quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Vásárhely

Itt a sütőtökszezon! Adunk pár tippet, mit készítsünk belőle

2021. október 16.

A sütni való tököt legtöbben beteszik a sütőbe, majd megeszik, pedig ezer arca van ennek az egyébként rendkívül egészséges alapanyagnak. Saját receptjeinket osztjuk most meg.

Krémleves, sütemény, mártogatós, húshoz köret és saláta. Csak pár felhasználási mód, amit most meg is mutatunk konkrét receptekkel, vagy akár inspirációnak.

De először a sütőtökről vagy sütni való tökről. Rendkívül egészséges alapanyag, amelyet a diétázók is beépíthetnek az étrendjükbe, sőt, még a fogyást is segíti.

fotó pixabay.com

Először is tele van béta-karotinnal, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szem és a retina egészségéhez. Karotin tartalma gyulladáscsökkentő hatással bír ezenkívül. Már 100 gramm sütőtök fedezi a szükséges mennyiség kétszeresét ebből a vitaminból!

Emellett lutein és zeaxitin is van benne, amelyek igen fontos antioxidánsok, és csökkenthetik a szürkehályog és az időskori makuladegenerációak esélyét.

Tele van C és E-vitaminnal, gazdag vasban és magnéziumban is. A C-vitamint bizonyára nem kell külön bemutatni, rendkívül fontos a szerepe az immunrendszer erősítésében és e betegségek leküzdésében, és védi az érfalakat, megőrzi azok rugalmasságát. Az E-vitamin a bőr, a köröm és a haj egészségét szolgálja elsősorban, a magnézium pedig fokozott szellemi terheléskor igencsak fontos, hogy megfelelő mennyiségben bekerüljön a szervezetünkbe, de az izomgörcsöket is orvosolhatja, fogyasztása különösen ajánlott edzések után.

fotó sutotok.com

Segíti a fogyást is, kalóriában szegény és rostban gazdag gyümölcs, káliumtartalmának köszönhetően pedig segíti a felesleges víz kiürülését.

Mint fentebb írtuk, általában sütőbe tesszük majd megesszük, ez is mennyei szerintünk, főleg ha pici mézet is csorgatunk a tetejére sütés közben, de számos más felhasználási módja is van. Mutatunk pár receptet, adunk néhány tippet ehhez!

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók: 40 dkg sütőtök, 2 db krumpli, 1 szál répa, 3 gerezd fokhagyma, csapott fél teáskanál fahéj, vaj, 1 db vöröshagyma, 8 dl húsleves alaplé – ennek hiányában sima víz – , 2 dl habtejszín vagy főzőtejszín (zsíros), két csipet bors, só

A vajon lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, és a répadarabokat. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és sütőtököt (héj nélkül!). Átforgatjuk, majd meghintjük fahéjjal, a zúzott fokhagymával, és azonnal felöltjük az alaplével vagy vízzel. Puhára pároljuk (nem forraljuk!). Ha kész, leturmixoljuk, majd visszaöntjük a fazékba és hozzátesszük a habtejszínt is. „Összerotyogtatjuk”. Tálalhatjuk ropogósra sütött bacon falatokkal, pirított tökmaggal, vagy pirítóssal is, de önmagában is isteni!

Tipp: tehetünk bele egy kis reszelt gyömbért is, vagy chilit, igazán meg tudja bolondítani.

fotó pixabay.com

Sütőtöksaláta, egy mennyei és alakbarát finomság

A sütőtök kiválóan működik a sajtokkal ( a sós, lágyabbakkal, mint például a feta, a juhsajt, de bátrabbak akár gorgonzolát is haszálhatnak) és olajos magvakkal, de fantasztikus hozzá a bulgur és a kuszkusz is. „Szereti” a hagymákat is. Ezek ihlették a mi salátánkat!

Hozzávalók: 2 marék bulgur (török búzatöret), 10 dkg fetasajt, egy fej lilahagyma, egy marék dió vagy mandula, két csésze rukkola, vagy bármilyen zöld saláta.

