Igazi vitaminbomba és immunerősítő az erdei szeder

Sokan ódzkodnak a gyümölcsöktől, főleg a diétázók közül, pedig számos jótékony tulajdonsággal bírnak.
Különösen egészségesek a piros, lila és kék bogyós gyümölcsök, melyek tele vannak antioxidáns hatású vegyületekkel, polifenolokkal, antocianinnal, C-vitaminnal és ásványi anyagokkal. Éppen ezért a betegségek megelőzése érdekében javasolt gyakran fogyasztani őket.
Diéta mellett az is gyakran kifogás szokott lenni a gyümölcsfogyasztással kapcsolatban, hogy drágák, jelen esetben azonban ez nem opció, ugyanis nem kell a drága, távolról exportált goji- vagy acaibogyót venni azért, hogy megőrizzük az egészségünket, hiszen a hazai kertek, sőt az erdők is tele vannak értékes kinccsel. Ilyen az erdei vagy más néven földi, avagy vadszeder is. Nézzük is, hogy miért!
Az erdei szeder hatásai
Az erdei szeder apró, savanykás, aromás gyümölcse rendkívül gazdag vitaminokban, így C-, A- és többféle B-vitamint tartalmaz, továbbá káliumot, mangánt, rostot, így az immunrendszer erősítésében, az idegek, a látás és a szív egészségének megőrzésében is segít.
A benne levő színanyag, az antocianin ismert sejtvédő, antioxidáns, továbbá gyulladáscsökkentő hatásáról. Magas vastartalma miatt javasolt a vashiányos vérszegénységgel élőknek.
Az erdei szeder a túrákon kedvelt szomjoltó csemege, de óvatosan szüretelve haza is vihető belőle egy kisebb adag. Ebben az erdőtörvény szabályait figyelembe kell venni, ami azt jelenti, hogy csak természetvédelmi területen kívül gyűjthető, saját használatra, és személyenként maximum 2 kilogrammos mennyiségben – az apró gyümölcsöket és a szúrós növényt tekintve ezt nehéz is meghaladni.
A bogyók önmagában is csemegézhetők, de lekvár, szósz vagy zselé is készíthető belőle, sőt szárítva, aszalva télire is eltehetők, amikor joghurtok, sütemények, teák gazdagítója lehet.
A levele is egészséges
Talán kevesen tudják, de a vadszeder levelét is érdemes begyűjteni, ugyanis tele van értékes hatóanyagokkal: tartalmaz többek között flavonoidokat, csersavat, fitoszterolokat, szaponinokat és galluszsavat. A belőle készült teát ízületi gyulladásokra, kezdődő cukorbetegségre is javasolja a népi gyógyászat, de reuma és köszvény esetén is jó gyulladáscsökkentő hatása miatt.
Immunerősítő, összehúzó hatású, ajánlott erős menstruáció, hasmenés esetén. A benne levő kálium miatt enyhe vizelethajtó, a fitoszterol révén a koleszterincsökkentésben segít, a klorogénsav-tartalma a vérnyomás kezelésében előnyös. Nem véletlen, hogy a múlt században planta tea néven kedvelt helyettesítője volt az egykor nehezen beszerezhető fekete teáknak.
Forrás: mozogj.blogstar.hu/Femina.hu, fotó: Pixabay.com
Címkék:
blog