Szüreti Körkép – Balog Árpád: „mennyiségre kevesebb, ám minőségre kiváló borokra számíthatunk”

Az ősz beköszöntével az ország legmelegebb borvidékeként számon tartott Csongrádi Borvidéken is befejeződni látszik a szüret. Ezen alkalomból végigjártuk a környék borászatait, hogy megkérdezzük: hogyan alakul a szőlőtermés és milyen borokra számíthatunk az idén.
Balog Árpád első generációs borászként 2012 óta foglalkozik borkészítéssel. Jelenleg tizenegy hektáron műveli szőlőjét Csongrád-Bokros közelében, a pincészet azonban Vásárhelyen, a Zrínyi utcai parasztházukban található, ahol az erjesztés, az érlelés és a palackozás történik.

A borász a régi hagyományokhoz visszatérve, értékteremtő és értékmegőrző célokkal, természetes módon gondozza szőlőjét. Pincészetét illetően azonban nem csak a szőlőtermesztést jellemzik hagyományos módszerek: a bor előállítása során is kerüli a különböző adalék- és segédanyagokat.
Balog Árpád október első napjaiban kezdte meg hagyományos, kézi szüretét, a gazda ugyanis kizárólag arra esküszik.
Szőlőültetvényét olyan fajták jellemzik, mint a Kadarka, a Királyleányka, a Zweigelt, a Cabernet Franc, a Kövidinka és a Pölöskei muskotály, utóbbi azonban nem igazán hozott idén termést.

A borász elmondta, mennyiségre kevesebb, minőségre azonban kiváló borokra lehet számítani.
A cukortartalom 21-22 fokos volt, ami már elfogadható, az októberi szüretre teljes érésű, jó ízű szőlőim lettek. Amikor a rozét készítem, általában hagyom, hogy magától ülepedjen a must és hát nagyon szépen elkezdett ülepedni, ez is mutatja, hogy egészséges és jó minőségű a szőlő
– jellemezte a gazda, aki hozzátette, a korai fagyok nem befolyásolták a termést, az aszály viszont annál inkább.
Vízhiányos volt a nyár, így amikor augusztusban kóstolgattam a szőlőt nagyon kesernyés volt az íze, nem tetszett. Az őszi esőzések azonban jó irányba befolyásolták a termést, sokat javítottak a helyzeten
– osztotta meg tapasztalatait a borász.
Balog Árpádtól megtudtuk, a leszüretelt szőlők jelenleg héjon erjednek. A rozé már el van választva a héjától, már csak a leve erjed, valahol félúton járva a must és a bor között, úgynevezett murci állapotában.

Jómagam nagyon szeretem ezt a világot, hiszen ilyenkor édes, szénsavas, alkoholos, kissé élesztős íz jellemzi a bort, ezt csak ilyenkor lehet inni – árulta el a borász.