A tököt kisebb darabokra vágjuk, és betesszük az előmelegített sütőbe, 180 fokon készítjük. A bulgurt olajon vagy bármilyen zsiradékon pirulásig kevergetjük. (A bulgur körülbelül úgy működik, mint a tarhonya, vagy a rizs). Miután kifehéredett kissé és utána kapott egy kis pirult színt is, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk.

Ha ezek készen vannak, a tököt kis kockákra vágjuk, összeforgatjuk a bulgurral. Zöldfűszerekkel ízesítjük – ehhez kiváló például a kakukkfű, vagy „kistestvére”, a borsikafű. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott lilahagymát, a sütőben megpirított diót – amire egyébként kis mézet is csorgathatunk, így egy karamelizált diót kapunk. Itt jegyezzük meg, hogy ne féljünk a sós és az édes párosításától! A tök és a karamelizált dió íze a sós, lágy sajttal és a ropogós salátával tökéletes ízkombinációt nyújt.

Ha kihűlt, vagy már csak langyos, akkor adjuk hozzá a zöldsalátát – másképp megfonnyadna a hőtől a saláta. Tetejére fetát morzsolunk. Tökmagolajjal kicsit meglocsoljuk az egészet (elhagyható).

Kiválóan illik sült húsokhoz is köretnek – főleg a szárnyasokhoz! Bátran próbáljuk ki!

bulgur – fotó pixabay.com

Tökös mártogatós

Ez egy igazi őszi vendégváró „kence”, tunkolhatjuk pirított kenyérkockával, sajttal, de a legszuperebb szerintünk hozzá a tortilla chips. Ezután minden vendég megnyalja a 10 ujját!

Hozzávalók: Bő fél kiló sütőtök – megsütve – , 3 gerezd fokhagyma, szűk fél fej vöröshagyma, kakukkfű, bors, só, 1 dl habtejszín, 250 gramm mascarpone, vagy ugyanennyi mennyiségű natúr krémsajt.

A megsütött tököt pürésítjük, egy másik tálban kikeverjük a mascarpone-t, a 3 gerezd fokhagymanyomón átnyomott hagymát, a lereszelt vöröshagymát, sót, borsot, kakukkfüvet. Hozzáadjuk a sütőtökpürét, majd az egészet alaposan kikeverjük. Állni hagyjuk legalább 1-2 órán át, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: ha vizesebb a tök, akkor süssünk tepsiben 1-2 édesburgonyát – batátát – , ez megadja a kellő sűrűséget, persze ezt is turmixolni pürésíteni kell majd. Felnőtt buliba a mascarpone-hoz keverjünk egy dl sört. Hihetetlen, milyen ízkavalkadot eredményez!

fotó promenad24

Mennyei délutáni nasi, amit a gyerkőcök is imádni fognak!

Itt csak darabolunk, sütőbe tesszük, majd ehetjük is.

Hozzávalók: Bő fél kiló sütőtök, 2 nagyobb darab édesburgonya, 5-6 gerezd fokhagyma, egy szál répa, két közepes méretű alma. Mindent felkockázunk – kivéve a fokhagymát – és mehet is az előmelegített, 180 fokos sütőbe, minimális mennyiségű étolajjal vagy kókuszolajjal meglocsoljuk vagy megkenjük, így nagyon szép kérget kap minden a sülés során. A fokhagymát hámozás nélkül helyezzük a felkockázott alapanyagok közé, így a végén belül krémes, kívül ropogós lesz. Ha készen van – néha nézzünk rá és forgassuk át, egyszer-egyszer – szórjuk meg frissen őrölt borssal és sóval, picit meglocsolhatjuk tökmagolajjal is.

Tipp: darabolásnál ne egyforma méretűre vágjuk a különféle alapanyagokat! A batátának és a répának több idő kell, ezeket kisebbekre vágjuk, az alma és a sütőtök legyen nagyobb darabokban. Az első 20 percben süssük alufólia alatt, hogy az alatta keletkezett gőz szépen átpuhítsa az alapanyagokat.

Sütőtökös sütemény

A sütőtök imádja a „karácsonyi” fűszereket. Úgy mint szegfűszeg, fahéj, kardamom például. Kiválóan működik répával, és a méz még jobban kiemeli az ízét. Ez ihlette a mi muffinunkat.

