A sütőtök, az ősz csodaszere – íme a jótékony hatásai!

Az ősz beköszöntével egyből előtérbe kerül a sütőtök, illetve az abból készíthető finomságok, ami duplán is jó, hiszen egyrészt kiváló vitaminforrás, másrészt pedig még a fogyást is támogatja.
Miután a sütőtöknek épp itt van a szezonja, érdemes górcső alá venni, hogy a fogyókúra és az egészségünk szempontjából melyek a legjobb tulajdonságai. Miután egy igénytelenebb növényről van szó, amely szinte bárhol megél már őseink is előszeretettel termesztették. A második világháború után sokáig néptápláléknak számított, majd ezt kövesztően vesztett a népszerűségéből, napjainkban azonban ismét kedvencek között tartják számon.
Miért hasznos a sütőtök?
A sütőtököt tápanyagtartalma és kedvező tulajdonságai révén érdemes beépíteni a mindennapokba, kiváló vitaminforrás, és a fogyást is támogatja. Régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, de remek emésztésserkentő, és tápanyagai rákmegelőző hatással is bírnak.
Vízhajtó
A sütőtök káliumtartalma révén kihajtja a túlzott nátriumfogyasztás miatt felgyülemlett vizet a szervezetből, ezáltal a puffadást is csökkenti. A kálium továbbá hozzájárul az izmok, a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez, csökkenti a fejfájást, fáradékonyságot. Edzés után kifejezetten ajánlatos káliumban gazdag sütőtököt fogyasztani, hiszen fontos tápanyag az izmok regenerációjához.
Egy igazi rostbomba
A sütőtök tele van laktató rostokkal, amelyek amellett, hogy csökkentik az étvágyat, és hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak, könnyebbé teszik az emésztést, ezért székrekedés és lelassult anyagcsere ellen is bevethető. Kalóriatartalma is igen csekély, 100 grammja 45 kcal-t tartalmaz, így bátran fogyasztható a nap bármely szakaszában.
Jót tesz a szemnek
A zöldség húsa magas béta-karotin-tartalommal rendelkezik, ez az A-vitamin legfontosabb forrása, amely a sütőtökben található C-vitaminnal (100 grammjában 30 gramm) együtt fogyasztva a szürke hályog megelőzésében játszik szerepet. A béta-karotin antioxidáns hatásáról is ismert, ez semlegesítheti a szabad gyököket, megakadályozva a sejtek károsodását. Antioxidáns hatása révén megvédi a bőrt a napsugárzástól, és csökkenti a rák, a szembetegségek és más betegségek kockázatát. A- és C-vitaminon kívül B-vitaminokat, magnéziumot és vasat tartalmaz.
Hogyan fogyasszuk a sütőtököt?
Az őszi, hideg idő beköszöntével jólesik sütőben sült tököt fogyasztani, ám sokan megcukrozzák ennek tetejét, így jobb, ha a fogyásodra koncentrálva ezt most kihagyod, így is mézédes lesz. A sütőtökből számtalan ízletes étel készíthető. Készíthetsz belőle isteni krémlevest, sütőtökös pitét, sütőtökös céklasalátát, sütőtöklekvárt, sütőtökös hummuszt vagy akár laktató, rostdús turmixot.
Forrás: mozogj.blogstar.hu/Femina.hu, fotó: Pixabay.com
Címkék:
blog