quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Térség

Egyre több hallgatót vonz az SZTE MGK Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzése

2021. augusztus 12.

Kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, levendula, citromfű, menta – kevés gondoskodást igénylő, régióta ismert és jól bevált gyógy- és fűszernövények, amelyeket saját felhasználásra ma már egyre többen termesztenek otthonukban is.

Nem hiába vonz újra és újra több tucat hallgatót az SZTE MGK Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzése (FOSZ), ahol az ősi, napjainkban mégis újra fénykorát élő mesterségek sokasága kap főszerepet.

„Örömmel vettük, hogy 2021-ben is nagy népszerűségnek örvendett a mindössze néhány évvel ezelőtt útjára indított, Gyógy- és fűszernövények néven futó felsőoktatási szakképzés. A növekvő érdeklődés kétségkívül az elmúlt években egyre inkább divatossá vált egészséges életmódnak, a változatos és minőségi alapanyagokra épülő gasztronómiának, nem utolsó sorban a természetes gyógymódok iránt való keresletnek köszönhető. Ennek tudatában a Kar az idei tanévben is igyekszik olyan elméleti és gyakorlati oktatást biztosítani a felvételt nyert hallgatók számára, amelyek kielégítik tudásvágyukat, és gazdag ismeretekkel látják el őket a meghatározott területen” – mondta Dr. habil. Jakab Péter, általános dékánhelyettes, egyetemi docens, aki több tantárgyat is oktat a szakon.

A három elméleti, illetve egy gyakorlati félévből álló felsőoktatási szakképzés fiatalokat és időseket egyaránt vonz.

„A képzés többnyire még mindig a nők körében közkedvelt, de az ősszel induló csoportban minden bizonnyal akadnak majd férfiak is. Legtöbben a már meglévő, mezőgazdaságra épülő tevékenységüket szeretnék kiegészíteni egy új ágazattal. Ám mindig van olyan hallgató, aki egyéni vállalkozó, alvállalkozó szeretne lenni, vagy épp a hobbiját szeretné magasabb szintre emelni azzal, hogy elvégzi ezt a képzést. Éppen ezért a Mezőgazdasági Kar nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati oktatásra, amely sok esetben egy-egy környékbeli, gyógy- és fűszernövényt termesztő és/vagy feldolgozóüzemben zajlik. Mindennek több előnye is van, az egyik ilyen, hogy az ott dolgozó specialisták különböző információkkal, tudnivalókkal és tapasztalatokkal látják el a hallgatókat. Ők pedig ezáltal testközelből ismerhetik meg azt, hogy hivatásuk, illetve szabadidős tevékenységük milyen feladatokat követel majd meg tőlük. Ilyen gyakorlatra alkalmas helyszín például a Hódmezővásárhely mellett elterülő, székkutasi Herbária Gyógynövényfeldolgozó Zrt. vagy az algyői Ezerjófű Egyesület” – hangsúlyozta az oktató.

Kiemelte: a végzett hallgatók kertészeti ismeretekkel rendelkező szakemberként részt vehetnek a mezőgazdasági termelési folyamatban, közreműködhetnek a kertészeti termelést végző kis- és középüzemek munkájában, megőrizhetik és megoszthatják a magyar gyógy- és fűszernövénytermesztés eredményeit, hagyományát. Emellett szakmai segítséget nyújthatnak a hazai és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező vállalatok termékfeldolgozásában is.

A megszerzett diplomával a diákok elhelyezkedhetnek gyógy- és fűszernövénytermesztő kertészetekben, gazdaságokban, fitotékákban. Munkát vállalhatnak növényalapú étrendkiegészítő, ételízesítő termékek előállításával, gyártásával foglalkozó üzemekben. Dolgozhatnak bizonyos gyógyszerkutatási alapanyagok termesztésével foglalkozó gazdaságokban, gyógy- és fűszernövények feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozásoknál, valamint lehetnek egyéni vagy családi vállalkozók, alvállalkozók is.

Ehhez olyan kurzusok járulnak hozzá, mint a gyógynövény- és drogismeret, gyógynövénytermesztés, fűszernövénytermesztés, vadon termő gyógynövények és gyűjtésük, gyógy- és fűszernövények feldolgozása, minősítése, gyógy- és fűszernövények forgalmazása, agrármarketing.

Azok, akik hobbijukat, illetve szabadidős tevékenységüket szeretnék a képzés elvégzése által magasabb szintre emelni, szintén jól járnak, hiszen nem csak mezőgazdasági ismeretekre tesznek szert, hanem megismerik az egyik legősibb mesterség, a gyógy- és fűszernövényekkel történő gyógyítás fortélyait is. Emellett tudástáruk a gasztronómia, illetve az egészséges életmód területén is bővül. Azok a gyógy- és fűszernövények ugyanis, amelyekkel az órákon megismerkednek, nem csak gyógyszerként hatnak kiválóan, de ételeink ízesítésére is szolgálhatnak.