Szüreti körkép – az Ujvári Pincészetben is befejeződtek a szüreti munkálatok

Az ősz beköszöntével az ország legmelegebb borvidékeként számon tartott Csongrádi Borvidéken is megkezdődött a szüret. Ezen alkalomból végigjártuk a környék borászatait, hogy megkérdezzük: hogyan alakul a szőlőtermés és milyen borokra számíthatunk az idén.
Ujvári Mihály 1980 óta műveli szőlőjét Szeged-Kiskundorozsma területén, összesen 6 hektáron. Fia, Ujvári Csaba két éve vette át a családi vállalkozást. Ültetvényükben a Cserszegi Fűszeres, a Rajnai rizling és a Kékfrankos fajták jellemzőek, melyeket könnyed, fiatalos, gyümölcsös íz hangsúllyal kívánnak hangsúlyozni boraikban.
Ujvári Csaba elmondta, a tavalyihoz képest ők is két héttel később, augusztus 23-án tudták megkezdeni hagyományos kézi, valamint gépi szüretüket. Először a Cserszegit szedték le, aztán a Kékfrankos majd a Rajnai Rizling következett.

A borosgazda elárulta, a szőlők cukortartalma – csak úgy, mint a borvidék korábban megkérdezett borászainál – az Ujvári Pincészetben is magasabb értéket mutatott idén.
A mustfokkal nálunk sem volt baj, bár mi a technológiai érettség idején, 17-18-as cukorfokkal szedjük le a szőlőt. Nem az alkoholfok, sokkal inkább az illat a mérvadó számunkra és így nem égnek el a savak sem
– hangsúlyozta Ujvári Csaba.
A szegedi borásztól megtudtuk, az aszály szerencsére kevésbé befolyásolta a területet. Néhány korábban pótolt tőkéjük ugyan kiszáradt és a tavaszi hidegnek köszönhetően bizonyos fajtáknál, például a Kékfrankosnál némi termésveszteség is várható, mégse panaszkodnak:
Úgy érzem, hogy jó minőségű, megfelelően koncentrálódott borok várhatóak idén
– jellemezte a termést.

A borok már erjednek, és hamarosan megkezdik a pince munkálatokat is.
Fotók: Ujvári Pincészet Facebook oldala