Szüreti Körkép – véget ért a szüret, kevesebb termést hoztak az ültetvények Losonczi Áron borászatában

Az ősz beköszöntével az ország legmelegebb borvidékeként számon tartott Csongrádi Borvidéken is megkezdődött a szüret. Ezen alkalomból végigjártuk a környék borászatait, hogy megkérdezzük: hogyan alakul a szőlőtermés, és milyen borokra számíthatunk az idén.
Losonczi Áron közel egyhektárnyi területen műveli szőlőültetvényét a Csongrád melletti Öregszőlőkben. A családi borászat három szőlőfajtát nevel: a Cserszegi Fűszeres, a Kékfrankos és a környéken különlegesnek számító Királyleányka adja könnyed, gyümölcsös ízű boraik alapanyagait.

A borász elmondta, a tavalyihoz képest ők is két héttel később, szeptember első hétvégéjén tudták megkezdeni hagyományos kézi szüretüket.
Hozzátette: a kora tavaszi hideg időjárás és az azt követő nyári aszály következtében az előző évekhez képest mindhárom fajtánál kevesebb termést hoztak az ültetvények. Növényvédelmi szempontból nem érte őket jelentősebb kihívás, a szőlőlevél atka volt leginkább jellemző, az ellen más taktikával fognak védekezni a jövőben.

A családi borászat szeptember közepén fejezte be a szüretet. Losonczi Áron elárulta, utoljára a Kékfrankost szedték le, az éppen erjesztés alatt van.
A többi bor már kierjedt, most jönnek a pinceműveletek, a fejtések, aztán várjuk, hogy a tartályban szépen megérjenek a borok
– mondta el a gazda.

A szőlőszemeik cukorfoka a borászat mindhárom szőlőfajtájánál magasabb értéket mutat az előző évhez képest, és a savtartalmuk is jónak mondható.
Azt várom, hogy ebben az évben elég jó beltartalmú borokat lehet majd készíteni – hangsúlyozta a borász.
Amiket kóstolgatok a pincében, azok megfelelő irányt mutatnak, ezért bízom benne, hogy egy jó, erősebb évjárat várható
– tette hozzá.