quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Térség

Szüreti körkép – az Ujvári Pincészetben is befejeződtek a szüreti munkálatok

2021. október 04.

Az ősz beköszöntével az ország legmelegebb borvidékeként számon tartott Csongrádi Borvidéken is megkezdődött a szüret. Ezen alkalomból végigjártuk a környék borászatait, hogy megkérdezzük: hogyan alakul a szőlőtermés és milyen borokra számíthatunk az idén.

Ujvári Mihály 1980 óta műveli szőlőjét Szeged-Kiskundorozsma területén, összesen 6 hektáron. Fia, Ujvári Csaba két éve vette át a családi vállalkozást. Ültetvényükben a Cserszegi Fűszeres, a Rajnai rizling és a Kékfrankos fajták jellemzőek, melyeket könnyed, fiatalos, gyümölcsös íz hangsúllyal kívánnak hangsúlyozni boraikban.

Ujvári Csaba elmondta, a tavalyihoz képest ők is két héttel később, augusztus 23-án tudták megkezdeni hagyományos kézi, valamint gépi szüretüket. Először a Cserszegit szedték le, aztán a Kékfrankos majd a Rajnai Rizling következett.

A borosgazda elárulta, a szőlők cukortartalma – csak úgy, mint a borvidék korábban megkérdezett borászainál – az Ujvári Pincészetben is magasabb értéket mutatott idén.

A mustfokkal nálunk sem volt baj, bár mi a technológiai érettség idején, 17-18-as cukorfokkal szedjük le a szőlőt. Nem az alkoholfok, sokkal inkább az illat a mérvadó számunkra és így nem égnek el a savak sem

– hangsúlyozta Ujvári Csaba.

A szegedi borásztól megtudtuk, az aszály szerencsére kevésbé befolyásolta a területet. Néhány korábban pótolt tőkéjük ugyan kiszáradt és a tavaszi hidegnek köszönhetően bizonyos fajtáknál, például a Kékfrankosnál némi termésveszteség is várható, mégse panaszkodnak:

Úgy érzem, hogy jó minőségű, megfelelően koncentrálódott borok várhatóak idén

– jellemezte a termést.

A borok már erjednek, és hamarosan megkezdik a pince munkálatokat is.

Fotók: Ujvári Pincészet Facebook oldala