a bor előállítása során is kerüli a különböző adalék- és segédanyagokat.

Balog Árpád október első napjaiban kezdte meg hagyományos, kézi szüretét, a gazda ugyanis kizárólag arra esküszik.

Szőlőültetvényét olyan fajták jellemzik, mint a Kadarka, a Királyleányka, a Zweigelt, a Cabernet Franc, a Kövidinka és a Pölöskei muskotály, utóbbi azonban nem igazán hozott idén termést.

A borász elmondta, mennyiségre kevesebb, minőségre azonban kiváló borokra lehet számítani.

A cukortartalom 21-22 fokos volt, ami már elfogadható, az októberi szüretre teljes érésű, jó ízű szőlőim lettek. Amikor a rozét készítem, általában hagyom, hogy magától ülepedjen a must és hát nagyon szépen elkezdett ülepedni, ez is mutatja, hogy egészséges és jó minőségű a szőlő

– jellemezte a gazda, aki hozzátette, a korai fagyok nem befolyásolták a termést, az aszály viszont annál inkább.

Vízhiányos volt a nyár, így amikor augusztusban kóstolgattam a szőlőt nagyon kesernyés volt az íze, nem tetszett. Az őszi esőzések azonban jó irányba befolyásolták a termést, sokat javítottak a helyzeten

– osztotta meg tapasztalatait a borász.

Balog Árpádtól megtudtuk, a leszüretelt szőlők jelenleg héjon erjednek. A rozé már el van választva a héjától, már csak a leve erjed, valahol félúton járva a must és a bor között, úgynevezett murci állapotában.

Jómagam nagyon szeretem ezt a világot, hiszen ilyenkor édes, szénsavas, alkoholos, kissé élesztős íz jellemzi a bort, ezt csak ilyenkor lehet inni – árulta el a borász.