Hozzávalók: 30 dkg sütőtök, 3 tojás, 8 dl olaj, 25 dkg liszt – vagy ugyanennyi teljes kiőrlésű liszt, de ez utóbbinál plusz egy dl olajat számoljuk, ugyanis jobban magába szívja a folyadékot -, 5-8 dkg barnacukor, egy kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék, egy csomag sütőpor, egy csipet só, 10-12 dkg méz, egy nagyobb répa lereszelve, egy narancs héja.

A tököt megsütjük, hagyjuk kihűlni. Héj nélkül használjuk utána a továbbiakban. Pürésítjük!

Összekeverjük külön a száraz és külön a nedves hozzávalókat, majd összekeverjük a kettőt, ezután előmelegített sütőben 190 fokon körülbelül 10 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Tetejére tehetünk mézzel elkevert mascarpone krémet, vagy tejszínhabot, és nagyon szereti a fehércsokoládét is, vagy megkenjük egy kis vízzel és megszórjuk kandírozott gyümölcsökkel. De utóbbiak nélkül is mennyei!

Tipp: a lereszelt répát nyomkodjuk ki a felesleges víz eltávolítása miatt. Aki nagyon diétázik, méz helyett használjon eritritet.

fotó pixabay.com

Mint mi magyarok mindent IS, így a tököt is kirántjuk

Rántott sütőtök

A titok ennél az ételnél egyrészt a fűszerezés, másrészt a tök szeletek vastagsága. A főzőtöknél a vastagságra kevésbé kell figyelni, mert viszonylag gyorsan átsül, a sütőtöknek azonban picit több idő kell, így ne vágjuk fél cm-nél vastagabbra a szeleteket!

Hozzávalók: egy egész tök – köret így nem is kell szinte egy 4 fős családnak – , fokhagymagranulátum, só, bors, leheletnyi fahéj, liszt, tojás, zsemlemorzsa, szezámmag.

A tököt feldaraboljuk és kör alakú szeleteket vágunk belőle, maximum fél cm vastagságúakat. Sózzuk, borsozzuk, fahéjazzuk – elhagyható – majd hagyjuk állni egy órán át, így távozik a só hatására a felesleges nedvesség.

A tojást picike sóval és a fokhagymagranulátummal alaposan összedolgozzuk. Ezután a szokásos módon panírozzuk. Liszt, tojás, zsemlemorzsa, de a zsemlemorzsába keverünk 2-3 maréknyi szezámmagot is. Forró olajban, de nem nagy lángon (közepesnél picit lentebb, de nem is takarék) sütjük. Köret talán nem is kell, elég egy tejfölös mártogatós, de ha mégis szeretnénk, ne krumpli legyen. Mi legutóbb mazsolás jázminrizzsel készítettük, de egy kis fűszeres kuszkusz is kiváló hozzá.

fotó tesco.hu

Végezetül egy kis gyümölcssaláta

Remek ötlet lehet azoknak a gyerkőcöknek, akik válogatósak, de felnőtteknek is csodajó csemege, és még full egészséges is!

Hozzávalók: 30 dkg sütőtök, megsütve, egy alma, két marék mandulaforgács, egy evőkanál méz, 15 dkg szőlő, 3-4 darab érettebb szilva, egy banán, egy darab nem kemény körte.

A megsült tököt kockára vágjuk, ha kihűlt, összekeverjük a félbe vágott szőlőszemekkel,a negyedbe vágott szilvával és a felkockázott almával, körtével és banánnal. A mandulaforgácsot vagy pelyhet zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, és miután az összekevert salátára rácsorgattuk a mézet, rátesszük a mandulát a tetejére.

A sütőtök kilónkénti ára egyébként – jelenleg Hódmezővásárhelyen – 230 és 320 forint között mozog.

Reméljük adtunk pár ötletet, hogyan is építsék be ezt az egészséges és mennyei csemegét a hétköznapok menüsorába.

Borítókép pixabay.com, receptek Promenad24