Jön a Tanodák éjszakája Vásárhelyen!

A Gasztro-Ker Alapítvány szervezi augusztus 27-én 17 órai kezdettel.
Játékok, kézműves foglalkozások, rejtvények, bemutatók és szakmai konzultáció várja falatka-partival az érdeklődőket.
Íme a programok:

Az Alapítvány, a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknak, az oktatási esélykülönbségek és a lemorzsolódás csökkentése érdekében ingyenes szolgáltatásokat kínál, amelyek segíti őket céljaik elérésében. A Gastro-Ker Alapítvány 1995-ben jött létre. Az alapítók szándéka az volt, hogy Hódmezővásárhely és térségének kereskedelmi és vendéglátóipari képzésben tanuló hátrányos helyzetű diákjait támogassa, iskolai sikerességüket növelje. Célul tűzték ki, hogy a diákokat tanulmányi éveik alatt kiegészítő tudással, a pályájuk iránti plusz motivációval és olyan elkötelezettséggel lássák el, amely a munkájukat végig tudja kísérni és mindig arra ösztönözze őket, hogy választott hivatásukat a legmagasabb szinten végezzék. Az utóbbi évek változásai arra ösztönözték az Alapítványt, hogy a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű, köztük roma tanulóinak felzárkózási esélyeinek növelése, az oktatási esélykülönbségek és az iskolai lemorzsolódás csökkentése érdekében olyan térítésmentesen nyújtható szolgáltatásokat kínáljon a tanulóknak, amely segítő őket céljaik elérésében, a sikeres érettségi vagy szakmai vizsga megszerzésében. Általános tapasztalatunk, hogy a lemorzsolódások magas aránya elsősorban a 9. és 10. évfolyamon figyelhető meg. Igen magas az érettségit adó és a szakiskolai képzések közötti vándorlás, gyakori a szakmaváltás, így az új fajta tanulási szokások, elvárások sikeres teljesítésére irányuló tanodaprogramot hatékony kezdeményezésnek tarjuk. Céljaik: a kereskedelmi és vendéglátóipari szakképzés eszközrendszerének, az elméleti és gyakorlati képzés feltételeinek, a tantestület képzettségének fejlesztése a külföldi kapcsolatok fejlesztése, ápolása, tanulmányi utak és versenyek támogatása a tanárok és tanulók továbbképzési lehetőségeinek, tanulmányi versenyeknek a támogatása, tanulmányi díjak finanszírozása az idegennyelv-képzés támogatása az ismeretek elmélyítése és a gyakorlat érdekében korszerű tanüzletek létrehozása, üzemeltetése, támogatása konferenciák, fesztiválok és egyéb szakmai jellegű találkozók szervezése a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatása mindazon kezdeményezések, tevékenységek támogatása, amelyek öregbítik az iskola hírnevét, növelik hatékonyságát, segítik kedvező arculatának kialakítását tanfolyamok, oktatás szervezése a hódmezővásárhelyi kereskedelmi és vendéglátóipari szakképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulók és tanárok anyagi és erkölcsi elismerése Alapítók: Bónus István és Fekete Ferenc.