quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Térség

Szüreti Körkép – két héttel korábban kezdődött a szüret Takács Ferenc borászatában

2021. szeptember 26.

Az ősz beköszöntével az ország legmelegebb borvidékeként számon tartott Csongrádi Borvidéken is megkezdődött a szüret. Ezen alkalomból végigjártuk a környék borászatait, hogy megkérdezzük: hogyan alakul a szőlőtermés és milyen borokra számíthatunk az idén.

Takács Ferenc borosgazda a vásárhelyi határ legmagasabb pontján, Sóshalmom műveli 5 hektáros szőlőültetvényét. Borászatában a forró, meleg nyárnak köszönhetően két héttel hamarabb megkezdődhetett a szüret.

A sóshalmi borász portálunk kérdésére elmondta, különösen jó a korai szőlőfajták érése, viszonylag magas, 19-es cukorfokkal kezdték meg a szüretelésüket, ami jó végeredményt hozhat a bornak. A késői fajtákat azonban, mint például az olaszrizlinget, vagy a cabernet-et megviselte a nagy meleg, apróbbak maradtak a szemek.

Kép forrása: elitbor.hu

Takács Ferenc hozzátette: ugyan a korai érésű fajták cukorfoka a megszokottnál magasabb lett, az aszály hatására a szemeknél mégis egyfajta kényszerérettség tapasztalható.

A sóshalmi borászatban hagyományosan kézi szüretelés zajlik, a cserszegi fűszeres és a kékfrankos leszüretelése után már csak az olaszrizling maradt hátra.

A termelő szerint szeptember végéig befejezik a munkálatokat, ám így is marad még elég tennivaló.

Takács Ferenc a borait reduktív módon készíti, a leszüretelt szőlőt irányítottan erjeszti:

Nem a területen előforduló természetes, vad élesztőkre bízom az erjesztést, hanem – hűtve, a levegővel való érintkezést elkerülve – speciális fajtaélesztőt alkalmazok.

A borosgazda azt is elárulta, a jó bor olyan, mint a szépség: relatív, hogy kinek mi tetszik. A lényeg, hogy tiszta és egészséges illatú legyen, a szőlő gyümölcsösségét adja vissza az ember szájába.

Kiemelt kép: pxhere.com