Szüreti Körkép – két héttel korábban kezdődött a szüret Takács Ferenc borászatában

Az ősz beköszöntével az ország legmelegebb borvidékeként számon tartott Csongrádi Borvidéken is megkezdődött a szüret. Ezen alkalomból végigjártuk a környék borászatait, hogy megkérdezzük: hogyan alakul a szőlőtermés és milyen borokra számíthatunk az idén.
Takács Ferenc borosgazda a vásárhelyi határ legmagasabb pontján, Sóshalmom műveli 5 hektáros szőlőültetvényét. Borászatában a forró, meleg nyárnak köszönhetően két héttel hamarabb megkezdődhetett a szüret.
A sóshalmi borász portálunk kérdésére elmondta, különösen jó a korai szőlőfajták érése, viszonylag magas, 19-es cukorfokkal kezdték meg a szüretelésüket, ami jó végeredményt hozhat a bornak. A késői fajtákat azonban, mint például az olaszrizlinget, vagy a cabernet-et megviselte a nagy meleg, apróbbak maradtak a szemek.

Takács Ferenc hozzátette: ugyan a korai érésű fajták cukorfoka a megszokottnál magasabb lett, az aszály hatására a szemeknél mégis egyfajta kényszerérettség tapasztalható.
A sóshalmi borászatban hagyományosan kézi szüretelés zajlik, a cserszegi fűszeres és a kékfrankos leszüretelése után már csak az olaszrizling maradt hátra.
A termelő szerint szeptember végéig befejezik a munkálatokat, ám így is marad még elég tennivaló.
Takács Ferenc a borait reduktív módon készíti, a leszüretelt szőlőt irányítottan erjeszti:
Nem a területen előforduló természetes, vad élesztőkre bízom az erjesztést, hanem – hűtve, a levegővel való érintkezést elkerülve – speciális fajtaélesztőt alkalmazok.
A borosgazda azt is elárulta, a jó bor olyan, mint a szépség: relatív, hogy kinek mi tetszik. A lényeg, hogy tiszta és egészséges illatú legyen, a szőlő gyümölcsösségét adja vissza az ember szájába.
Kiemelt kép: pxhere.com