quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Térség

Szüreti Körkép – véget ért a szüret, kevesebb termést hoztak az ültetvények Losonczi Áron borászatában

2021. október 01.

Az ősz beköszöntével az ország legmelegebb borvidékeként számon tartott Csongrádi Borvidéken is megkezdődött a szüret. Ezen alkalomból végigjártuk a környék borászatait, hogy megkérdezzük: hogyan alakul a szőlőtermés, és milyen borokra számíthatunk az idén.

Losonczi Áron közel egyhektárnyi területen műveli szőlőültetvényét a Csongrád melletti Öregszőlőkben. A családi borászat három szőlőfajtát nevel: a Cserszegi Fűszeres, a Kékfrankos és a környéken különlegesnek számító Királyleányka adja könnyed, gyümölcsös ízű boraik alapanyagait.

A borász elmondta, a tavalyihoz képest ők is két héttel később, szeptember első hétvégéjén tudták megkezdeni hagyományos kézi szüretüket.

Hozzátette: a kora tavaszi hideg időjárás és az azt követő nyári aszály következtében az előző évekhez képest mindhárom fajtánál kevesebb termést hoztak az ültetvények. Növényvédelmi szempontból nem érte őket jelentősebb kihívás, a szőlőlevél atka volt leginkább jellemző, az ellen más taktikával fognak védekezni a jövőben.

A családi borászat szeptember közepén fejezte be a szüretet. Losonczi Áron elárulta, utoljára a Kékfrankost szedték le, az éppen erjesztés alatt van.

A többi bor már kierjedt, most jönnek a pinceműveletek, a fejtések, aztán várjuk, hogy a tartályban szépen megérjenek a borok

– mondta el a gazda.

A szőlőszemeik cukorfoka a borászat mindhárom szőlőfajtájánál magasabb értéket mutat az előző évhez képest, és a savtartalmuk is jónak mondható.

Azt várom, hogy ebben az évben elég jó beltartalmú borokat lehet majd készíteni – hangsúlyozta a borász.

Amiket kóstolgatok a pincében, azok megfelelő irányt mutatnak, ezért bízom benne, hogy egy jó, erősebb évjárat várható

– tette hozzá.

Képek: Losonczi Áron Családi Borászat